لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۵

حمله به شارلی ابدو، حد و مرز آزادی در کشیدن کاریکاتور کجاست؟


حمله به شارلی ابدو، حد و مرز آزادی در کشیدن کاریکاتور کجاست؟
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

حمله تروریستی روز چهارشنبه به دفتر نشریه طنز «شارلی ابدو» که جان ۱۲ نفر را گرفت و با واکنش‌های گسترده بین‌المللی مواجه شد، واکنش‌های متفاوتی را نیز در میان ایرانیان خارج از کشور برانگیخته است.

بحث حد و مرز آزادی بیان، و بطور مشخص آزادی کشیدن کارتون و کاریکاتور، این روزها بحث داغ ایرانیان خارج از ایران در فضای مجازی شده است.

طنزپردازان و کارتونیست‌های سایت خودنویس نوشته‌اند «این واقعه‌ دردناک و غیرانسانی را محکوم می‌کنیم و به خانواده‌ کشته‌‌شدگان نشریه شارلی ابدو تسلیت می‌گوییم.»

نیک آهنگ کوثر سردبیر این سایت در محکومیت این حمله تروریستی، کاریکاتوری به عنوان «قلم شهید» کشیده است.

مانا نيستانی، کارتونیست ایرانی مقیم پاریس نیز کاریکاتوری در سایت «ايران واير» منتشر کرده و به سخنان سردبیر شارلی ابدو در ميزگردی كه خودش نيز حضور داشته اشاره کرده است، که گفت مسلمانان در برابر انتقادها «واکنش‌های شدید و خشن» نشان می‌دهند.

آقای نیستانی به بخش فارسی صدای آمریکا می‌گوید «برای او قابل قبول نیست که یک طرف با قلم چیزی بکشد و در مقابل، طرف دیگر با اسلحه جبران کند. این دوئل تنها با قلم، بر روی کاغذ و یا پشت میکروفون باید انجام شود.»

به گفته این کارتونیست مشهور ایرانی «حد و مرز آزادی بیان در کشیدن کاریکاتور را اخلاقیات تعیین می‌کند. البته این موضوع نسبی است. ممکن است من یک موضوعی را توهین بدانم و کسی دیگر نداند، یا بالعکس. در نتیجه باید اجازه داد که کارتونیست و طنزپرداز کار خودش را بکند. در نهایت این قانون و عقل جمعی است که تصمیم می‌گیرد این خط قرمز کجاست و به کسی توهین شده است یا نه.»

رامین جهانبگلو، فیلسوف ایرانی مقیم کانادا، نیز با محکومیت حمله به دفتر نشریه شارلی ابدو در هافینگتون پست نوشته است «چرا ما باید این بربریت جدید را تحمل کنیم؟»

بهزاد مهرانی روزنامه نگار ساکن آمریکا نیز در همین زمینه نوشته است: «بسیار تمسخربرانگیز و شاید مشمئزکننده هستند کسانی که با ژست‌های روشنفکری ‌باد به غبغب می‌اندازند و می‌گویند: البته کشتار مورد تایید نیست، اما نباید کارتون‌هایی کشید که از آن شائبه‌ی اهانت به پیامبران و ... ایجاد می‌شود و هر دو طرف این نزاع مقصر هستند. این‌ها دقیقا همان کسانی هستند که معنای آزادی بیان را نمی‌فهمند و بسیاری‌شان فقط قسمت اول را بر زبان می‌آورند که دغدغه‌ دوم‌شان را گفته باشند.»

در شبکه‌های مجازی، گرچه اکثر کاربران نفس این حمله را به شدت محکوم کرده‌اند، اما تعدادی نیز نظرات متفاوتی ابراز داشته‌اند.

یکی از کاربران فیسبوک نوشته است این نشریه فرانسوی حد و مرز آزادی را رعایت نکرده است.

علی علیزاده کاربر دیگری در فیسبوک با اشاره به حملات تروریستی علیه مهاجران در اروپا مثل آنچه چندی پیش در نروژ روی داد نوشته است اینگونه حملات مختص دین و مذهب خاصی نیست.

شورای ملی ایرانیان آمریکا نیز با انتشار اطلاعیه‌ای در محکومیت این حمله نوشت که ایران و آمریکا با دشمنان تروریست مشترکی روبرو هستند که باید برای ریشه کردن آنها با یکدیگر همکاری کنند.

  • 16x9 Image

    کوروش صحتی

    عمده گزارشهای او در مورد مسائل سیاسی داخلی ایران، حقوق بشر و جنبش های اجتماعی است.

XS
SM
MD
LG