یک گروه ناظر بر اوضاع سوریه اعلام کرد نیروهای ائتلاف به رهبری ایالات متحده، در ادامه حملات هوایی خود علیه مواضع گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی» در بخشهایی از سوریه، برخی از پالایشگاههای نفت آن کشور را در ساعات اولیه روز یکشنبه هدف حمله قرار دادند.
بر اساس گزارش گروه ناظر بر حقوق بشر سوریه، که مقر آن در بریتانیا است، در جریان حملات هوایی روز یکشنبه، سه پالایشگاه نفت در مناطق نزدیک به مرز ترکیه مورد حمله نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا قرار گرفتند. این گزارش هنوز بطور رسمی تائید نشده است.
وزارت دفاع ایالات متحده پیشتر از حمله هواپیماهای ائتلاف به روستایی در شمال سوریه به نام کوبانی، که نزدیک به دو هفته تحت محاصره پیکارجویان گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی (داعش) قرار داشت، خبر داد.
فعالان سوری و نیروهای کرد در همین زمینه گفتند پیکارجویان داعش به تلافی این حملات، اقدام به پرتاب راکت به سوی آن روستا که «عین العرب» نیر نامیده میشود، کردند که بر اساس گزارشهای رسیده تلافی در پی نداشت اما منجر به زخمی شدن حدود ۱۲ نفر شد.
فرماندهی مرکزی ایالات متحده از شرکت نیروهای نظامی عربستان سعودی، اردن و امارات متحده عربی در هفت ماموریت اخیر نیروهای ائتلاف خبر داد.
محاصره کوبانی توسط پیکارجویان گروه دولت اسلامی باعث شد حدود ۱۶۰ هزار نفر از ساکنان آن مناطق به سمت مرز ترکیه هجوم ببرند؛ در حالی که صدها تن از نیروهای پیشمرگه کرد از ترکیه به داخل سوریه رفتند تا از آن روستای سوری دفاع کنند.
به دنبال تحرکات خشونتبار گروه افراطی سنی دولت اسلامی – که تا پیش از تصرف بخشهای بزرگی از عراق و ترکیه و اعلام برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی در اوایل تیر ماه خود را دولت اسلامی عراق و شام یا داعش میخواند – و قتلعام غیرنظامیان در عراق، و نیز گردن زدن دو شهروند آمریکایی، ایالات متحده اقدام به تشکیل یک ائتلاف بینالمللی برای حمله به مواضع آن گروه در عراق و سوریه کرد.
حملات آمریکا که تا پیش از گردن زدن دومین شهروند آمریکایی محدود به خاک عراق بود، پس از کشته شدن دومین آمریکایی و اعلام راهبرد کاخ سفید برای مقابله با آن گروه افراطی توسط رئیس جمهوری ایالات متحده، به سمت سوریه نیز گسترش یافت.
نخستین حمله آمریکا و همپیمانان عرب آن در منطقه در چارچوب یک ائتلاف بینالمللی علیه مواضع داعش در داخل خاک سوریه، روز سهشنبه هفته گذشته صورت گرفت.
بریتانیا هم – که از همپیمانان عمده آمریکا در چنین عملیاتی محسوب میشود و یکی از شهروندانش دقیقاً به همان صورتی که دو شهروند آمریکایی کشته شدند گردن زده شد و پیکارجویان دولت اسلامی آن کشور را تهدید کردند در صورت حمله به مواضع آنها دومین بریتانیایی را نیز خواهند کشت، با اعلام این که مرعوب تهدیدهای داعش نخواهد شد، از روز شنبه به نیروهای ائتلاف بینالمللی پیوست.
در حالی که بسیاری از کشورها از استراتژی ایالات متحده برای تشکیل ائتلاف علیه گروه افراطی دولت اسلامی استقبال کردهاند، ایران و روسیه، که از حامیان اصلی حکومت بشار اسد در سوریه هستند، از انجام حملات در داخل خاک سوریع انتقاد کردند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در در سخنانی در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، به صورت سربسته و غیرمستقیم با اشاره به عملیات هوایی ائتلاف در خاک سوریه، واشنگتن را متهم کرد که برای «حفاظت از منافع خودش» متوسل به آنچه او «دخالت نظامی» عنوان کرد، شده است.
بر اساس راهبرد اعلام شده باراک اوباما و تصویب کنگره آمریکا، ایالات متحده میتواند برای آموزش و مسلح کردن گروههای مخالف معتدل بشار اسد – که در عین حال با پیکارجویان افراطی گروه دولت اسلامی نیز در جنگ هستند – اقدام کند.
هرچند ایران و ایالات متحده در مبارزه علیه داعش در عراق عملاً همسو هستند، اما در سوریه اختلاف نظر دارند. حسن روحانی رئیس جمهوری ایران حملات هوایی ائتلاف به رهبری آمریکا را غیرقانونی خواند و گفت این عملیات «مبنای حقوقی درستی» ندارد.
با این حال بشار اسد رئیس دولت حاکم بر سوریه، در واکنشی نه چندان انتقادآمیز، ساعاتی پس از آغاز نخستین حمله هوایی آمریکا و متحدان عرب آن علیه گروه «دولت اسلامی» در داخل سوریه در روز سهشنبه هفته گذشته، اعلام کرد از تلاشهای بینالمللی علیه تروریسم حمایت میکند.
در رویدادی جداگانه، سوزان رایس مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز جمعه میزبان هیاتی از گروههای اپوزوسیون سوریه بود، و دو طرف راههای ممکن برای کمک به اپوزوسیون معتدل سوریه به جهت مبارزه با گروه افراطی «دولت اسلامی» و در عین فراهم کردن زمینه برای یک گذار سیاسی در آن کشور، به رایزنی پرداختند.