رئیس جمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه تحریمهای جدیدی را علیه روسیه تصویب کرد که بر مبنای آن ۳۵ دیپلمات و مقام اطلاعاتی آن کشور از آمریکا اخراج و دو مجتمع متعلق به دولت روسیه در ایالتهای نیویورک و مریلند نیز تعطیل خواهند شد.
باراک اوباما در بیانیه ای که در وبسایت کاخ سفید منتشر شد، گفته است «امروز دستور دادهام در پاسخ به آزارهای دولت روسیه علیه مقامهای آمریکایی و عملیات سایبری علیه انتخابات آمریکا، اقداماتی صورت گیرد.»
به گفته او «این اقدامات به دنبال هشدارهای خصوصی و علنی ما به دولت روسیه انجام میشوند و پاسخی ضروری و متناسب با اقداماتی است که ناقض هنجارهای رفتاری در عرصه بین المللی بوده و با هدف آسیب رساندن به منافع آمریکا انجام میشوند.»
بر اساس این بیانیه، تحریمهای جدید هفت نهاد و شخصیت روسیه را هدف گرفته است: «جی آر یو» و «اف اس بی» دو دستگاه اطلاعاتی عمده روسیه، چهار افسر شاغل در جی آر یو، و سه شرکت روس که از عملیات سایبری این نهاد حمایت میکنند.
رئیس جمهوی ایالات متحده در ادامه از همه آمریکاییها خواست در برابر اقدامات روسیه هوشیار باشند.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی ۳۵ تبعه روس را «عوامل اطلاعاتی» خواند و نوشت، کاخ سفید معتقد است که واحد اطلاعات روسیه در داخل آمریکا دستور حمله سایبری چند ماه پیش به کمیته ملی حزب دموکرات و دیگر نهادهای سیاسی ایالات متحده را صادر کرده است.
خبرگزاری رویترز نیز پیشتر در گزارشی به نقل از یک مقام ارشد دولت اوباما نوشت که تصمیم اخراج دیپلماتهای سفارت روسیه در واشنگتن و کنسولگری آن کشور در سان فرانسیسکو در واکنش به کمپین مسکو برای آزار و اذیت دیپلماتهای آمریکایی اتخاذ شده است.
این مقام دولت اوباما که نخواست هویتش فاش شود، همچنین گفت که کلیه دسترسی های مقام های روسیه به دو مجتمع اقامتی روسیه در داخل آمریکا، از بعد از ظهر روز جمعه قطع خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس وزارت خارجه آمریکا این ۳۵ تبعه روس را «عناصر نامطلوب» توصیف کرده و به آنها ۷۲ ساعت مهلت داده است تا به همراه خانواده های خود خاک ایالات متحده را ترک کنند.
خبرگزاری رویترز نیز میگوید مقامهای دولت آمریکا از ذکر جزئیات مربوط به هویت و مقام این افراد خودداری کرده اند؛ اما طبق یافته های این خبرگزاری نام سرگئی کیسلیاک، سفیر روسیه در واشنگتن، در میان افراد اخراج شده نیست.
نهادهای اطلاعاتی آمریکا روسیه را متهم به تلاش برای اخلال در روند انتخابات ریاست جمهوری هشتم نوامبر (۱۸ آبان) کرده اند و اوباما نیز به آنها دستور داده است پیش از آغاز به کار دولت دونالد ترامپ در بیستم ژانویه (اول بهمن)، بررسیهای خود را تکمیل کنند.
مشخص نیست این تصمیم دولت باراک اوباما، تا چه حد بر سیاستهای دولت دونالد ترامپ، که موضوع دخالت روسیه را بهانه ای برای زیر سئوال بردن مشروعیت انتخابات قلمداد کرده است، تاثیر خواهد گذاشت.
روسیه ادعای دخالت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را رد کرده است.