کلیات طرح موسوم به "اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام" در یکی از پرحاشیهترین جلسات مجلس شورای اسلامی به تصویب نمایندگان رسید.
این طرح که حاصل ماه ها کشمکش در مجلس بر سر نحوه تصویب و اجرای برجام یا همان "برنامه جامع اقدام مشترک" در پی توافق هستهای ایران و ۱+۵ است، شرایط اجرای توافق هستهای را برای دولت ایران تعیین میکند و به نوعی مجوز مجلس به دولت برای اجرای آن است.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از بررسی کمیسیونهای ویژه برجام و امنیت ملی و سیاست خارجی، سرانجام روز یکشنبه ۱۹ مهر، با ۱۳۹ رأی موافق، ۱۰۰ رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۶ نماینده حاضر کلیات طرح اجرای برجام را تصویب کردند.
تهدید به مرگ
اگر چه کلیات طرح برجام سرانجام در جلسه روز یکشنبه به تصویب رسید اما این جلسه با حواشی بسیاری همراه بود. پس از اینکه بحثهای تندی میان نمایندگان مخالف و موافق برجام رد و بدل شد، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و یکی از اعضای تیم مذاکره کننده پشت تریبون رفت و گفت که توسط یکی از نمایندگان تهدید به مرگ شده است.
آقای صالحی گفت: "امروز برخی دوستان با قسم جلاله به من گفتند که روی تو سیمان میریزیم و تو را دفن میکنیم."
خبرگزاری ایرنا نیز گزارش داد که کمال الدین پیرموذن، نماینده مردم اردبیل، نمایندگان "جبهه پایداری و مخالفان دولت"، صالحی را تهدید به مرگ و ظریف را تهدید به اعدام کردند.
این نماینده مجلس گفت: "صبح امروز جمعی از نمایندگان دور آقای صالحی بودیم که آقای روح الله حسینیان آمد و به صالحی گفت اگر این طرح را به سرانجام برسانید ما هم تو را میکشیم و روی شما سیمان میریزیم."
مجید انصاری معاون پارلمانی رئیس جمهوری هم پس از جلسه علنی مجلس به خبرنگاران گفت: "تهدیدی علیه آقایان صالحی و ظریف توسط برخی از نمایندگان صورت گرفت که آنها را تهدید به اعدام کردند و گفتند ما شما را اعدام میکنیم و رآکتور اراک دفن میکنیم و رویتان سیمان میریزیم."
آقای انصاری البته گفت که صالحی و ظریف "از این حرفها زیاد شنیدهاند".
این در حالی بود که هنگام سخنرانی آقای صالحی در مجلس هم برخی از نمایندگان به سمت تریبون حمله می کردند که با دخالت دیگر نمایندگان و محافظان متوقف میشدند.
البته صالحی و ظریف تنها کسانی نبودند که در جریان تصویب طرح برجام تهدید شدند. عباسعلی منصوری آرانی عضو کمیسیون ویژه برجام در این باره گفت که تا پیش از روز رایگیری، "حجم عظیمی از پیامکها برای نمایندگان ارسال میشد و تماسهای ناشناسی با نمایندگان صورت میگرفت و آنها را تهدید میکردند که به طرحی که در صحن مطرح است رای ندهند."
باقری بنابی نماینده بناب نیز گفت که پیامکهای تهدید برای نمایندگان به معضلی تبدیل شده است. او به ایرنا گفت: "قبلا نیز پیامکها و تماسهای مشکوک با انها گرفته میشد ولی به این شدت و با این حجم عظیم که طی چند روز گذشته رخ داده نبوده است."
به هر روی نمایندگان روز یکشنبه در پایان بررسی کلیات طرح برجام، پس از کشمکش فراوان آن را تصویب کردند. البته تا پیش از تصویب کامل جزئیات هنوز نمیتوان گفت که توافق هستهای از مرحله بررسی مجلس عبور کرده است.
احتمال اجرای برجام از دوشنبه آینده
اندکی پس از تصویب کلیات طرح برجام در مجلس شورای اسلامی، عباس عراقچی، مسئول پیگیری برجام از سوی ایران به خبرنگاران گفت که اگر مجلس جزئیات طرح برجام را نیز تصویب کند و شورای نگهبان نیز تا پیش از ۲۶ مهر آن را تایید کند، اجرای برجام دوشنبه آینده اعلام خواهد شد.
در این مرحله، لغو تحریم ها همزمان با عمل ایران به تعهداتش پیگیری خواهد شد.
در حالیکه از زمان دستیابی به توافق هسته ای، ۲۶ مهر ماه زمان پایان بررسی برجام در مجالس کشورها اعلام شده بود، اختلاف نظر در کمیسیون برجام مجلس شورای اسلامی و مخالفت نمایندگان جبهه پایداری با توافق هسته ای موجب تاخیر در زمان تهیه طرح و رای گیری شد. پس از اینکه کمیسیون برجام مجلس که منتقدان توافق هسته ای در آن حضور داشتند گزارشی انتقادی از برجام ارائه داد، هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی بررسی برجام را به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی سپرد. این کمیسیون نیز به سرعت طرحی دو فوریتی را آماده و برای تصویب به صحن علنی مجلس فرستاد که مجلس یک فوریت و در مرحله بعد کلیات آنرا به تصویب رساند.