رعنا منصور، خواننده ایرانی ساکن آمریکا جمعه شب مهمان برنامه تلویزیونی «وُیس آلمان» یا «صدای آلمان» بود و در فینال این رقابت آوازخوانی، ترانه «برای» اثر شروین حاجیپور را اجرا کرد.
او چندی پیش با ترجمه بخشهای اصلی و الهام از ترانه فارسی، نسخهای به انگلیسی خواند که با استقبال زیادی در شبکههای اجتماعی همراه شده است.
با ادامه اعتراضات سراسری در ایران و توجه بیشتر جهانیان به مبارزات ایرانیان علیه حکومت خود، تهیهکنندگان برنامه تصمیم گرفتند تا مهمان ویژهای را به فینال مسابقه در برلین دعوت کنند.
پبش از اجرای رعنا منصور، چهار داور اصلی برنامه، جملات کوتاهی در حمایت از زنان، جوانان، و جنبش آزادیخواهی مردم ایران بیان کردند.
همراهی ارکستر اختصاصی برنامه با رعنا منصور که در مرکز صحنه پیانو میزد، فیلمبرداری حرفهای، و پخش تصاویر متنوع در صفحه بزرگ، جذابیت خاصی به این اجرای تأثیرگذار بخشیده بود.
این هنرمند ایرانی که به شدت احساساتی شده بود، در پایان، با نشان دادن علامت پیروزی، شعار «زن زندگی آزادگی» را به فارسی و انگلیسی تکرار کرد.
رعنا منصور پس از اجرای ترانه که با تشویق طولانی مجریان، داوران، و تماشاگران همراه بود، از توجه آنها به شرایط کنونی در ایران قدردانی کرد. او با یادآوری اینکه انقلاب در ایران در ۴۸ روز گذشته ادامه داشته است، درباره ترانه «برای» توضیحاتی داد.
رعنا منصور با اشاره به اینکه شروین حاجیپور این اثر را با استفاده از توئیتهای مردم ساخته، گفت که این ترانه به سرود انقلاب ایران تبدیل شده است. این خواننده ایرانی در ادامه افزود که پس از شنیدن «برای»، تصمیم گرفت تا این اثر را به انگلیسی ترجمه، و اجرا کند تا جهان آن را بشنود.
رعنا منصور با یادآوری اینکه شروین حاجیپور چند روز پس از انتشار این ترانه از سوی نیروهای امنیتی دستگیر شد، به بازداشت توماج صالحی، رپر سیاسی ایرانی نیز اشاره کرد.
او در پایان گفت که در چهل سال گذشته رقصیدن و آوازخوانی برای زنان در ایران ممنوع و قدغن بوده است، و او امشب در این برنامه تلویزیونی صدای زنان ایران است.
برنامه «ویس آلمان» یکی از پربینندهترین رقابتهای آوازخوانی در اروپا است که در ۱۲ سال گذشته سکوی پرتابی برای بسیاری هنرمندان جوان موسیقی بوده است.
یکی از نکات جالب، حضور ملیسا خلج، بازیگر و هنرمند ایرانیتبار بهعنوان یکی از مجریان برنامه است که محبوبیت زیادی به ویژه در میان ایرانیان ساکن اروپا دارد.
ترانه «برای» که در جریان سرکوب معترضان ایرانی توسط حکومت ایران، در حسابهای کاربری شروین حاجیپور در شبکههای اجتماعی منتشر شد، به شهرت زیادی رسیده و به تدریج به سرود غیررسمی جنبش مردمی ایران تبدیل شده است.
نیروهای امنیتی شروین حاجیپور را پس از انتشار «برای» به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «ترغیب و تحریک افراد به اعمال خشونتآمیز» بازداشت کردند ولی او پس از سپردن وثیقه یکصد میلیون تومانی آزاد شد.
این اثر، امسال یکی از گزینههای پیشنهادی برای نامزدی دریافت جایزه جدید «دستاورد ویژه: بهترین ترانه برای دگرگونی اجتماعی» است و برنده آن را کمیتهای در آکادمی ملی علوم و هنرهای ضبط انتخاب میکند.