وزارت دفاع روسیه روز شنبه ۲۲ اردیبهشت، ادعا کرد که نیروهای این کشور در ادامه حمله زمینی جدید خود در شمال شرق اوکراین، کنترل پنج روستا را در دست گرفتهاند.
مقامات اوکراینی هنوز به طور رسمی ادعای روسیه درباره تصرف این پنج روستا را که در «منطقه خاکستری» موردمناقشه در مرز منطقه خارکیف و روسیه قرار دارند، تایید نکردهاند.
این در شرایطی است که اندیشکده مطالعات جنگ روز جمعه ۲۱ اردیبهشت، با استناد به تصاویر ماهوارهای، تصرف دستکم یک روستا از سوی نیروهای روسیه را تایید کرد. این اندیشکده مستقر در واشنگتن موفقیتهای اخیر روسیه در میدان نبرد را «از لحاظ تاکتیکی مهم» توصیف کرد.
حملات جدید روسیه به شمال شرق اوکراین موجب آوارهشدن بیش از ۱۷۰۰ تن از غیرنظامیان ساکن این منطقه شده است. روسیه در ماه مارس حملات به زیرساختهای انرژی و مناطق مسکونی را شدت بخشید که تحلیلگران آن را نشانهای از تلاش ولادیمیر پوتین برای زمینهسازی جهت تهاجم زمینی جدید به این منطقه دانستند.
به گفته کارشناسان، دور جدید حملات روسیه در منطقه خارکیف به منظور بهرهگیری از کمبود مهمات پیش از رسیدن تسلیحات غربی وعده داده شده به خط مقدم و زمینگیر کردن نیروهای اوکراینی در شمال شرق با هدف دور نگه داشتن آنها از نبردهای سنگین در منطقه شرقی دونتسک انجام میشود.
ناظران روسیهای جنگ نیز گفتهاند دور جدید حملات، نشانگر تلاش روسیه برای ایجاد «منطقه حائل» مدنظر ولادیمیر پوتین برای جلوگیری از حملات متعدد اوکراین به شهر بلگورود و دیگر مناطق مرزی روسیه است.
اکنون بیم آن میرود که کمبود مهمات اوکراینیها، نیروهای روسی را قادر به قطع مسیر انتقال تسلیحات به خارکیف و محاصره این شهر با جمعیت بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفری بکند.
اما مقامات اوکراینی با کم اهمیت جلوه دادن اظهارات روسها درباره مناطق اخیرا اشغالشده از سوی سربازان آن کشور به تداوم درگیریهای سنگین در این منطقه و لزوم تحویل تسلیحات وعده داده شده از سوی کشورهای غربی به خط مقدم نبرد تاکید میکنند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» خواستار تحویل «به موقع» این تسلیحات به نیروهای این کشور شد.
فرماندار خارکیف نیز از کشتهشدن سه اوکراینی و زخمیشدن پنج تن دیگر بر اثر حملات توپخانهای، خمپارهای، و هوایی ارتش روسیه به دستکم ۳۰ شهر و روستای این منطقه در روز شنبه خبر داد.
نیروهای اوکراینی نیز روز جمعه مناطقی از روسیه از جمله بلگورود و کورسک را هدف حملات پهپادی و موشکی خود قرار دادند که در نتیجه آن، دو شهروند روس کشته شدند.
همچنین حمله به منطقه اشغالی لوهانسک در شرق اوکراین موجب آتشسوزی در یک انبار نفت و کشتهشدن چهار تن و زخمیشدن هشت تن دیگر شد.
در دونتسک اشغالی نیز حملات توپخانهای موجب کشتهشدن سه تن و زخمی شدن هشت تن دیگر شد.
روسیه در روزهای نخستین تهاجم به اوکراین قصد داشت با حملهای برقآسا شهر خارکیف را تصرف کند اما پس از یک ماه از اطراف این شهر عقبنشینی کرد.
در پاییز سال ۲۰۲۲ میلادی؛ یعنی هفت ماه پس از آغاز تهاجم روسیه به همسایه غربیاش، ارتش اوکراین موفق شد نیروهای مهاجم را از تقریبا کل این منطقه به عقب براند. این ضدحمله جسورانه، کشورهای غربی را متقاعد کرد که نیروهای اوکراینی قادر به شکست ارتش روسیه در میدان نبرد هستند و بنابراین باید کمک نظامی بیشتری در اختیار آنها قرار داد.