دبیر کل سازمان ملل متحد از بشار اسد رئیس دولت سوریه خواست به دنبال یافتن یک راه حل سیاسی برای بحران داخلی در آن کشور باشد، چرا که این امر به تلاش های بینالمللی برای مقابله با پیکارجویان افراطی گروه موسوم به «دولت اسلامی» در عراق و سوریه کمک خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بان کی مون در گفتگو با روزنامه الحیات گفت ضمن بیان این درخواست، گفت چند سال جنگ بین نیروهای دولتی بشار اسد و گروههای مخالف مسلح در سوریه، باعث شده که نطفه گروههای افراطی مانند گروه «دولت اسلامی» در منطقه شکل بگیرد.
در پاسخ به این پرسش که آیا اسد در ائتلاف بینالمللی علیه گروه دولت اسلامی که در حال شکل گرفتن است نقشی خواهد داشت یا خیر، آقای بان گفت آقای اسد میتواند، با اتخاذ روشهای «سیاسی» در جهت پایان دادن به جنگ در آن کشور، در این زمینه به جامعه بینالملل کمک کند.
به گزارش رویترز، این روزنامه عرب زبان سعودی که دفتر مرکزی آن در لندن است، در ادامه از قول دبیر کل سازمان ملل نوشت «از طریق پایان دادن به بحران در سریعترین زمان ممکن و آغاز گفتگوهای سیاسی است که او (بشار اسد) میتواند نقش ایفا کند.»
گروه افراطی سنی «دولت اسلامی» – که تا پیش از تصرف بخشهای وسیعی از شمال و غرب عراق و همچنین مناطق شرقی سوریه و اعلام برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی، خود را دولت اسلامی عراق و شام (داعش) مینامید – قصد دارد مرکز گروههای جهادی در قلب جهان عرب باشد، و این موضوع در کنار روشهای خشونتبار آن گروه در برخورد با دیگر گروهها و اقلیتهای مذهبی، زنگ خطر را برای غرب، و کشورهای منطقه به صدا در آورده است.
کشورهای پرنفوذ منطقه، از جمله ایران و عربستان سعودی، هرچند در برابر تهدید داعش در عراق ممکن است با جامعه بینالمللی همکاری نمایند، اما بخاطر اختلافهای عمیقی که بر سر حکومت بشار اسد دارند، شاید نتوانند در زمینه مقابله با داعش در سوریه به تفاهمی دست یابند.
پس از اعلام نوری المالکی برای کنارهگیری از مقام نخست وزیری در ماه گذشته، ایران که از حامیان اصلی او به شمار میآمد، از تصمیم وی استقبال کرد و با حمایت از نخست وزیر و کابینه جدید عراق، راه برای رسیدن گروههای سیاسی عراق به تفاهم و اقدام یکپارچه علیه تهدید گروه داعش هموار شد.
باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده در صدد تشکیل یک ائتلاف بینالمللی، از جمله کشورهای منطقه، برای مقابله با تهدید گروه داعش است. وی چندین روز است که با مقامات و صاحبنظران آمریکایی در این زمینه به رایزنی پرداهته است و روز گذشته نیز با چهار تن از نمایندگان شاخص کنگره ملاقات و گفتگو کرد.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا نیز به خاور میانه سفر رده است و قرار است با مقامهای ارشد چند کشور منطقه دیدار و در این زمینه گفتگو کند.
رئیس جمهوری باراک اوباما قرار است چهارشنبه ۱۹ ضهریور ماه ساعت ۹ شب به وقت واشنگتن، استراتژی ایالات متحده در برابر گروه موسوم به «دولت اسلامی» را برای عموم تشریح نمایند.