شاهزاده رضا پهلوی با اشاره به مرگ ساسان نیکنفس، زندانی سیاسی در ایران، تلاشهای «ایرانیان آزاده و آزادیخواه» را منعکسکننده «صدای خفه شده در گلوی مردم ایران» دانست و گفت که خواستار اعمال سیاست فشار حداکثری بر حکومت جمهوری اسلامی، و حمایت حداکثری از مردم ایران است.
شاهزاده رضا پهلوی در گفتوگویی اختصاصی با کامبیز توانا از «بخش فارسی صدای آمریکا» که روز چهارشنبه ۱۹ خرداد در سنای آمریکا انجام شد همچنین با توجه به بحث تحریم انتخابات گفت حتی کسانی که زمانی بخشی از این نظام بودهاند، به این نتیجه رسیدهاند که باید انتخابات را تحریم کرد.
متن کامل این گفتوگو در پی میآید.
صدای آمریکا: آذر ۱۳۹۷ وقتی با شما گفتوگو کردم چند روز از مرگ وحید صیادی نصیری در زندان های جمهوری اسلامی میگذشت. آن روز گفتید حرکت آزادیخواهی مردم ایران به ثمر خواهد نشست و نام صیادی نصیریها در کتابهای درسی نقش خواهد بست. امروز هم چند روز از مرگ ساسان نیک نفس، یک زندانی سیاسی دیگر، میگذرد. احساس شما نسبت به مرگ این جوانان و ارزیابیتان از تلاشهای آزادیخواهان ایرانی چیست؟
شاهزاده رضا پهلوی: نشاندهنده این است که هر ایرانی آزاده و آزادی خواهی که - حالا طرفدار هر سامانهای که میخواهد باشد - صدای خفه شده در گلوی مردم ایران را با شجاعت تمام و با بالاترین هزینه و بعضیها حتی با از دست دادن جان خود، دارند امروز میپردازند و این فقط میتواند یک عامل و یک الگو باشد برای دیگران که متاسفانه آزادی به سادگی به دست نمیآید و واقعا هزینه دارد. ولی بایستی امیدوار بود که با همچنین عزم و کوششی و از همه مهمتر یکصدایی و اتحاد، نهایتا میتوان دشمن مشترک را شکست داد. خاطره این عزیزانی که در راه آزادی جان خود را از دست دادند پرکننده صفحات تاریخ کشورمان خواهد بود و درسی و الگویی برای نسلهای آینده کشور خواهد بود.
صدای آمریکا: شما حضور فعالی در کارزار «نه به جمهوری اسلامی» دارید و موضع شما در مورد انتخابات هم تحریم بوده و هست. ولی امسال گویا وضع تحریم انتخابات جدیتر دنبال می شود. نظرتان در مورد وضعیت فعلی و جریان تحریم انتخابات در ایران چیست؟
شاهزاده رضا پهلوی: هممیهنانی که بیش از دو دهه من را دنبال کردهاند، موضع من را در مورد انتخابات، یا بهتر بگویم «انتصابات»، خوب میدانند. به نظر من این در شان و کرامت یک انسان نیست که وقتی رای او به حساب نمیآید و کوچکترین اهمیتی ندارد، آلت دست یک نظامی شود که بخواهد ادعای مشروعیت را بر اساس مشارکت مردم در یک انتصابات قلابی داشته باشد. برای همین از روز اول مخالف هرگونه شرکت در انتخابات بودم چون هیچ فرقی در قضیه نمیکرد. و بالاخره امروز خیلیها، از جمله کسانی که خودشان تا دیروز جزئی از این نظام بودند، آنها هم به این نتیجه رسیدند که این انتخابات باید تحریم شود. ما کلیت نظام را زیر سوال میبریم. دیگر بحث بد و بدتر یا اصلاحطلب و اصولگرا دیگر نیست. یا به قول خودشان «تمام است دیگر ماجرا» و باید از جمهوری اسلامی گذر کرد.
صدای آمریکا: شما از ملاقات با برخی سناتورها آمده و در ساختمان سنا با ما گفتوگو میکنید. نظرتان در مورد مذاکرات فعلی برای احیای برجام و بازگشت به توافق هسته ای چیست؟ آیا موافق باز شدن فضای بیشتر برای دیپلماسی با ایران و کاهش تحریم ها هستید یا فکرمی کنید کارزار فشار حداکثری باید دنبال شود؟
شاهزاده رضا پهلوی: هدف همیشگی من در رساندن صدای هممیهنانم به گوش جهانیان همواره در این بوده که بدانند مردم ایران انتظار حمایت معنوی و حتی فراتر از دنیای آزاد و به خصوص از دموکراسیهای غربی دارند. بنابراین هرگونه صحبت در این رابطه و حمایت از مردم ایران چیزی است که انتظار هممیهنان ما است. البته بیشتر و در خصوص آمریکا آن طور که میدانید سیاست فشار حداکثری را به عنوان سیاست خارجی دنبال میکردند. حرف من امروز به سناتور مارکو روبیو و دیگر شخصیتهای سیاسی که میبینم این است که شما همزمان با این فشار حداکثری، عاملی جدید را وارد صحنه کنید و آن هم، حمایت حداکثری است. چرا که حمایت از مردم است که عامل تغییر خواهد بود و نه فقط فشار بر رژیم. آن هم وقتی که بیشتر دنیا تاکنون تصورش این بود که این فشار باعث تغییر رفتار در این نظام میشود. در صورتی که من از روز اول گفتم ذات این نظام به گونهای است که اگر از کارهایش مانند تروریسم، دخالت در کشورهای همجوار، و دیگر کارهایش، دست بردارد، دیگر جمهوری اسلامی نیست و شما انتظار غلطی دارید. به جای آن انتظار از مردمی میتوانید داشته باشید که در اهداف و خواستههایشان همان ارزشهایی را دنبال میکنند که شما در جهان خود دارید؛ مانند حقوق بشر، برابری، آزادی بیان، انتخابات آزاد، و اینگونه چیزها.
صدای آمریکا: به عنوان سوال آخر و اگر منظور شما را درست فهمیده باشم، شما از کارزار فشار حداکثری علیه حکومت ایران و کارزار حمایت حداکثری از مردم ایران حمایت می کنید؟
شاهزاده رضا پهلوی: به نظر من هیچ ایرانی غافل از این امر نیست که وقتی روی نظامی که کوچکترین رحمی به مردم خودش نمیخواهد بکند، سرکوب، شکنجه و اعدام میکند، یک برخوردی شدیدی باید با این نوع نظامها ماورای مرزهای خودمان از جهانی که دلسوز است - اگر واقعا هستند - روی این نظام باید شود. ولی آن تنها کافی نیست. کمک میکند به بستن دستهای نظام که هرکاری دلش میخواهد را در ایران یا جاهای دیگر نکند ولی حمایتی هم از مردم در این میان لازم است. مردم این را میخواهند و انتظار دارند و البته خوب آنجا رژیمی است که همشه سعی کرده بگوید این دخالت در امور داخلی ما است؛ مگر شما کم در امور داخلی سایر کشورها دخالت کردهاید که حالا میخواهید به بقیه ایراد بگیرید؟ به قول خودمان «دیگ به دیگ میگه روت سیاه.»