گزارش کامبیز توانا - کنفرانسی دو روزه سه سازمان مخالف جمهوری اسلامی ایران، «کنگره ملیتهای ایران فدرال»، «شورای دموکراسیخواهان ایران»، و «همبستگی برای آزادی و برابری در ایران»، از روز شنبه ۱۵ خرداد شروع شد.
نمایندگان این سه سازمان در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا در مورد این کنفرانس مجازی و اهداف آن گفتند.
در مورد این که این سه گروه ائتلافی قرار است در این کنفرانس چه پیامی داشته باشند، کریم عبدیان، سخنگوی شورای دموکراسیخواهان در واشنگتن، گفت: «ما میخواهیم به همه بگوییم بدیلی برای نظام جمهوری اسلامی و گذار از آن وجود دارد.»
آقای عبدیان گفت: «این سه ائتلاف در مورد این که ما همگی میبایست از رژیم جمهوری اسلامی به صورت مسالمتآمیز و بدون هرج و مرج بگذریم به این رسیده و این ائتلاف وسیع را تشکیل دادیم و از همه سازمانها و احزاب ایرانی در خارج از کشور دعوت میکنیم که وقت آن رسیده است خود را به مردم ایران به عنوان یک بدیل یا دستکم قسمتی از بدیل، بدیل عقلانی، بدیلی قابل قبول، بدیلی که آنتیتز جمهوری اسلامی برای مردم باشد، معرفی کنیم.»
یکی از اصلیترین مباحث این کنفرانس، بحث انتخابات و کارزار موسوم به «نه به جمهوری اسلامی» است. بختیار علیار، عضو کمیته مرکزی حزب کومله کردستان ایران از سلیمانیه در کردستان عراق، گفت انتخابات را نظام جمهوری اسلامی به عنوان تبلیغات راه میاندازد تا برای خود مشروعیت ایجاد کند.
آقای علیار گفت: «در میان گروههای اپوزیسیون فکر کردیم که باید یک اجماع عمومی بر سر تحریم انتخابات هم در داخل و هم در خارج، درست شود. گروهها و سازمانهای خیلی زیادی هستند که این دوره انتخابات را تحریم میکنند. برای رسیدن به یک گفتمان مشترک و اتحاد عمومی، تلاش کردیم با همدیگر در مورد انتخابات صحبت کرده، گفتوگو کنیم و بر سر مبناهایی که به آن معتقد هستیم از جمله فدرالیسم، دموکراسی، سکولاریسم برای آینده ایران به توافق رسیدیم. سه جریان کنگره ملیتهای ایران فدرال، شورای دموکراسیخواهان ایران، و همبستگی برای آزادی و عدالت، به این نتیجه رسیدیم که این کنفرانس را برگزار کنیم و نظرات و موضوعاتی را که داریم با مردم در میان بگذاریم و مواضع خود را به صراحت، اعلام کنیم.»
پیش از این از احزاب مخالف و اپوزیسیون نظام جمهوری اسلامی انتقاد میشد که تعامل و همکاری جدی با هم ندارند. در مورد این که چگونه شده است که این سه سازمان اکنون توانستهاند حرکتی ائتلافی داشته باشند، خالد حسن پور، عضو رهبری حزب دموکرات کردستان و مسئول ارتباط با سازمانهای سیاسی اپوزیسیون از کلن در آلمان، گفت نیروهای اپوزیسیون ابتدا باید به دایره خود نگریسته و بعد به دایره فراتر نگاه کنند.
آقای حسنپور گفت: «دلیل عمده آن و در درجه اول این است که هرسه ائتلاف و هر سه اتحاد تقریبا محور سیاسی و استراتژیکی دارند که تا حدودی یکی است. و این نشان میدهد که گروههای مختلف اپوزیسیون به باور من، اول باید به دایره خود فکر کرده و و بعد فراتر فکر کنند. این که بتوانیم تمامی اپوزیسیون را در یک کاسه داشته باشیم، به باور من خیلی سخت است؛ چون اختلافهایی دیدگاهی به خصوص در مورد آینده سیاسی ایران وجود دارد. این سه اتحاد نقطه اشتراکشان در این است که خودداری از تمرکز در مورد آینده ایران و فدرالیسم برای آینده ایران این جزو اشتراکهای سیاسی این سه ائتلاف بزرگ است و در حقیقت نقطه جوهری جمع آمدن این سه ائتلاف است.»
در پایان این کنفرانس که روز یکشنبه به کار خود پایان خواهد داد، قرار است بیانیهای صادر و به محورهای تاکید میان این سه سازمان، اشاره شود.
خالد حسنپور در مورد بیانیه پایانی گفت: «در پایان کنفرانس قطعنامهای داریم که این قطعنامه تاکید دارد بر تحریم انتخابات ریاست جمهوری در ایران، تاکید میکند بر وحدت صفوف اپوزیسیون، تاکید میکند بر سرنگونی این رژیم، و در واقع تاکید میکند بر این که در چارچوب این رژیم، هیچیک از خواستههای مردم ایران، ملیتها، اقشار مختلف اجتماعی و زنان، کارگران تامین نخواهد شد. بنابراین تحریم، میتواند در این مرحله از زندگی سیاسی مردم و اپوزیسیون، در حقیقت نوعی گذر از رژیم باشد.»