دستکم دو مقام ارشد آمریکایی، روسیه را مسئول جدید ترین حمله شیمیایی در سوریه می دانند. رکس تیلرسون وزیر خارجه ایالات متحده و نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل، می گویند روسیه که حامی اسد است، در قبال حمله دوشنبه شیمیایی در منطقه «غوطه شرقی» در حومه دمشق به مردم بی دفاع مسئول هستند.
آقای تیلرسون پیشتر در سه شنبه شب در نشست افتتاحیه سازمان جدیدی که هدف آن پایان دادن به عدم پیگیری حقوقی و مجازات مسئولان استفاده از تسلیحات شیمیایی است، گفت روسیه از زمان مداخله در جنگ داخلی سوریه مسئول نهایی حملات شیمیائی در آن کشور است.
وزیر خارجه آمریکا درباره حمایت روسیه از اسد و حمله شیمیایی اخیر در سوریه چه گفت
روز سه شنبه در یک حمله شیمیایی در غوطه شرقی در حومه دمشق، دست کم ۲۰ غیر نظامی که به گفته مقام های امریکایی اغلب کودک بودند، کشته شدند.
آقای تیلرسون با اشاره به مرگ این غیرنظامیان گفت، صرفنظر از آنکه چه کسی حمله کرده باشد، مسئولیت حملات شیمیائی به غوطه شرقی و اهداف بیشمار دیگر در سوریه نهایتاً با روسیه است.
روسیه این اتهام را قویا رد کرد و وزارت خارجه روسیه روز چهارشنبه چهار بهمن مدعی شد آمریکا در مورد مسئولیت حملات شیمیائی در جنگ داخلی سوریه «به اتهامات بی اساس» متوسل شده است.
واکنش هیلی
همزمان، نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل با نماینده روسیه در شورای امنیت جدال لفظی داشت. خانم هیلی روز سه شنبه گفت روسیه در جنایتهای دولت سوریه همدست است. آنها هیچ وقت، دولت سوریه را پاسخگو نمیکنند.
اشاره خانم هیلی به ممانعت روسیه از تحقیق درباره حملات شیمیایی قبلی در سوریه است.
در فروردین امسال، شهر خان شیخون در استان ادلب که تحت کنترل یک گروه مخالف اسد قرار داشت، هدف حمله شیمیایی قرار گرفت که در آن دست کم ۵۸ نفر کشته و بیش از ۳۰۰ نفر مجروح شدند. این مرگباترین واقع حمله شیمیایی در سوریه بود و نهادهای ناظر دولت اسد را مسئول دانستند.
در جلسه روز سه شنبه شورای امنیت، واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل در واکنش به اظهارات خانم هیلی گفت، روسیه چیزی برای پنهان کردن ندارد.
در مقابل، نیکی هیلی نیز گفت: روسیه باید قبل از دعوت از ما برای صحبت کردن درباره سلاحهای شیمیایی، ابتدا در آئینه نگاهی به اقدامات خودش بیندازد.
اشاره خانم هیلی به ممانعت های روسیه از رسیدگی به عامل حملات شیمیایی در سوریه توسط سازمان ملل بود. روسیه از حق وتوی خود استفاده کرده تا مانع تحقیقات بیشتر شود.
واکنش فرانسه
در نشست سه شنبه پاریس، غیر از آقای تیلرسون، «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه نیز در سخنانی گفت بی توجهی به حملات شیمیائی، ثبات نظام بین الملل را به خطر می اندازد.
وزیر خارجه فرانسه افزود: جنایتکارانی که عامل حملات شیمیائی اند، بدون مجازات باقی نخواهند ماند. در غیر اینصورت، آینده نظام بین الملل و امنیت جمعی که در سازمان ملل متحد متبلور شده، به خطر می افتد.
همزمان با این نشست، فرانسه ۲۵ فرد و شرکت را به دلیل آنچه ارتباط با برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه عنوان شده است، تحریم کرد.
در جلسه سه شنبه عصر سازمان ملل، روسیه طرحی ارایه داد که مدعی بود «برای ایجاد مکانیزم مستقل تحقیقاتی درباره حملات شیمیایی در سوریه» است اما اینبار این طرح با مخالفت آمریکا رد شد.