موضع گیری دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس و حسن روحانی درباره اختلاف ایران و عربستان

در ادامه جنگ کلامی بین مقام های ایران و عربستان درباره عدم حضور زائران ایرانی در مراسم حج امسال، روز چهارشنبه دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس و رئیس جمهوری ایران در این باره موضع گیری کردند.

عبداللطیف بن رشید الزیانی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در واکنش به پیام اخیر رهبر جمهوری اسلامی ایران، سخنان آیت الله خامنه ای را رد کرد و آن را «تلاشی ناامیدانه» برای «سیاسی کردن حج»نامید. وی گفت ادعای آقای خامنه ای کاملا برخلاف ارزش‌ها و آموزه‌های اسلام است که بر برادری، عشق و شفقت تاکید دارد.

واکنش دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس به اظهارات روز دوشنبه آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران است که در پیامی به مناسبت حج علیه مقام های عربستان موضع گیری کرد.

آقای خامنه ای با انتقاد از رویدادهایی مثل فاجعه منا، گفته بود «دولتها و ملتهای مسلمان» باید حاکمان سعودی را به درستی بشناسند و «به خاطر جنایاتی» که در گستره جهان اسلام به بار آورده‌اند، «گریبان آنها را رها نکنند» و فکری اساسی برای مدیریت حرمین شریفین و مساله حج بکنند.

حسن روحانی؛ تکرار موضع رهبر

اما روز چهارشنبه غیر از دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، در سوی دیگر، حسن روحانی به اظهارات اخیر مقام های عربستان واکنش نشان داد.

رئیس جمهوری ایران که روز چهارشنبه ۱۷ شهریور در جلسه هیات دولت سخن می گفت یادآور شد که مشکل موجود با عربستان فراتر از مسایلی مانند حج است.

آقای روحانی با تاکید بر اینکه «دولت و نظام هرگز از خون شهیدان مظلوم منا نخواهد گذشت»، موضع رهبر جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرد و گفت:‌کشورهای منطقه و دنیای اسلام برای حل مشکلات موجود و تنبیه دولت عربستان باید اقدامات هماهنگی انجام دهند.

بعد از پیام روز دوشنبه رهبر جمهوری اسلامی ایران، مقام های عربستان علیه این پیام موضع گیری کردند.

یک روز بعد از این سخنان، ابتدا محمد بن نایف ولیعهد و وزیر کشور عربستان سعودی واکنش نشان داد و گفت ایران به دنبال "سیاسی‌ کردن حج" است.

روز سه شنبه هم عبدالعزیز الشیخ، مفتی اعظم عربستان سعودی در انتقاد از رهبر ایران گفت اظهارات خامنه‌ای «جای تعجبی ندارد» چرا که ایرانی‌ها از اولاد «مجوس‌ها» هستند.

عربهای تندرو برای تحقیر ایرانیان از اصطلاح «مجوس» استفاده می کنند و اشاره به ایرانیان پیروان آئین زرتشت است.

عبدالعزیز الشیخ گفت: «باید بدانیم که ایرانی ها مسلمان نیستند چون آنها از نوادگان مجوس هستند، و دشمنی آنها با مسلمانان، بویژه با سنی ها، تاریخی است».

این اظهارات مفتی اعظم عربستان با واکنش وزیر خارجه ایران مواجه شد. محمدجواد ظریف در توئیتی گفت اسلام ایرانیان شباهتی با «افراط گرایی» «مفتی وهابی» ندارد.