لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۴

«برنامه هسته ای ایران پرضرر و کم فایده»


به رغم فواید ناچیز برنامه هسته ای ایران، تهران همچنان به تلاش خود در این زمینه تحت عنوان «غرور ملی» ادامه میدهد.

دو مرکز پژوهشی آمریکا که مقر هر دو در واشنگتن است طی گزارشی که روز چهارشنبه منتشر شد می گویند ضررهای ناشی از برنامه هسته ای ایران به بیش از یکصد میلیارد دلار می رسد، ضررهایی که به شکل از دست دادن «درآمد نفت» و «نبود سرمایه گذاری خارجی» نصیب ایران شده است.

در گزارشی که توسط موسسه بین المللی کارنگی و فدراسیون دانشمندان آمریکا تهیه و تدوین شده آمده است برنامه هسته ای ایران نه بسادگی پایان می گیرد و نه با بمباران از بین میرود و دیپلماسی تنها راهی است که میتواند آنرا برنامه ای صلح آمیز نگهدارد.

کریم سجاد پور از موسسه کارنگی و علی واعظ عضو گروه بحران بین المللی از تهیه کنندگان این گزارش میگویند، برنامه چندین دهه اتمی ایران با همه اشتباه ها وهزینه های به هدر رفته ، یش از آن با غرورو بلندپروازی ها گره خورده که بتوان بسادگی آن را رها کرد و می افزایند با توجه به دانش و تخصص بومی کشور ، تنها راه حل دراز مدت برای کسب اطمینان از صلح آمیز باقی ماندن برنامه اتمی ایران یافتن یک راه حل دیپلماتیک قابل پذیرش دو جانبه است.

دولت ایران میگوید فعالیت های اتمی را برای مصارف پزشگی و تولید انرژی برای تقاضای داخلی میخواهد در حالیکه آمریکا و دیگر کشورها مظنون هستند ایران بطور سری در پی دستیابی به تسلیحات اتمی است و اسراییل برای جلوگیری از دست یابی تهران به بمب اتمی تهدید به اقدام نظامی علیه ایران کرده است.

این گزارش می افزاید ذخیره ناچیز اورانیوم، ایران را از خودکفایی کامل در انرژی اتمی بازمیدارد، در حالیکه تهران از حفظ زیربنا و شالوده موجود و تولید منابع دیگر که میتواند نیاز انرژی کشور را تامین کند غفلت میکند، ومثال می آورد رآکتور اتمی 1000 مگاواتی بوشهربه رغم تاخیرهای مکرر در راه اندازی تنها دو درصد برق کشوررا تامین میکند، در حالیکه 15 درصد برق تولید شده از طریق خطوط انتقال فرسوده و بد نگاهداری شده هدر می رود.

با آنکه ایران صاحب منابع گسترده ذخائر گازی است ولی تحریمها علیه ایران شرکتهای خارجی را وادار به رها کردن بخش نفت ایران کرده و بخش انرژی خورشیدی و باد نیز بدون توسعه باقی مانده است.

گزارش می گوید برنامه اتمی تهران بجای تقویت امنیت انرژی ایرانتوانایی کشور را در دست یابی به استقلال واقعی و تنوع انرژی تضعیف کرده است .

گزارش در پایان می افزاید یک توافق پایدار باید تعهد ایران مبنی بر خودداری از فعالیتهای اساسی تولید سلاح را شامل باشد و در نتیجه این اعتماد را ایجاد میکند که ایران میتواند به غنی سازی اورانیوم درجه پایین برای تولید انرژی ادامه دهد.
XS
SM
MD
LG