قهرمان آزاد شده «هتل رواندا» به قطر رفت

پل روسساباگینا (آرشیو)

مردی که الهام‌بخش ساخت فیلم «هتل رواندا» بود و هفته گذشته توسط دولت آن کشور از زندان آزاد شد، در مسیر پیوستن به خانواده خود در آمریکا، وارد قطر شد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز دوشنبه به خبرنگاران گفت که پل روسساباگینا در حال حاضر در دوحه است.

به گفته او، آقای روسساباگینا به زودی به آمریکا بازخواهد گشت؛ جایی که خانواده او مشتاقانه در انتظارش هستند. جان کربی افزود که کاخ سفید در تمامی مراحل این فرآیند مشارکت داشته و خواهد داشت.

پل روسساباگینا ۶۸ ساله، مقیم آمریکا و شهروند بلژیک است. او روندا را پس از نجات جان صدها هموطن خود در جریان نسل‌کشی سال ۱۹۹۴ ترک کرد. روسساباگینا در سال ۲۰۲۱ به جرم مشارکت در جرائم تروریستی، در محاکمه‌ای که با انتقاد سازمان‌‌های حقوق بشری همراه بود، توسط دادگاهی در رواندا به ۲۵ سال زندان محکوم شد.

پل روسساباگینا (آرشیو)

پل روسساباگینا در سال ۲۰۲۰ در جریان بازدید از دبی در امارات متحده عربی ناپدید و چند روز بعد با دستبند در رواندا دیده شد. به گفته خانواده اش، او در دبی ربوده شد و به رواندا انتقال یافت. او در دادگاه در هشت مورد از جمله عضویت در یک گروه تروریستی، قتل، و آدم‌ربایی مجرم شناخته شد.

آقای روسساباگینا می‌گوید که به دلیل انتقاد از پل کاگامه، رئیس جمهوری رواندا و به دلایل سیاسی در دادگاه مجرم شناخته شده است. دولت کاگامه به دلیل نقض حقوق بشر با انتقادات زیادی مواجه شده ولی هدف قراردادن مخالفان، و ارتکاب به قتل‌های فراقانونی را رد کرده است.

در نامه‌ای امضا شده به کاگامه به تاریخ ۱۴ اکتبر که در سایت وزارت دادگستری رواندا منتشر شد، روسساباگینا که بیمار بود، ضمن ابراز پشیمانی از هرگونه اعمال خشونت، تقاضای عفو کرده بود.

او در این نامه نوشت که در صورت عفو و آزادی، هیچ جاه‌طلبی شخصی یا سیاسی نخواهد داشت و روزهای باقی‌مانده از عمر خود را در آرامش در آمریکا سپری خواهد کرد.

دستگیری پل روسساباگینا موجب بروز اختلاف میان رواندا با آمریکا و کشورهای دیگر شد. این در هنگامی بود که رواندا به دلیل تنش با کنگو، کشور همسایه، و طرح بریتانیا برای اخراج پناهجویان به این کشور کوچک شرق آفریقا تحت فشار قرار داشت.

هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید

در این حال، جان کربی گفت که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، شخصا در رسیدگی به این پرونده مشارکت داشت و «واقعا آخرین مرحله سنگین را انجام داد تا پل را آزاد کند و به خانه بازگرداند.»

فیلم «هتل رواندا» موفقیت آقای روسساباگینا را در نجات بیش از یک هزار پناهنده، از جمله خانواده‌اش، در جریان نسل کشی سال ۱۹۹۴ رواندا، با پناه دادن به آنها در هتلی در کیگالی که آن را مدیریت می‌کرد، به تصویر می‌کشد.



این مطلب با استفاده از گزارش آسوشیتدپرس تنظیم شده است.