لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۴۵

مرگ در جمرات؛ در حج سال گذشته چه روی داد


عکسی از دهها کشته در مراسم حج سال گذشته.
عکسی از دهها کشته در مراسم حج سال گذشته.

روزنامه نیویورک تایمز در سالروز واقعه منا در مناسک حج سال گذشته، گزارش مفصلی منتشر کرد و نوشت در ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۵، صدها و بلکه هزاران زائر در مناسک حج در مکه زیر پا له شده و جان باختند.

این گزارش سپس به داستان رشید صدیقی یکی از زائرانی می پردازد که آن زمان در مکه بود و از واقعه جان سالم به دربرد.

صدیقی به نیویورک تایمز گفته است که آن روز در هوای تفتیده و تابستان سوزان عربستان صدای همسفرانش را می شنیده که می گفتند: "دارم می میرم... آب می خواهم." او به طور شگفت انگیزی آن روز توانست زنده بماند.

ماجرا در سومین صبح از مراسم پنج روزه حج رخ داد. برخی می گویند این مرگبارترین روز در تاریخ حج است.

رشید صدیقی آمریکایی مقیم آتلانتا و ۴۲ ساله است و آن روز همراه با ده ها هزار زائر دیگر عازم پل جمرات بود تا به شیطان سنگ پرتاب کند.

وقتی که هرج و مرج شروع شد، او با پل کمتر از یک و نیم کیلومتر فاصله داشت.

نیویورک تایمز می گوید صدها و شاید هزاران نفر در آن روز تلف شدند و حالا با گذشت یک سال مقامات سعودی نه گزارش دقیقی از آنچه رخ داد ارائه داده اند و نه حتی آمار دقیق کشته شدگان را.

بخش بزرگی از کشته شدگان ایرانی بودند و همین امر دلیل تازه ای برای دشمنی های تازه میان دو قدرت و رقیب منطقه ای فراهم ساخت و دولت ایران را بر آن داشت تا امسال از اعزام کاروان های حج به عربستان خودداری کند.

خبرگزاری اسوشیتدپرس با استفاده از گزارش های رسمی ۳۶ کشوری که زائرانشان در مکه بودند، گفت دست کم ۲۴۰۰ نفر در آن روز کشته شدند. مقامات سعودی اما همچنان اصرار دارند که شمار مرگ در آن روز ۷۶۹ نفر بود. علی رغم انتقادهایی که به نحوه مدیریت عربستان شد، خانواده سلطنتی بر حق خود برای مدیریت حج اصرار دارد.

نیویورک تایمز به نقل از شریف صدیقی مسلمان آمریکایی هندی تبار می گوید ناگهان موجی جمعیت سفیدپوش را درنوردید. او می گوید بسیاری از قربانیان بر خلاف آنچه که در اخبار آمد زیر دست و پا له نشدند، بلکه بر اثر فشار موج جمعیت خفه شدند. او که در این میان برادر زن و همسرش را گم کرد، به شکل معجزه آسایی با موج به کنار رانده شد و نجات یافت اما کفش، بخشی از لباس احرام و کارت شناسایی همراهش را گم کرد. او می گوید "نمی دانم چطور زنده ماندم"

اندونزی که بیشترین شمار زائر را به حج می فرستد حدود ۱۳۰ شهروندش را از دست داد و سعودی را به عدم مدیریت درست بحران متهم کرد.

پاکستان متحد نزدیک عربستان که بیشترین کمک را از این کشور دریافت می کند شمار مرگ و میر زائران پاکستانی را کمتر از رقم واقعی اعلام کرد و به رسانه های این کشور هشدار داد از عربستان انتقاد نکنند.

پیشتر عربستان اعلام کرد که در مراسم حج امسال زائران دستبندهای الکترونیک دریافت خواهند کرد تا قابل ردیابی و شناسایی باشند. در مورد مراسم رمی جمرات نیز دستورالعمل های تازه ای صادر کرده است.

صدیقی گفته است که پس از واقعه حدود ده روز به تمام بیمارستان ها و سردخانه ها و مراکز امنیتی و پلیس سر می زده تا از سرنوشت برادر زن و همسر او مطلع شود ولی هیچ نهادی پاسخگو نبود.

دو هفته بعد از واقعه، مرگ برادر همسر او تایید و اعلام شد که در منا دفن شده است. کمی بعد هم گفتند همسر او به گواهی عکس ها کشته شده و پیشتر توسط مقامات دفن شده است.

XS
SM
MD
LG