امام جمعه اهل سنت زاهدان با انتقاد از بودجه دولتی برای حوزهها و مساجد گفت این امر باعث شده تا علما به جای پرداختن به مطالبات مردم، سکوت در پیش بگیرند.
عبدالحمید اسماعیلزهی معروف به مولوی عبدالحمید روز جمعه ۱۲ خرداد، گفت: علما و ملاها نباید دولتی شوند. آنها باید مستقل باشند و حقایق را بگویند. علمای حوزهها و دانشگاهها، عالمان علوم روز و مدارس دینی و مراکز علمیه باید استقلال داشته باشند و مستقل عمل کنند. آنها باید دولتها را امر به معروف و نهی از منکر کنند. آنها باید دولتها، جامعه و مردم را اصلاح کنند.
مولوی عبدالحمید با اشاره به فساد در حوزههای علمیه شیعه، خطاب به رهبران جمهوری اسلامی گفت: علما را وابسته نکنید. به علما حقوق ندهید. ما از ابتدای انقلاب در سمینار و نشستها گفتیم که مساجد و حوزههای علمیه نباید حقوق بگیر دولت باشند. نباید در بودجه مملکت برای حوزههای علمیه و مدارس دینی بودجهای تعیین شود.
انتقاد او در حالی است که صدها مرکز مذهبی و حوزههای علمیه هر سال از ردیف بودجه عمومی بخش قابل توجهی کمک مالی دریافت میکنند. در سالهای اخیر برخی این بودجه ها را با بودجههای درمانی، بهداشتی و خدماتی کشور مقایسه کردهاند و در برخی موارد مشخص شده که این بخشهای مذهبی چند برابر بخشهای ضروری برای مردم، کمک دریافت میکنند.
مولوی عبدالحمید افزود: با این کمکهای مالی بین حوزههای علمیه و علما فاصله انداختید... رقمهای نجومی را به بخش مذهبی آوردید. این به مذهب ضربه زد. کاش اینکار را نمیکردید. کاش علما سختی و گرسنگی را تحمل میکردند اما پول نمیگرفتند تا بتوانند انتقاد کنند و سکوت نکنند.... بعضی ظاهر را حفظ کردند اما برخی از آنها وقتی که وفات کردند، رقمهای بالا میلیاردهای بالا در حسابشان بودند. این در شان علما نیست. علما باید مردمی زندگی کنند.
امام جمعه اهل سنت زاهدان در بخش دیگری از سخنان خود به افشاگری رئیس سابق زندان اوین درباره کشتار ۶۷ نیز سخنانی گفت. او گفت: این مرتضوی رئیس سابق زندان اوین که حالا معلوم نیست از کجا صحبت و افشاگری کرده. او اداره زندان اوین را بر عهده داشته است. او از اعدامهای ۶۷ یاد میکند. ما در این مورد شنیدهایم ولی نه به این تفصیل. اعدام دستجمعی و اعدام چند هزار نفر. از این مسایل تعجب میکنیم. او از تجاوز به دخترانی که اعدام شدند، ذکر کرده است. گروههایی که آن زمان با حاکمیت درگیر شدند، در آن سال اعدام شدند.
وی افزود: ما از این افشاگری خیلی تکان خوردیم. این جریانات به کشور و ملت ما و حتی حاکمیت و نظام ضربه میزند. در همین ارتباط الان، در بازداشتگاهها با زندانیها بدرفتاری میشود. بعضی از اینها با رسانهها مصاحبه میکنند. آنها موارد آزار و برخورد نامناسب و خلاف اسلام خلاف اصل دین را ذکر کردهاند. علما نباید در این مسایل سکوت کنند.
پس از نماز جمعه ١٢ خرداد جمعی از مردم زاهدان به روال جمعههای هشت ماه گذشته به خیابانها رفتند و با دادن شعارهای ضدحکومتی یک «جمعه اعتراضی» دیگر برپا کردند.
بر اساس تصاویر منتشر شده در رسانههای اجتماعی، از جمله شعارهای دادهشده از سوی معترضان زاهدانی، «جمهوری اعدامی نمیخوایم نمیخوایم»، مرگ بر حکومت بچهکش»، و «میکشم میکشم آن که برادرم کشت» بود.
پس از کشتار دهها نمازگزار زاهدانی در میانه اعتراضات ضدحکومتی ایرانیان به کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در روز جمعه ٨ مهر ۱۴۰۱، این شهر هر جمعه صحنه تظاهرات ضدحکومتی معترضان بوده است.