رئیس یک سازمان علمی برتر روسیه به همراه دو کارشناس دیگر فناوری موشکهای مافوق صوت به ظن «خیانت» دستگیر شدهاند.
رویترز روز چهارشنبه ۳ خرداد این مطلب را به نقل از دو فرد آشنا به این پرونده گزارش داد. آنها گفتهاند که این مدیر به «انتقال اسرار نظامی به چین» متهم شده است.
به گفته این منابع، الکساندر شیپلیوک، رئیس موسسه مکانیک نظری و کاربردی کریستیانوویچ سیبری، به ارائه اطلاعات طبقهبندیشده به چینیها در یک کنفرانس علمی در چین در سال ۲۰۱۷ مظنون است.
به گفته افرادی که رویترز برای حفظ امنیت آنها هویتشان را فاش نکرده است، این مرد ۵۶ ساله میگوید بیگناه است و اصرار دارد که آن اطلاعات طبقهبندیشده نبوده و به صورت آزاد در اینترنت در دسترس قرار داشته است.
پیش از این ماهیت اتهامات علیه این مدیر که مرداد گذشته بازداشت شده است، گزارش نشده بود.
در سالهای اخیر شمار دیگری از دانشمندان روسیه نیز به اتهام لو دادن اسرار به چین دستگیر شدهاند.
سخنگوی کرملین، دیمیتری پسکوف، در پاسخ به سوالی در مورد اتهامات این سه کارشناس بازداشت شده و همچنین پروندههای خیانت قبلی مرتبط با چین، گفت که سرویسهای امنیتی مراقب موارد احتمالی مربوط به «خیانت به میهن» هستند.
وزارت امور خارجه چین در پاسخ به سوالی درباره اتهامات علیه پکن که دانشمندان روس را برای دستیابی به نتایج تحقیقات حساس هدف قرار داده است، گفت که روابط چین و روسیه مبتنی بر «عدم تعهد، عدم رویارویی، و عدم هدف قرار دادن اشخاص ثالث است.»
این وزارتخانه گفت: «این (رابطه) از اساس با آن چه که برخی از ائتلافهای نظامی و اطلاعاتی بر اساس ذهنیت خود در جنگ سرد کنار هم قرار دادهاند متفاوت است.»
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، بارها گفته است که مسکو در زمینه موشکهای مافوق صوت در جهان پیشرو است. این موشکها تسلیحات پیشرفتهای به شمار میروند که قادرند کلاهکهای جنگی را با سرعت ۱۰ برابر صوت برای ضربه زدن به سیستمهای دفاع هوایی حمل کنند.
این در حالی است که ایالات متحده بارها از انجام آزمایشهای موفق در زمینه تسلیحات مافوق صوت پیشرفته خبر داده است. برای نمونه وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، تیر ماه ۱۴۰۱ اعلام کرد که ایالات متحده به تازگی دو موشک مافوق صوت شرکت لاکهید مارتین را با موفقیت آزمایش کرده است. در همان زمان لاکهید در بیانیهای گفت که این «دومین آزمایش موفقیتآمیز این سلاح» بود و مقاومت در برابر سرعتهای مافوق صوت عملیاتی، جمعآوری دادههای مهم برای استفاده در آزمایشهای پروازی بیشتر، و تأیید جدایی ایمن از هواپیما را نشان میداد.
در یک آزمایش جداگانه دیگر سلاح مافوق صوت در آمریکا، «سازمان پروژههای پژوهشی پیشرفته دفاعی» نیز تابستان ۱۴۰۱ تأیید کرد که نخستین آزمایش سلاح مافوق صوت «آپریشنال فایرز» را با موفقیت انجام داده است.
آزمایشهای موفقیتآمیز اخیر پیشرفت در تلاشها برای توسعه تسلیحات مافوق صوت در ایالات متحده را نشان میدهد. این تلاشها در مواردی به دلیل هزینههای آن و موارد ناموفق آزمایشهای مختلف باعث نگرانیهای فزاینده در مورد عقب افتادن ایالات متحده از رقابت تسلیحاتی در این عرصه شده بود. رقابت در تولید تسلیحات مافوق صوت عمدتا به عنوان عرصهای برای رقابت تسلیحاتی «ابرقدرتها» قلمداد میشود.