لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۳۵

کمپین اعتراضی زرتشتیان به استفاده از نماد فروهر در یک ویدیوی موسیقی


امیتیس، ندیمه ها و نقش فروهر
امیتیس، ندیمه ها و نقش فروهر

زرتشتیان جهان برای برداشتن این ویدئو از یوتیوب و دیگر رسانه های اجتماعی، درخواستی برای گردآوری امضا تحت عنوان «به احساسات زرنشتیان احترام بگذارید» در اینترنت گذاشته‌اند.

اسنوپ داگ، خواننده رپ و بازیگر جنجالی آمریکایی است که با شعرهای ضدهمجنس گرا و زن ستیز خود، احساسات بسیاری را جریحه‌دار کرده است. اما، به نوشته وبسایت «فرست پُست» این بار، این هنرمند موسیقی هیپ هاپ آمریکایی، احساسات و باورهای ایمانی جامعه زرتشتیان را هدف گرفته و خشم آنان را برانگیخته است. و این همه با انتشار ویدیویی که در آن نه تنها زنان نیمه عریان با پیچ و تاب های رقصندگان استریپ تیز با تیرک، به کشیدن قلیان و مواد مخدر سرگرم هستند، بلکه شخص اسنوپ داگ با سیگاری مخدر در دست، مانند شاهان بر تختی جلوس می‌کند که بر بالای آن علامت فروهر قرار دارد.

فروهر مظهر فرشته نگهبان است و نزد زرتشتیان ایران و پارسیان هند و دیگر زرتشتیان جهان مقدس شمرده می شود. حرمت آن نزد زرتشتیان چنان است که آن را اشو فروهر به معنای فروهر مقدس، می نامند. همچنان که از پیامبر خود نیز با همین لقب، اشو زرتشت، یاد می‌کنند.

نقش برجسته فروهر در تخت جمشید
نقش برجسته فروهر در تخت جمشید

اسنوپ داگ، در این ویدیو که نام آن «کینگ» (پادشاه) است، نقشی کوتاه دارد. خواننده اصلی آن یک زن ایرانی خواننده موسیقی پاپ ایرانی به نام آمیتیس است. آمیتیس، همچنین، نام همسر کورش نخستین امپراتور پارس از سلسله هخامنشی، و دختر استیاگ یا اژی دهاگ، شاه ماد است. کورش را به عنوان نخستین نگارنده منشور حقوق بشر جهان می شناسند که در آن از حرمت به دین دیگران و آزادی انتخاب دین سخن گفته است.

در این ویدیو، خواننده ایرانی هم‌نام این شهبانوی ایرانی، مانند ملکه های فیلم های هالیوودی از دربارهای مشرق زمین، برتختی لمیده و زنان دیگر، ندیمه وار، بر گردش پیچ وتاب می‌خورند. نماد فروهر در پشت و بالای سر او دیده می شود.

به نوشته وب سایت پارسی خبر، یا پارسی تایمز، استفاده از این نماد و دیگر نقش های پارسی- ایرانی، مانند تخت جمشید و تصاویر آن، چنان خاطر زرتشتیان جهان را ازرده که برای برداشتن این ویدیو از یوتیوب و دیگر رسانه های اجتماعی، و عذرخواهی از جامعه زرتشتیان، درخواستی برای گردآوری امضا تحت عنوان «به احساسات زرنشتیان احترام بگذارید» در وب سایت change.orgگذاشته اند.

در این درخواست برای گردآوری امضاء آمده است، فروهر نمادی مذهبی است که زرتشتیان جهان آن را می پرستند و استفاده از آن در ویدیوی موسیقی «نادیده گرفتن عقاید مذهبی یکی از کهن ترین ادیان توحیدی در جهان است». در بخش دیگری از این درخواست یا «پتیشن» آمده است «زرتشتیان و پارسی های سراسر جهان با نهایت ادب از آمیتیس، اسنوپ داگ و گروه شان دراین ویدیو می‌خواهند که این ویدیو را حذف کنند و از زرتشتیان جهان پوزش بخواهند».

شهریار ایرانی، که از دست درکاران کمپین است، به وب سایت فرست پُست، گفته است: «فکر می کنم هیچ دینی را نمی توان با ویدیویی از زنان نیم برهنه و در حال عیش و نوش بازنمایی کرد. جنبه آزارنده‌تر این است که از آنجا که کلام این ویدیو هیچ ربطی به فرهنگ ایرانی –پارسی ندارد و پس زمینه نیز بدون فکر و آگاهی صحنه آرایی شده، در نهایت انگار فقط خواسته اند فرهنگ ما را به تمسخر بگیرند.»

یک زرتشتی ایرانی دیگر نیز همین نظر را تایید می کند. او می گوید: « خیلی از زرتشتیانی که می شناسم از این ویدیو عصبانی اند چون هیچ چیز پارسی در آن نیست. راهی که رفته اند بسیار سطحی است در حالی که به نظر همه ما لزومی برای آن نبود».

امضاکنندگان پتیشن، این ویدیو را اهانت بار به فرهنگ و دین خود دانسته و تهیه آن را نشانه نادانی و جهل تهیه‌کنندگان آن دانسته و خواستار مقابله جدی با آن شده‌اند. اما برخی از پاسخ ها از این حد فراتر رفته و نفرت پاسخ دهندگان به اسنوپ داگ و تهیه کنندگان این ویدیو را بیان می‌کند.

یکی از پاسخ دهندگان این سوال را مطرح کرده که حد آزادی بیان تا کجاست و آیا می‌توان به نام آزادی، به حریم عواطف و مقدسات دیگران بی احترامی و تجاوز کرد؟ «خواه این بی احترامی به نماد زرتشتیان باشد، یا به عیسی، یا بودا یا محمد».

این نظردهنده معتقد است که چهره‌های معروف و مطرح غربی آزادی را درست درک نکرده اند. زیرا «آزادی به معنای آزاد بودن برای آزار دادن یا اهانت کردن به دیگران نیست. بلکه آزادی در درجه اول با احترام به دیگری تعریف می‌شود». این امضاکننده گفته است، «بی احترامی و توهین به دیگران سرانجام به نفرت، خشونت، و افراط گرایی منجر می‌شود».

کمپین «به احساسات زرنشتیان احترام بگذارید» با واکنش فوری عده زیادی روبرو شد و در مدت کم تر از دو روز بیش از ۲۷۰ نفر آن را امضا کردند و نظر خود را در آن نوشتند. کمپین دست کم به ۵۰۰ امضا نیاز دارد.

XS
SM
MD
LG