لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۷

مشاور اسد می‌گوید دمشق آماده پیوستن به مذاکرات صلح است


بثینه شعبان یکی از مشاوران نزدیک بشار اسد رئیس جمهوری سوریه - آرشیو
بثینه شعبان یکی از مشاوران نزدیک بشار اسد رئیس جمهوری سوریه - آرشیو

یکی از مشاوران نزدیک بشار اسد رئیس جمهوری سوریه روز چهارشنبه از آمادگی دمشق برای پیوستن به مذاکرات صلح سوریه به میزبانی سازمان ملل متحد بین نمایندگان دولت و اوپوزیسیون سوریه با هدف پایان دادن به جنگ پنج ساله در آن کشور خبر داد.

خبرگزاری رویترز به نقل از بثینه شعبان نوشت، دولت بشار اسد قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره نقشه راه بین المللی به منظور برقراری صلح و آغاز دوره گذار سیاسی در سوریه که روز جمعه به تصویب رسید را تایید کرده است.

این اظهارات خانم شعبان که در گفت‌وگو با تلویزیون المیادین مطرح شد، نخستین واکنش رسمی دولت اسد به قطعنامه شورای امنیت است؛ قطعنامه‌ای که نشانه همسویی کم‌سابقه قدرت‌های جهانی برای حل بحرانی است که تاکنون بیش از ۲۵۰ هزار قربانی گرفته است.

پانزده کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل عصر جمعه به اتفاق آرا قطعنامه‌ای درباره روند برقراری صلح در سوریه تصویب کردند که در آن گفت‌وگوی بین دولت و اپوزیسیون سوریه مورد تاکید قرار گرفته، اما به نقش بشار اسد در آینده آن کشور اشاره‌ای نشده است.

این قطعنامه، به سازمان ملل اختیار می‌دهد طرحی که اواخر آبان ماه در نشست وین تنظیم شد را به مرحله اجرا در آورد؛ طرحی که خواستار برقراری آتش بس، انجام گفت‌وگو بین دولت و مخالفان آن، و یک دوره حدودا دو ساله برای تشکیل دولت وحدت ملی و برگزاری انتخابات در سوریه شده است.

قطعنامه شورای امنیت ساعاتی پس از برگزاری یک نشست بین المللی در هتل پالاس نیویورک به تصویب رسید، که نمایندگان ۲۰ کشور جهان در آن حضور داشتند. کشورهایی چون ایران و روسیه حامیان عمده بشار اسد، و عربستان سعودی و ایالات متحده که از مخالفان او حمایت می‌کنند، در آن حضور داشتند.

نرمش غرب و تقویت موضع دمشق

نحوه تفکیک گروه‌های تروریستی از اپوزویسیون واقعی سوریه از چالش‌های عمده نشست نیویورک بود. با وجود آن که فهرست‌های مختلفی از گروه‌های تروریستی و غیرترویستی در آن نشست ارائه شد، اما در نهایت توافقی حاصل نشد و در قطعنامه شورای امنیت تنها از داعش و جبهه النصرت نام برده شد.

به نظر می رسد افزایش تهدیدهای جهانی گروه افراطی داعش، موضع کشورهای غربی درباره لزوم کناره گیری اسد از قدرت را به عنوان پیش شرطی برای رسیدن به توافق تغییر داده است، و اخیرا صحبت‌ها بیشتر از "نقش بلندمدت" او در دوره گذار سیاسی بوده است.

به گفته بثینه شعبان دمشق نرمش اخیر در رویکرد غرب در قبال بشار اسد را، که ظاهرا پس از تهدیدهای تروریستی اخیر گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) در برخی از کشورهای غربی از جمله در فرانسه به وجود آمده است، مشاهده و در سیاست‌های خود لحاظ می‌کند.

این مقام نزدیک به بشار اسد، با بیان این که برای کشورهای غربی آسان نیست از موضع خود عقب نشینی کنند، می‌گوید "این نخستین بار است که غرب در مورد سوریه شکست می‌خورد ... و استراتژی روسیه برای رساندن آنها به این درک، هوشمندانه و موفقیت آمیز بوده و در حال نتیجه دادن است."

به نظر می‌رسد با توجه به افزایش تلاش‌های جهانی برای مبارزه با داعش، و نیز افزایش حضور نظامی روسیه در سوریه در حمایت از دمشق در برابر شورشیان، بشار اسد در موقیت بهتری قرار گرفته و تصمیم دمشق برای مذاکره با مخالفان نیز در همین راستاست.

XS
SM
MD
LG