به گزارش رویترز، آژانس بین المللی انرژی اتمی، بازوی نظارتی سازمان ملل روز یکشنبه اعلام کرد که ایران به شرایط توافقی که دو هفته پیش با این نهاد در خصوص تعمیر تجهیزات مربوط به نظارت آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران امضا کرده بود، به طور کامل عمل نکرده است.
آژانس میگوید ایران به بازرسان اجازه داد مطابق توافق قبلی کارتهای حافظه بیشتر تجهیزات نظارتی را عوض کنند، اما اجازه نداد که این اقدام در سایت مونتاز سانتریفیوژ در کرج انجام شود.
یک خبرنگار روزنامه آمریکایی والاستریت جورنال پیشتر گفته بود که ایران روز یکشنبه ۴ مهر از دسترسی بازرسان سازمان ملل متحد به یک محل مونتاژ سانتریفیوژ در کرج ممانعت کرده است.
لارنس نورمن، خبرنگار والاستریت جورنال، در یک توئیتر مینویسد که این موضوع را از چند منبع شنیده است.
سایت مورد اشاره در کرج، واقع در غرب تهران، تیر ماه امسال صحنه یک عملیات خرابکارانه بود و به گفته خبرنگار وال استریت ژورنال در جریان آن اقدام دو دوربین نظارتی آژانس بین المللی انرژی اتمی آسیب دید.
گزارش ممانعت ایران از دسترسی بازرسان آژانس به سایت کرج در حالی منتشر میشود که تهران و آژانس به تازگی برای تعمیر دوربینها و تغییر برخی از لوازم و آماده کردن آنها برای ادامه رصد فعالیتهای هستهای به یک توافق نظارتی رسیده بودند.
آژانس با رصد فعالیتهای هستهای ایران میخواهد اطمینان حاصل کند که جمهوری اسلامی سلاح هستهای تولید نمیکند.
مقامات جمهوری اسلامی تاکید دارند که به دنبال دستیابی به بمب هستهای نیستند، با این حال آنها دسترسیهای آژانس را پیشتر محدود کردهاند و فعالیتهای هستهای را نیز گسترش دادهاند.
ایران اسرائیل را متهم کرده است که در تاسیسات هستهای این کشور اقدام به خرابکاری کرده است.
لارنس نورمن مینویسد که گفته میشود ایران در حال آمادهسازی ارسال یک یادداشت به آژانس بین المللی انرژی اتمی است که در آن احتمالا توضیح داده می شود که عدم اجازه دسترسی به دلیل مسائل ایمنی و به دلیل جمعآوری سرنخهای مربوط به خرابکاری اخیر بوده است.
این در حالی است که مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی چند هفته پیش در تهران با مقامات ایران به توافق رسیده بود که بازرسان اجازه داشته باشند تجهیزات مشخص شده را سرویس فنی کنند و حافظه آن تجهیزات را، که با مهروموم آژانس و سازمان انرژی اتمی ایران در جمهوری اسلامی ایران نگهداری خواهد شد، جایگزین کنند.
مذاکرات غیر مستقیم ایران با آمریکا با هدف احیای برجام پس از شش دور مذاکره در روزهای پایانی دولت روحانی متوقف مانده است. دولت ابراهیم رئیسی هنوز تاریخی برای از سرگیری مذاکرات اعلام نکرده است.
دولت بایدن معتقد است که با ورود مجدد به برجام دریچه نظارتی گستردهتر و دقیقتری بر روی برنامه هستهای ایران گشوده میشود که عملا در راستای منافع ملی آمریکا است. مقامات ایالات متحده بارها از ایران خواستهاند رعایت کامل مفاد برجام را از سربگیرد و به مذاکرات مربوط به آن بازگردد.