اعتراض سینماگران خارجی به اکران آثارشان در جشنواره فجر در شرایطی ادامه دارد؛ همزمان، حواشی داخلی این رویداد حکومتی همچنان ادامه دارد.
در روزهای اخیر تعدادی از سینماگران سرشناس بینالمللی مانند آلیس دیوپ، برادران داردن، کریستین مونجیو، عادل الاربی و بلال فلاح به دلیل سرکوب خشونتآمیز معترضان توسط حکومت ایران، خواستار حذف فیلمهای خود از جشنواره فجر شدهاند.
به گفته این سینماگران، فیلمها بدون اطلاع آنها توسط پخشکننده منطقهای به جشنواره فجر فرستاده شده است.
این آثار در شرایطی در جشنواره فجر اکران میشوند که برگزارکنندگان به دلیل اعتراضات سراسری ایران و نگرانی از تحریم سینماگران، اسامی فیلمها را هنگام آغاز جشنواره اعلام کردند که بسیار غیرمعمول است. به همین دلیل این سینماگران سرشناس اخیراً متوجه نمایش آثار خود در جشنواره فیلم فجر شدند و به شدت به این موضوع اعتراض کردند.
شرکت فیلم «وایلد بانچ اینترنشنال» در پاریس که امتیاز فروش آثار این سینماگران را بر عهده دارد نیز میگوید که از نمایش فیلمها در جشنواره فجر غافلگیر شده است.
این شرکت مجوز فروش دو فیلم دیگر را هم که در جشنواره فجر اکران میشوند در اختیار دارد و سازندگان آنها یعنی رشید بوچارب و کامیلا اندینی نیز خواستار حذف آثار خود از جشنواره هستند.
به گفته این شرکت، فیلمها بدون مجوز یا اطلاع آنها از طریق یک نماینده محلی که با کمپانی پخشکننده «فرانت رو فیلمد اینترتینمنت» در این حوزه جغرافیایی همکاری میکند برای جشنواره فجر فرستاده شده است.
به دلیل اعتراض سازندگان و شرکت دارنده امتیاز فروش فیلمها در پاریس، کمپانی پخشکننده منطقهای بصورت رسمی از جشنواره فجر خواسته است تا این آثار را از برنامههای خود حذف کند ولی هنوز پاسخی دریافت نکرده است.
«فرانت رو فیلمد اینترتینمنت» در بیانیهای که جمعه منتشر کرد، میگوید که این کمپانی همیشه فیلمهایی را برای اکران به جشنواره فجر میفرستاد به این امید که «روزی گشایشی حاصل شود.» در این بیانیه آمده است :«این همیشه راهی برای ایجاد پل میان فرهنگها بوده است. «اما بدیهی است که شرایط بدتر شده است.»
این کمپانی در ادامه میافراید :«موضع رسمی ما بسیار روشن است، ما از اهالی سینمای محلی و بینالمللی حمایت میکنیم و صریحاً از آزادی بیان و حقوق بشر در تمامی اشکال و صورتهای آن حمایت میکنیم.» این شرکت در بخش دیگری از بیانیه خود بصورت رسمی خواستار حذف تمام فیلمهایی از جشنواره فجر میشود که امتیاز پخش آنها را در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را دارد.
با توجه به شرایط کنونی به نظر میرسد که سایر فیلمهای خارجی که در جشنواره فجر اکران میشوند نیز به همین صورت و بدون اطلاع سازندگان آنها به تهران فرستاده شدند.
حواشی داخلی جشنواره حکومتی
اعتراض سینماگران خارجی به اکران آثارشان در جشنواره فجر در شرایطی خبرساز میشود که حواشی داخلی این رویداد حکومتی همچنان ادامه دارد.
فیلمهای این دوره در شرایطی اکران میشوند که بسیاری از کارگردانها، بازیگران، و عوامل تولید در نشستهای خبری و برنامههای جشنواره شرکت نداشتند و جشنواره را تحریم کردند. این رویکرد سینماگران موجب خشم تهیهکنندگان فیلمها شده است که اکثراً وابسته به نهادها و سازمانهای حکومتی هستند.
رضا محقق، تهیهکننده «چرا گریه نمیکنی» یکی از این تهیهکنندگان بود که به شدت از عدم حضور بازیگران فیلمش در نشست خبری انتقاد کرد. او خطاب به آنها گفت :«شما جای خود را با سیاسیون اشتباه گرفتید و اگر میخواهید سیاسی باشید، بروید رجال سیاسی بشوید، در سینما چه کار دارید.»
به گفته رضا محقق «بازیگران ایرانی فقط میتوانند مسائل اجتماعی را نقد کنند ولی آنها درباره همه چیز اظهار نظر میکنند و این درست نیست.» او به بازیگران گفت که چرا از «تحریمهای ناظالمانه» آمریکا و کشورهای دیگر حرف نمیزنید که به ادعای این تهیهکننده حکومتی ریشه بسیاری از مشکلات کنونی کشور است.
باران کوثری، مانی حقیقی، هانیه توسلی، علی مصفا، فرشته حسینی، نهال دشتی و امیرحسین فتحی، بازیگران این فیلم پیشتر با انتشار بیانیهای گفته بودند که حضور این فیلم در جشنواره فجر با هدف «سوء استفاده» از نام بازیگرانی است که مخالفت خود را با حضور در این رویداد اعلام کردهاند.
به گفته آنها «اگر در چند سال اخیر از جشنواره فجر پرهیز میکردهایم، امسال از دیدن نام خود در آن ننگ داریم و اگر در ارائه فیلم به جشنواره اختیاری داشتیم، مانع از حضور آن میشدیم.»