وزیر دفاع چین روز یکشنبه گفت درگیری با ایالات متحده «فاجعهای تحملناپذیر» خواهد بود اما پکن خواهان گفتوگو با واشنگتن برای جلوگیری از بروز آن است.
لی شانگفو که در اجلاس امنیتی آسیا در سنگاپور و چند روز پس از خودداری از گفتوگوی مستقیم با همتای آمریکایی خود سخن میگفت، افزود جهان آنقدر بزرگ است که چین و آمریکا در آن بتوانند در کنار یکدیگر رشد کنند.
به گفته او چین و آمریکا نظامهای متفاوتی دارند و از بسیاری جهات متفاوت هستند اما این مساله نباید دو طرف را از تلاش برای یافتن زمینهها و منافع مشترک به منظور گسترش روابط دوجانبه و تعمیق همکاریها باز دارد.
لی شانگفو تصریح کرد: «غیر قابل انکار است که یک درگیری یا رویارویی شدید میان چین و ایالات متحده فاجعهای تحملناپذیر برای جهان خواهد بود.»
وزیر دفاع چین در انتقاد از عبور مشترک کشتیهای جنگی ایالات متحده و کانادا از خلیج تایوان گفت پکن اجازه نخواهد داد چنین گشتزنیهای دریایی از سوی واشنگتن و متحدانش «بهانهای برای اعمال هژمونی دریایی» شود.
به گفته لی شانگفو، ذهنیت جنگ سرد اکنون احیا شده و خطرات امنیتی را به شدت افزایش داده است اما احترام متقابل باید بر قلدری و هژمونی غالب شود.
یک روز پیش از سخنرانی وزیر دفاع چین در اجلاس امنیتی آسیا در سنگاپور، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، در سخنرانی خود تصریح کرده بود گفتوگوی میان واشنگتن و پکن «برای جلوگیری از هر خطای محاسباتی که شاید به درگیری منجر شود، حیاتی است.»
همچنین ببینید: وزیر دفاع آمریکا خواهان گفتوگوی واشنگتن و پکن برای «جلوگیری از خطای محاسباتی» شدبه گفته لوید آستین، «ما به دنبال درگیری یا رویارویی نیستیم اما در برابر قلدری یا زورگویی شانه خالی نخواهیم کرد.»
وزیر دفاع چین که از سال ۲۰۱۸ به دلیل خریدهای تسلیحاتی از روسیه تحت تحریم ایالات متحده است، روز جمعه در جریان شام با وزیر دفاع آمریکا دست داد اما طبق اعلام پنتاگون گفتوگوی سازندهای در این دیدار کوتاه صورت نگرفت.
به گزارش رویترز، مقامات اطلاعاتی آمریکا و چین نیز روز یکشنبه در حاشیه اجلاس امنیتی آسیا در سنگاپور به صورت مخفیانه با یکدیگر دیدار کردند.
مناقشات سرزمینی درباره دریای جنوبی چین و بالون جاسوسی چین که اوایل فوریه پس از پروازی طولانی بر فراز ایالات متحده توسط یک جنگنده آمریکایی ساقط شد، از جمله مسائل مورد اختلاف واشنگتن و پکن هستند.
اما عمدهترین اختلاف آمریکا و چین بر سر تایوان است. پکن مدعی مالکیت بر این جزیره خودگردان است و میخواهد آن را تحت کنترل خود در بیاورد. چین در ماههای اخیر با اتخاذ رویکرد تهاجمیتری در قبال تایوان، شرایطی مشابه حمله روسیه به اوکراین ایجاد کرده است.