رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا روز سه شنبه خبر داد به کره جنوبی و ژاپن اجازه داده که میزان خرید تجهیزات نظامی شان از آمریکا را افزایش دهند. پرزیدنت ترامپ در توئیتر خود روز سه شنبه ۱۴ شهریور اعلام کرد: به ژاپن اجازه دادم خرید تجهیزات پیشرفته نظامی شان از ایالات متحده را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.
این خبر آقای ترامپ درحالی اعلام شده که رویترز روز دوشنبه گزارش داد پس از انجام ششمین آزمایش هستهای پیونگ یانگ، سئول روز دوشنبه از توافق با واشنگتن برای لغو محدودیتهای پیشین در مورد وزن کلاهکهای مورد استفاده در موشکهای کره جنوبی خبر داد.
به گزارش رویترز، توافق بین آمریکا و متحد کلیدی آن در شرق آسیا، پس از گفتوگوی تلفنی رؤسای جمهوری دو کشور صورت گرفته است.
بر اساس توافق آمریکا و کره جنوبی، وزن کلاهکهایی که سئول میتوانست روی موشکهای خود سوار کند نباید از سقف ۵۰۰ کیلوگرم تجاوز می کرد. این پیمان آخرین بار سال ۲۰۱۲ اصلاح شده بود.
به دنبال آزمایشهای هستهای و موشکی یک سال گذشته کره شمالی، سئول و واشنگتن پس از روی کار آمدن دولت مون جائه این در اواخر اردیبهشت ماه، گفتوگو بر سر اصلاح پیمان را آغاز کردند.
هز چند محدودیت حداکثر برد موشکها به قوت خود باقی مانده است، اما با لغو محدودیت وزنی کلاهکها، کره جنوبی از توان بالاتری در مقابله احتمالی نظامی با همسایه شمالی خود برخوردار میشود.
طبق توافق، برد موشکهای کره جنوبی نمیتواند از سقف ۸۰۰ کیلومتر فراتر برود. به نوشته رویترز، در بیانیه دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی اشارهای به اصلاح یا رفع این محدودیت نشده است.
موضع آمریکا: صبر مان حدی دارد
روز دوشنبه در جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل، نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت که استفاده رهبر کره شمالی از موشک و تهدیدات اتمی نشان می دهد که او خواهان جنگ است. جنگ هرگز چیزی نیست که آمریکا بخواهد. ما اکنون جنگ نمی خواهیم، اما صبر کشور ما نامحدود نیست و ما از متحدان و قلمرو مان دفاع خواهیم کرد.
قرار است شورای امنیت دوشنبه آینده درباره فشار بیشتر بر کره شمالی تصمیم گیری کند.
روز دوشنبه، نماینده چین در سازمان ملل ضمن محکوم کردن اقدامات پیونگ یانگ خواهان مذاکره در این ارتباط شد. وی گفت: وضعیت در شبه جزیره کره مرتبا رو به وخامت است. مساله باید مسالمت حل شود. چین هرگز به هرج و مرج و جنگ در شبه جزیره اجازه نخواهد داد.
آمریکا قصد دارد فشار بیشتری به چین برای قطع روابط اقتصادی بر کره شمالی بیاورد.
روشن نیست رییس جمهوری چین تن به همراهی با تحریم نفت و سوخت علیه کره شمالی بدهد. زیرا تقریبا نود درصد تجارت کره شمالی و تقریبا تمام منابع انرژی و وارداتی آن از چین تامین می شود.
موضع پوتین در قبال کره شمالی
ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه روز سه شنبه گفت پیونگ یانگ تحت فشار تسلیم نمی شود و نمونه های عراق و لیبی، پیونگ یانگ را متقاعد کرده که بازدارندگی اتمی تنها راه مطمئن برای اطمینان از امنیت آنها است.
آقای پوتین در گفتگو با خبرنگاران افزود: کره شمالی برنامه اش را تا زمانی که احساس امنیت نکنند، متوقف نمی کنند.
وی افزود ترمیم حقوق بین الملل میتواند امنیت آنها را ترمیم کند.
رئیس جمهوری روسیه همچنین گفت هر جنگی بین کره شمالی و آمریکا می تواند فاجعه ای با ابعاد جهانی باشد.
جامعه بین المللی می گوید کره شمالی از درآمد حاصل از صنایع مختلف برای حفظ برنامه های غیر قانونی موشک های هسته ای و بالستیک خود استفاده می کند.
روز سه شنبه یوکیو آمانو دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی که در یک گردهمآیی امنیتی در اسلوانی شرکت کرد، گفت خروج کره شمالی از پیمان منع آزمایش های اتمی (موسوم به ان پی تی) زمینه گسترش برنامه اتمی و تهدید های روز افزون آن کشور را فراهم کرد.
چهارده سال پیش، کره شمالی از پیمان منع آزمایش های اتمی (موسوم به ان پی تی) خارج شد، و دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی می گوید، تحرکات اتمی و موشکی تهدید آمیز پیونگ یانگ نیز از همان زمان اوج گرفت.
یوکیو آمانو، دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: وضعیت در کره شمالی بد است، چون پیونگ یانک از ان پی تی خارج شده است. بلافاصله پس از آن، کره شمالی بازرسان آژانس را اخراج کرد، برنامه تولید بمب اتمی اش را توسعه داد، و با دست زدن به پرتاب موشک، همسایگان خود را تهدید کرد که پایتخت شان را به آتش می کشد. آنها قطعنامه های شورای امنیت را به هیچ می گیرند و اجرا نمی کنند. تمام اینها چیزی نیست، جز قانون شکنی. اما تصحیح اقدامات کره شمالی و حل این معضل کار مشکلی ست.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کره شمالی در اقدام تحریک آمیز دیگری، تعدادی از موشک های مستقر در پایانه های متحرک خود را از سواحل شرقی به مناطق غرب آن کشور انتقال داده است.
در همین حال، روز سه شنبه ، ناوشکن ها و واحد های ضربتی نیروی دریائی کره جنوبی در رزمآیشی در آب های جنوب ِ آن کشور شرکت کردند؛ کشوری که روز گذشته نیز دست به مانور جنگنده های نیروی هوایی با تسلیحات جنگی زده بود.