لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۱۰

تفکیک اپوزیسیون سوریه از گروه‌های تروریستی چالش بزرگ نشست نیویورک


جان کری وزیر خارجه آمریکا (راست) در کنار بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد در نشست بین المللی صلح سوریه در هتلی در نیویورک - ۲۷ آذر ۱۳۹۴
جان کری وزیر خارجه آمریکا (راست) در کنار بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد در نشست بین المللی صلح سوریه در هتلی در نیویورک - ۲۷ آذر ۱۳۹۴

وزیران خارجه ۲۰ کشور جهان، از جمله ایران و ایالات متحده آمریکا، روز جمعه در شهر نیویورک آمریکا گرد هم آمدند تا برای یکی از بزرگترین‌ چالش‌های بین‌المللی در حال حاضر، یعنی جنگ داخلی سوریه، راه حلی پیدا کنند.

این سومین نشست از دور جدید گفت‌وگوهای بین المللی صلح سوریه است که ایران نیز در آن حضور دارد و نقش بشار اسد رئیس جمهوری سوریه در هر راه حلی سیاسی برای پایان دادن به بحران در آن کشور همچنان مورد اختلاف کشورهاست.

دو نشست قبلی در شهر وین پایتخت اتریش برگزار شده بود، اما این نشست در نیویورک برگزار می‌شود و اهمیت آن در این است که بلافاصله پس از آن، قرار است شورای امنیت برای بررسی قطعنامه‌ای درباره سوریه تشکیل جلسه دهد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی در همین زمینه، به نقل از برخی دیپلمات‌های نزدیک به این مذاکرات نوشت، تمرکز گفت‌وگوهای امروز بیشتر بر روی تفکیک گروه‌های مخالف بشار اسد از گروه‌های تروریستی بوده است.

محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران که روز پنجشنبه برای شرکت در این مذاکرات وارد نیویورک شد، به آسوشیتدپرس گفت، در این مورد و همچنین در مورد این چه کسی نماینده اپوزیسیون باشد، "به نظر می‌رسد توافقی در کار نیست."

اما ناصر جوده وزیر خارجه اردن روز جمعه گفت فهرستی را به کنفرانس داده که در آن کشورها نظر خود را در مورد آن که کدام گروه ها ترویستی هستند، ارائه کرده‌اند. به گفته او بعضی کشورها حتی از ۱۵ تا ۲۰ گروه نام برده‌اند.

وی اضافه کرد گام‌های بعدی برای کمک به نمایندگان کشورهای حاضر در نشست برای کوتاه کردن این فهرست برداشته شده و تلاش‌ها برای رسیدن به توافق نهایی در مورد این که بالاخره کدام گروه‌ها تروریستی هستند، ادامه دارد.

جان کری وزیر خارجه آمریکا، که ریاست نشست عصر روز جمعه شورای امنیت را به عهده خواهد داشت، به خبرنگاران گفت که مذاکره کنندگان دارند "خوب پیش می روند." وزیر امور خارجه اردن نیز گفت "مذاکرات خیلی خیلی خوب به پیش می رود."

روسیه و ایران دو حامی سرسخت دمشق هستند که بسیاری از گروه های شورشی مخالف دولت اسد را ترویست می خوانند؛ در حالی که ایالات متحده، عربستان و همپیمانان آنها از بعضی از مخالفان بشار اسد حمایت می کنند.

جان کربی سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده عصر چهارشنبه، هدف از برگزاری نشست های نیویورک را افزایش تلاش‌های دیپلماتیک برای پایان دادن به بحران سوریه، همزمان با تشدید مبارزه علیه گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی (داعش) عنوان کرد.

به نظر می رسد افزایش تهدیدهای جهانی داعش، موضع غرب درباره لزوم کناره گیری بشار اسد از قدرت را به عنوان پیش شرطی برای رسیدن به توافق تغییر داده است، و اخیرا صحبت ها بشتر از "نقش بلندمدت" او در دوره گذار سیاسی در سوریه بوده است.

دور قبلی این مذاکرات ماه گذشته در وین برگزار شد، که در آن آمریکا، روسیه، اتحادیه اروپا و کشورهای خاور میانه حاضر در نشست، بر سر یک طرح سیاسی به توافق رسیدند که بر مبنای آن، ظرف دو سال در سوریه انتخابات برگزار خواهد شد.

XS
SM
MD
LG