آمارهای منتشر شده نشاندهنده افزایش ۶۰۰ درصدی هزینه هتل و رستوران در ۵ سال گذشته است.
اقتصادنیوز در همین رابطه نوشته است: «بررسی متوسط هزینه و درآمد خانوارهای کشور نشان میدهد که خانوادهها طی چند سال گذشته، با افزایش نرخ بلیط هواپیما، اتوبوس و قطار و همچنین افزایش قیمت هتلها و رستورانها، مجبور به کنار گذاشتن یا کاهش چشمگیر برنامههای تفریحی و گردشی خود شدهاند.»
بررسیهای مرکز آمار نشان میدهد که بالاترین تورم نقطهای ثبتشده در بهمن امسال مربوط به گروه هتل و رستوران بوده است. شاخص قیمت مصرفکننده در این گروه ۷۹۱.۵ بوده و تورم نقطهای آن به حدود ۷۹ درصد رسیده است. این تورم در بهمن سال ۱۳۹۶ تنها ۶.۸ درصد تخمین زده شده و شاخص قیمت در آن مقطع برابر با ۱۰۹.۱ بوده است. این یعنی ۶۲۵ درصد افزایش در پنج سال.
وبسایت «انتخاب» مینویسد: «بررسی متوسط هزینه و درآمد خانوارهای کشور نشان میدهد که خانوادهها طی چند سال گذشته، از یکسو به دلیل رشد شدید قیمت کالاهای مصرفی ضروری از جمله خوراک و مسکن و از سوی دیگر افزایش نرخ بلیط هواپیما، اتوبوس و قطار و همچنین افزایش قیمت هتلها و رستورانها، مجبور به کنار گذاشتن یا کاهش چشمگیر تفریح و گردش شدهاند و سبک زندگیشان تغییر یافته است.»
به عبارت دیگر، چون غذا و مسکن، کالاهایی ضروری و غیرقابل جایگزین هستند، خانوارها ناچار شدهاند، هزینههای دیگر زندگی خود را از سبد مصرفیشان حذف کنند.
طبق دادههای مرکز آمار درباره سهم هزینههای خانوار در بخشهای مختلف مشاهده میشود، نسبت فعالیتهای مربوط به «تفریح، سرگرمی و خدمات فرهنگی» از متوسط هزینه خانوار شهری در سال گذشته تنها حدود ۲ درصد بوده که در مقایسه با سال ۹۳ حدود ۲ واحد درصد کاهش یافته است.
گرانی اقامت در حالی است که روز نهم اسفندماه رئیس جامعه هتلداران کشور گفت: «اگر چه هزینهها به صورت لحظهای افزایش دارد؛ اما هتلداران بنا ندارند در ایام نوروز ۱۴۰۲ افزایش نرخ داشته باشند.»
مجلس نیز روز پنحشنبه یازدهم اسفندماه، تعرفه گاز مصرفی تأسیسات گردشگری و صنایع دستی، مراکز آبدرمانی و هتلها برای سال آینده را به میزان تعرفه خدمات تعیین کرد.
افزایش قیمت اقامت در هتل، متاثر از افزایش هزینههای جاری است که تورم جاری صنعت هتلداری ایران را در معرض ورشکستگی قرار داده است.
۲۲ آذرماه سال جاری، معاون نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری کشور هشدار داد: «با تصویب طرح توسعه و مانعزدایی از صنعت برق کشور در مجلس، قیمت برق هتلها هفت تا هشت برابر افزایش مییابد که هزینه آن به مسافران تحمیل میشود و سرمایهگذاران را فراری میدهد.»