اسپاتیفای، از بزرگترین سرویسهای پخش موسیقی اینترنتی در جهان، مجموعه جدیدی را با عنوان «زنان ایران» به فهرست خود افزود.
این مجموعه موسیقی توسط لیلا کشفی، تهیهکننده ایرانی، با هدف تقویت صدای زنان ایرانی و متحدان جهانی آنها گردآوری شده است.
این آثار بازتابدهنده ویژگیهای اصیل فرهنگ باستانی ایران است که غرق در موسیقی، رقص، و هنر است، و زیبایی کشوری را جشن میگیرد که برای بسیاری ناآشنا است.
این مجموعه شامل ترانههایی از هنرمندانی بزرگی مانند گوگوش، مهستی، هایده، سیمین غانم، کوروش یغمایی، و خوانندههای جوانی مثل شروین حاجیپور، و توماج صالحی است که در جریان اعتراضات سراسری اخیر در ایران بازداشت شدند.
برخی از این آثار از هنرمندان ایرانیتباری مانند اسنو آلگرا، خواننده ایرانی آمریکایی و سودالیزا، هنرمند ایرانی هلندی است که در ماههای اخیر از معترضان ایران حمایت کردند.
از سایر هنرمندان میتوان به گروه بلک کتز، رعنا فرحان، رعنا منصور، دنگ شو، همایون شجریان، سوگند، شاهین نجفی، مرجان فرساد، شیرین مجد، نیاز نواب، و عرفان اشاره کرد.
مجموعه «زنان ایران» دیدگاههای نسلهای متفاوتی را بیان میکند، از خوانندههای سنتی ایرانی که در پنج دهه اخیر آهنگهای شخصی دلخواه خود را منتشر کردهاند، تا آهنگهای مدرنی که از مشکلات زندگی در جمهوری اسلامی سخن میگویند، برخی نیز بصورت مشخص به اعتراضات اخیر میپردازند.
این آثار کلاسیک و مدرن عمدتاً به زبان فارسی هستند ولی تعدادی ترانه انگلیسی نیز برای این مجموعه انتخاب شده است.
اسپاتیفای علاوه بر موسیقی در حال فعالسازی قابلیت افزودن کلیپهای ویدئویی به آهنگها است. این داستانهای تصویری نظرات و دیدگاههای ایرانیان درباره مبارزات، چالشها، و آزادی بیان را با سایرین به اشتراک میگذارند.
در فاز نخست، ویدیوهای تصویری از شهره آغداشلو بازیگر، پریا فرزانه طراح، مازیار جبرانی کمدین، و البته گوگوش به این مجموعه افزوده شده است. به مرور زمان، ویدئوهای بیشتری به فهرست پخش اضافه میشود.
پنج آهنگ، از جمله «برای» شروین حاجیپور و «سوراخ موش» توماج صالحی، در بالای صفحه فهرست پخش هر کابر اسپاتیفای قرار میگیرد یا به اصطلاح «پین» میشود.
سه آهنگ دیگر عبارتند از «دوباره»، اجرای گروهی با همراهی گوگوش، «سرود زن» از مهدی یراحی، و ترانهای با عنوان «سرود آزادی» که توسط گروهی از نوازندگان قومی اجرا شده است.
انتشار مجموعه «زنان ایران» در اسپاتیفای با استقبال زیادی از سوی هنردوستان به ویژه کاربران ایرانی منتشر شده است که از این طریق امکان حمایت از هنرمندان محبوب خود را پیدا کردهاند.
این فهرست موسیقی در شرایطی منتشر میشود که امسال ایرانیان یا هیجان زیادی در انتظار مراسم اهدای جوایز گرمی هستند. در این دوره برای نخستین بار، آکادمی ملی علوم و هنرهای ضبط جایزه جانبی ویژهای را با عنوان «دستاورد ویژه: بهترین ترانه برای دگرگونی اجتماعی» اهدا میکند.
شروین حاجیپور، هنرمند ایرانی، با ترانه «برای» از شانس زیادی برای دریافت این جایزه برخوردار است.
به دنبال آغاز اعتراضات سراسری ایران در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در شهریور گذشته، اعتراضات گستردهای در سراسر ایران و جهان شکل گرفت و هنرمندان زیادی نیز با ساختن آثاری با معترضان همصدا شدند.
مراسم اهدای جوایز گرمی، یکشنبه ۵ فوریه در لس آنجلس برگزار میشود.