لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۴۱

دیدگاه | سپاه پاسداران را از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی حذف نکنید


رونمایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از موشک بالستیک خیبرشکن در ایران (آرشیو)
رونمایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از موشک بالستیک خیبرشکن در ایران (آرشیو)

متیو لویت، پژوهشگر و مدیر «برنامه راینهارد در زمینه ضد تروریسم و اطلاعات» در «انستیتو واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک»، در مقاله‌ای برای این اندیشکده استدلال می‌کند اگرچه بر روی کاغذ، حذف سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی تبعات اندکی دارد، اما باز هم «ایده وحشتناکی» است.

به گفته آقای لویت، حذف سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی به منزله حذف کامل آن از فهرست‌های سیاه دیگر نیست و این گروه به دلیل نقض حقوق بشر، فعالیت‌هایش در زمینه اشاعه هسته‌ای، و انجام اقدامات تروریستی، همچنان در چند فهرست سیاه دیگر ایالات متحده باقی خواهد ماند.

با این وجود، به عقیده این پژوهشگر، مشکل حذف سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی در پیامی است که چنین اقدامی به شرکای واشنگتن در خاورمیانه می‌فرستد. به گفته وی، متحدان واشنگتن در منطقه بیمناک هستند که مبادا چنین اقدامی، سبب تشدید تاثیرات اقدامات اخیر ایالات متحده در منطقه شود.

نویسنده در ادامه با اشاره به تاریخچه کوتاهی از چندین مورد از تحریم‌ها و قرار دادن سپاه در فهرست سیاه توسط ایالات متحده، از جمله در سال ٢٠٠٧ توسط وزارت خزانه‌داری و ورود آن به فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی در سال ٢٠١٩، خاطرنشان می‌کند که دولت بایدن تنها به دنبال حذف مورد آخر است.

  • فهم فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی

افزودن سپاه به فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی دو فایده افزون بر فواید قبلی وجود سپاه در فهرست‌های سیاه دیگر ایالات متحده دارد:

١- اعمال محدودیت‌های مهاجرتی و جلوگیری از ورود اعضای کنونی و سابق سپاه به آمریکا؛ و،

٢- منع کیفری ارائه آگاهانه منابع مادی به سپاه و حمایت از آن.

به گفته نویسنده، حتی پس از توافق برجام در سال ۱۳۹۴ نیز بسیاری از تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا علیه سپاه همچنان باقی ماند‌ه‌اند و سپاه همچنان در چندین فهرست تروریستی دیگر ایالات متحده قرار دارد. اما باز هم به چهار دلیل سپاه پاسداران باید در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی باقی بماند.

نخست این که، وجود سپاه در این فهرست اقدامی نمادین است و جمهوری اسلامی می‌تواند از مساله حذف سپاه از فهرست مذکور به هنگام مذاکره با سرمایه‌گذاران خارجی بهره‌برداری کند.

دوم، جمهوری اسلامی خود اصرار دارد مذاکرات جاری در وین بر فعالیت‌های هسته‌ایش متمرکز باشد. بنابراین اگر حذف سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی مطرح شود، باید بحث بر سر مسائل دیگر، از جمله حمایت حکومت ایران از گروه‌های تروریستی در منطقه، نیز در برنامه کار مذاکرات گنجانده شود.

سوم، به دلیل اهمیت اعتبار تحریم‌های آمریکا در سراسر جهان، سپاه پاسداران باید زمانی از این فهرست خارج شود که واقعا دست از اقدامات تروریستی بردارد و این مساله نباید به عنوان بخشی از توافق هسته‌ای باشد.

و مهمتر از همه این که حذف سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی این پیام جدی را به کشورهای حوزه خلیج فارس و اسرائیل می‌فرستد که، همزمان با خروج آمریکا از منطقه، قدرت جمهوری اسلامی افزایش خواهد یافت و بودجه آزادشده در نتیجه رفع تحریم‌ها صرف افزایش فعالیت‌های خرابکارانه تهران خواهد شد.

* برگردان فارسی این مطلب تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG