اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد عصر روز جمعه به اتفاق آرا قطعنامهای درباره روند برقراری صلح در سوریه تصویب کردند که در آن گفتوگوی بین دولت و اپوزیسیون سوریه مورد تاکید قرار گرفته، اما به نقش بشار اسد رئیس جمهوری آن کشور اشارهای نشده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس تصویب قطعنامه امروز پانزده عضو شورای امنیت را "نشانهای کم سابقه" از توافق قدرتهای جهانی درباره جنگ داخلی سوریه توصیف کرد؛ جنگی که تاکنون صدها هزار قربانی گرفته و میلیونها نفر از مردم سوریه را آواره کرده است.
با این حال، در این قطعنامه صراحت شده است که روند برقراری صلح در سوریه منجر به پایان یافتن درگیری ها در آن کشور نخواد شد، چرا که "گروه های تروریستی" مانند داعش و جببه النصرت در این روند جایی ندارند.
وزیران خارجه ۱۷ کشور، از جمله ایران، از صبح روز جمعه در نیویورک گرد هم آمدند تا بر سر متن پیش نویس این قطعنامه به توافق برسند.
این قطعنامه که نسخه ای از آن به دست خبرگزاری آسوشیتدپرس رسیده است، شورای امنیت در این قطعنامه از بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد خواسته است تا اوایل ژانویه ۲۰۱۶، زمینه گفتوگو بین نمایندگان بشار اسد و گروههای مخالف او را به منظور تشکیل یک دولت انتقالی فراهم کند.
در این قطعنامه همچنین تصریح شده است که تلاشها برای برقراری آتش بس همزمان با این گفتوگوها آغاز خواهد شد. با این حال تصریح شده است که آتش بس اتمالی شامل گروههایی که تروریستی محسوب میشوند، نخواهد شد.
از این بخش از بخش از قطعنامه چنین دریافت میشود که با وجود برقراری یک آتش بس احتمالی در سوریه، حملات ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا و همچنین حملات هوایی روسیه علیه مواضع داعش در آن کشور همچنان ادامه خواهد داشت.
یکی از چالش های کشورهای حاضر در نشستی که پیش از جلسه شورای امنیت در هتلی در شهر نیویورک برای تهیه پیش نویس این قطعنامه برگزار شد، تفکیک گروه های مخالف بشار اسد از گروه های تروریستی بود.
روسیه و ایران دو حامی سرسخت دمشق هستند که بسیاری از گروه های شورشی مخالف دولت اسد را ترویست می خوانند؛ در حالی که ایالات متحده، عربستان و همپیمانان آنها از بعضی از مخالفان بشار اسد حمایت می کنند.