ایالات متحده آمریکا به شهروندان خود توصیه کرد به دلیل «اجرای خودسرانه قانون، ممنوع الخروجی و خطر بازداشت غیرقانونی»، از سوی دولت چین، در سفر به آن کشور تجدیدنظر کنند.
طبق توصیه وزارت امور خارجه ایالات متحده، شهروندان آمریکایی بازدیدکننده یا ساکن در جمهوری خلق چین ممکن است بازداشت شوند و از دسترسی به خدمات کنسولی یا اطلاعاتی درباره جرم منتسب به خود محروم بمانند.
اگرچه توصیه وزارت امور خارجه به مورد خاصی اشاره نمیکند اما یک شهروند ٧٨ ساله آمریکایی در ماه مه سال جاری میلادی به اتهام «جاسوسی» به حبس ابد محکوم شد.
پکن هفته گذشته قانونی را درباره روابط خارجی را به تصویب رساند که بر اساس آن، علیه کسانی که به منافع چین آسیب میرسانند، اقدام متقابل خواهد شد.
چین اخیرا نیز قانون ضدجاسوسی گستردهای تصویب کرده که موجب وحشت سرمایهگذاران خارجی در این کشور شده است.
در توصیه وزارت امور خارجه، به شهروندان آمریکایی هشدار داده شده است که از دید پکن، طیف گستردهای از اقدامات همچون شرکت در تظاهرات یا فرستادن پیامهای انتقادی از سیاستهای دولت چین و یا حتی انجام تحقیقات درباره موضوعاتی که «حساس» تلقی میشوند، ممکن است به عنوان «جرم» محسوب شوند.
توصیه مزبور که شامل مناطق نیمهخودگردان هنگکنگ و ماکائو نیز میشود، روز جمعه صادر و روز دوشنبه به روزنامهنگاران ایمیل شد.
آمریکا در گذشته نیز توصیههای مسافرتی به شهروندانش کرده است اما توصیههای سالهای اخیر، عمدتا به دلیل معطل ماندن در قرنطینههای سختگیرانه و طولانیمدت ناشی از سیاست «کووید صفر» دولت کمونیست چین بودهاند.
پکن معمولا به آنچه تلاشهای واشنگتن برای به چالش کشیدن سیستم تحت سیطره حزب کمونیست چین میپندارد، با خشم پاسخ میدهد و خود با اشاره به مواردی همچون تبعیض علیه آسیاییتبارها و هزینه بالای کمکهای پزشکی فوری در آمریکا، توصیههای مسافرتی صادر میکند.
چین تا لحظه تنظیم این خبر، واکنشی به توصیه مسافرتی وزارت امور خارجه آمریکا از خود نشان نداده است.
روابط آمریکا و چین به دلیل اختلافات در زمینههایی همچون تجارت، فناوری، تایوان، و حقوق بشر، به پایینترین سطح در سالهای اخیر رسیده است.