سه قانونگذار آمریکایی به دستورالعمل جدید وزارت خزانه داری آمریکا درباره تحریم دلاری ایران واکنش نشان دادند و آن را با عباراتی چون «تخلف رئیس جمهوری آمریکا»، «دادن امتیاز کاخ سفید به ایران» و «نشان دادن چراغ سبز به تروریست ها» توصیف کردند.
سناتور جمهوریخواه تام کاتن، که در یک سال اخیر چندین بار مخالفت خود را با توافق هسته ای در جنگ لفظی با وزیر خارجه ایران نشان داده، روز یکشنبه در بیانیه ای به تصمیم خزانه داری آمریکا واکنش نشان داد و نوشت: تاکنون توافقی وجود داشت که براساس آن دلار آمریکا را نمیتوان برای تسهیل داد و ستد با نهادهای تحت تحریم ایران استفاده کرد، اما راهنمای جدید این تفاهم را نقض می کند.
به نوشته سناتور کاتن، رئیس جمهوری آمریکا با مجاز دانستن معامله بین شرکتهای خارجی وابسته به شرکتهای آمریکایی با نهادهای ایرانی، عملا تصمیم کنگره آمریکا را نادیده گرفته است.
اشاره این سناتور جمهوریخواه از ایالت آرکانزاس به دستور العمل جدید وزارت خزانه داری آمریکا است که دو روز پیش همزمان با حضور علی طیب نیا وزیر اقتصاد ایران برای شرکت در نشست مشترک با بانک جهانی و صندوق بین المللی پول در واشنگتن صادر شد.
بر اساس دستورالعمل جدید، شرکتها و موسسات تجاری که تا کنون مجاز به انجام نقل و انتقالهای مالی بوسیله دلار در معاملات با ایران نبودند، از این پس می توانند چنین نقل و انتقالهایی را از طریق بانک های خارج از قلمرو آمریکا انجام دهند، مشروط بر آن که وارد سیستم های مالی آمریکا نشوند.
در واکنش به این دستورالعمل، حسین قضاوی معاون وزیر اقتصاد ایران این اقدام را مثبت دانست، اما اعلام کرد که این دستورالعمل تغییر محسوسی در روابط بانک های خارجی با ایران ایجاد نمیکند.
واکنش مارک کرک و مایک پمپئو
غیر از سناتور کاتن، مارک کرک سناتور جمهوریخواه از ایالت ایلینوی هم به دستورالعمل جدید وزارت خزانه داری آمریکا درباره تحریم دلاری ایران واکنش نشان داد.
واکنش آقای کرک در حالی است که او رئیس کمیته بانکداری سنا است که عملا نظارت بر قانون تحریم ها علیه ایران بر عهده آن است.
به گزارش روزنامه وال استریت جورنال، سناتور کرک در واکنش به دستورالعمل خزانه داری آمریکا، آن را به منزله «اعطای امتیازات تازه از سوی کاخ سفید به تهران» دانسته است.
دیگر قانونگذاری که واکنش نشان داد، مایک پمپئو، نماینده جمهوریخواه از ایالت کانزاس است. آقای پمپئو این اقدام خزانه داری را «نشان دادن چراغ سبز به تروریستها» نامید.
این عضو مجلس نمایندگان آمریکا به والاستریت جورنال گفت که به نظر او دستورالعمل جدید خزانه داری آمریکا، موانع را از مقابل شرکت های تحت کنترل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران برای تجارت با شرکت های خارجی بر می دارد.
وی افزود: این اقدامات نشان می دهد دولت اوباما این تصور را که ایران در آینده کشوری دموکراتیک یا نزدیک به غرب باشد، منتفی می داند.
تحریم ممنوعیت معامله با ایران از بوسیله دلار از جمله تحریمهای باقی مانده آمریکا علیه ایران است. این تحریمها به دلیل حمایت از تروریسم، نقض حقوق بشر و توسعه برنامه موشکی وضع شده است.
جمهوری اسلامی ایران مشکلات به جا مانده بر سر مبادلات مالی بینالمللی با ایران را بدقولی آمریکا در برجام و توافق هستهای عنوان می کند.
این در حالی است که جان کری وزیر خارجه آمریکا بارها در جلساتی برای روشن کردن تحریمهای لغو شده ایران با مدیران بانک های بزرگ اروپایی شرکت کرده و وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرده است هیاتهایی را برای راهنمایی و شفافسازی درباره تحریمهای ایران به دیگر کشورها اعزام کرده است.