وال استریت ژورنال به نقل از دیپلمات‌ها: ایران به دور از نظارت آژانس قطعات سانتریفیوژهای پیشرفته ساخته است

تصویر هوایی از تاسیسات تسا در کرج - اینتل‌لب

روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی‌ به نقل از دیپلمات‌های غربی گزارش داده که ایران تولید قطعات «سانتریفیوژهای پیشرفته» را در سایتی که آژانس بین المللی انرژی اتمی ماه‌ها قادر به نظارت بر آن نبوده، از سر گرفته است.

روزنامه وال استریت ژورنال در گزارش روز سه شنبه خود از این موضوع به عنوان چالشی تازه برای دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، یاد کرده است.

این روزنامه می‌نویسد که فعالیت جدید ایران نگرانی‌هایی را در میان دیپلمات‌های غربی برانگیخته است. آنها می‌گویند این اقدام می‌تواند به ایران اجازه دهد که اگر تصمیم بگیرد یک برنامه پنهانی تسلیحات هسته‌ای ایجاد کند و مخفیانه قطعاتی از سانتریفیوژها را در آن مسیر به کار گیرد. این دیپلمات‌ها در عین حال می‌گویند که در این مقطع سندی برای این این که ایران چنین اقدامی را در پیش گرفته باشد، وجود ندارد.

قرار است مذاکرات هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران برای احیای برجام ۲۹ نوامبر در وین از سرگرفته شود. ایران و قدرت‌های جهانی تا پیش از روی کار آمدن ابراهیم رئیسی، شش دور مذاکرات هسته‌ای در وین برای بازگشت به تعهدات برجام برگزار کردند.

این گفت‌و‌گوها پس از آن آغاز شد که جو بایدن، بعد از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و ورود به کاخ سفید اعلام کرد اگر ایران به تعهداتش در برجام بازگردد، آمریکا نیز به آن باز می‌گردد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پشین آمریکا، ایالات متحده را از توافق هسته‌ای که در دوران باراک اوباما امضا شد، خارج کرد و تحریم‌های سخت علیه ایران را بازگرداند.

ایران می‌گوید خواهان تضمینی از دولت بایدن است که واشنگتن دیگر از این توافق خارج نمی‌شود. دولت بایدن می‌گوید نمی‌تواند چنین تضمینی بدهد.

وال استریت ژورنال در گزارش خود می‌نویسد که ایران کار محدود در سایت تولید قطعات سانتریفیوژ در یک کارگار کرج را اواخر ماه اوت آغاز کرد و از آن زمان تولید خود را گسترش داده است. ایران کار در تاسیسات کرج را پس از یک عملیات خرابکارانه توام با انفجار متوقف کرد. تهران، اسرائیل را مسئول آن حمله دانسته است. اسرائيل دست داشتن در آن خرابکاری را تایید نکرده است.

یک دیپلمات گفته است که از اواخر اوت تاکنون ایران قطعات دست‌کم ۱۷۰ سانتریفیوژ را تولید کرده است. از سانتریفیوژها برای غنی سازی اورانیوم استفاده می‌شود. غنی سازی اورانیوم در سطح ۹۰ درصد برای ساخت سلاح هسته‌ای کاربرد دارد.