یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به پرسش بخش فارسی صدای آمریکا پیرامون ارزیابی این نهاد از گفتگوهای غیرمستقیم هستهای جاری بین تهران و واشنگتن گفت: «چند دور گذشته مذاکرات، به شفاف کردن انتخابهای پیش روی ایران و ایالات متحده برای بازگشت متقابل دو کشور به رعایت برجام، کمک کرده است.»
این سخنگو در ادامه گفت: «پیشرفت معنادار در مورد دستیابی به زبان لازم برای رسیدگی به موضوعات هستهای و مسائل مرتبط با تحریمها ادامه دارد، اما مسائل حل نشده در هر دو زمینه همچنان باقی مانده است. در مورد توالی اجرا نیز بحثهای مثبتی صورت گرفته است، اما در آن مورد هم باید کار بیشتری انجام شود.»
رابرت مالی، رئیس هیات مذاکره کننده آمریکا در گفتوگوهای غیرمستقیم هستهای با تهران، پس از پایان پنجمین دور مذاکرات به واشنگتن برگشته و در حال مشورت با مقامات دولت آمریکا است. پیشبینی میشود که او برای دور دیگری از گفتگوها به وین بازگردد.
با وجود ابهام در به نتیجه رسیدن گفتگوهای هستهای با ایران، اسرائیل و کشورهای منطقه نسبت به توافق احتمالی ایران و آمریکا و بازگشت دو کشور به برجام ابراز نگرانی کردهاند.
این گروه از متحدان آمریکا معتقدند که احیای برجام نه تنها مسیر ایران برای دستیابی به تسلیحات هستهای را مسدود نمیکند، بلکه با برداشته شدن تحریمها پول مورد نیاز تهران برای توسعه برنامه موشکی و ماجراجوییهای منطقهای جمهوری اسلامی تامین میشود.
این مقام شورای امنیت ملی کاخ سفید در مورد هدف مهم دولت جو بایدن از احیای برجام گفت: «ما متعهدیم که مطمئن شویم ایران هیچگاه به سلاح هستهای دست نمییابد، و معتقدیم که دیپلماسی و هماهنگی با متحدان و شرکای منطقهایمان، بهترین مسیر برای تحقق چنین هدفی است.»
وی همچنین از مشورت دائم دولت بایدن با اعضای گروه پنج به علاوه یک، اسرائیل، و دیگر شرکای منطقهای برای انتخاب بهترین مسیر پیش رو خبر داد.
ایالات متحده میگوید حاضر است در صورت پیروی کامل تهران از مفاد برجام، تحریمهای مرتبط با این توافق را که پس از خروج دولت پیشین از برجام اعمال شده است، لغو کند. جمهوری اسلامی ایران خواستار برداشته شدن همه تحریمهای اعمال شده پس از خروج دولت ترامپ از برجام است.