در رای گیری روز پنجشنبه مجمع سازمان ملل متحد، پیش نویس قطعنامه درباره وضعیت اورشلیم، به تصویب رسید.
در این رای گیری که ظهر پنجشنبه ۳۰ آذر برگزار شد، این قطعنامه با ۱۲۸ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۳۵ رأی ممتنع تصویب شد
این قطعنامه بدون اشاره به تصمیم پرزیدنت ترامپ درباره به رسمیت شناختن اورشلیم، این تصمیم را رد کرد. در این قطعنامه آمده، هر تصمیمی در مورد وضعیت اورشلیم وجاهت قانونی نداشته و باید رد شود.
این قطعنامه ضمانت اجرائی ندارد. سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه تاکید کرد که تصویب هیچ قطعنامه ای نمی تواند به خروج اسرائیل از اورشلیم منجر شود.
کشورهای گواتمالا، هندوراس، اسرائیل، جزایر مارشال، جزایر میکرونزی، جزیره ناورو، جزیره پائولو، توگو و آمریکا به این قطعنامه رای منفی دادند.
سخنان نیکی هیلی
سفیر آمریکا در سازمان ملل قبل از این رای گیری در سخنانی گفت: مایه شرمساری است که سازمان ملل متحد مدتهاست محلی برای دشمنی با اسرائیل شده است. دبیرکل پیشین و کنونی به تمرکز نامتناسب سازمان ملل بر اسرائیل معترض بودهاند. اشتباهی است که اعتبار این نهاد را تضعیف میکند و به تبع آن به ضرر کل جهان است.
نیکی هیلی افزود: ایالات متحده، با اختلافی زیاد، بزرگترین کمک کننده مالی به سازمان ملل متحد و آژانسهای وابسته آن است. بخشی از دلیل این کار ما این است که در جهت پیشبرد ارزشها و منافع ماست. وقتی چنین شذ، حضور ما در سازمان ملل متحد نتایج خوبی برای جهان خواهد داشت.
وی گفت: وقتی ما کمکهای سخاوتمندانه خود را به سازمان ملل ارائه میکنیم، در مقابل بطور مشروع انتظار داریم که حسن نیت ما محترم و به رسمیت شناخته شود.
چرا این رای گیری برگزار شد
این رای گیری در حالی برگزار شد که با مخالفت رئیس جمهوری آمریکا مواجه شده بود و آقای ترامپ گفته بود از نزدیک این رای گیری را زیر نظر خواهد داشت چون خیلی از کشورها که از آمریکا پول می گیرند، ضد این کشور رای می دهند.
قطعنامه پنجشنبه مجمع سازمان ملل، واکنش برخی کشورها به تصمیم پرزیدنت دونالد ترامپ برای به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل است. بعد از اینکه کشورهای مخالف تصمیم آقای ترامپ، در شورای امنیت نتوانستند قطعنامه ای تصویب کنند، مسئله را به نشست عمومی سازمان ملل بردند. روز دوشنبه ۲۷ آذر در حالیکه ۱۴ عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد به پیش نویس قطعنامه ای برای رد پایتختی اورشلیم در اسرائیل رای دادند، سفیر آمریکا با استفاده از حق وتو، این پیش نویس را رد کرد. کشورهای مخالف این پیشنویس را به مجمع عمومی سازمان ملل بردند.
رئیس جمهوری ایالات متحده روز چهارشنبه در حاشیه نشست کابینه خود ضمن انتقاد از این نشست گفت خیلی از کشورها از آمریکا میلیون ها دلار کمک می گیرند و در رای گیری علیه آمریکا رای می دهند.
آقای ترامپ افزود: بگذارید علیه ما رأی دهند. ما کلی پول ذخیره می کنیم. ما که اهمیتی نمیدهیم.
موضع نتانیاهو
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل هم از سازمان ملل برای این رای گیری انتقاد کرد.
وی در آستانه رایگیری در مجمع عمومی، سازمان ملل متحد در مورد وضعیت اورشلیم، این سازمان را خانه دروغ خواند.
وی گفت: برخورد بسیاری از کشورها علیه اسرائیل، در سراسر جهان خارج از دیوارهای سازمان ملل متحد در حال تغییر است و نهایتاً به داخل این خانه دروغ هم سرایت خواهد کرد.
تصمیم پرزیدنت ترامپ درباره اورشلیم
پرزیدنت ترامپ روز چهارشنبه ۱۵ آذر اعلام کرد که دولت آمریکا اورشلیم را به عنوان پایتخت کشور اسرائیل برسمیت می شناسد. آقای ترامپ در سخنرانی خود اعلام کرد که بنا به این شناسایی، سفارت کشورش از تل آویو به اورشلیم انتقال خواهد یافت. در حالیکه این تصمیم با استقبال گرم مقامات اسرائیل روبرو شد، فلسطینیان آنرا به باد انتقادات شدید گرفتند.
کنگره آمریکا در سال ۱۹۹۵ انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم را به تصویب رساند، اما روسای جمهوری قبلی آن را اجرا نکردند و هر شش ماه یکبار تعلیق اجرای مصوبه کنگره را امضا کردند. پرزیدنت ترامپ نیز یک بار این تعلیق شش ماه را امضا کرد و این تعلیق روز دوشنبه به پایان رسید.
در سال ۱۹۴۸ میلادی اسرائیل کنترل بخش غربی و اردن کنترل بخش شرقی اورشلیم را در اختیار گرفتند. اسرائیل که این شهر را پایتخت ابدی خود میداند، پس از جنگ سال ۱۹۶۷ کنترل بخش شرقی آن را نیز در دست گرفت.
اورشلیم به دلیل وجود اماکن مذهبی و تاریخی در آن، برای یهودیان، مسیحیان و همچنین برای مسلمانان شهری بسیار مقدس است، و سازمان ملل متحد زمانی پیشنهاد کرده بود که یک شهر بین المللی باقی بماند.