اسرائیل و حماس در آخرین ساعات روز دوشنبه، پیشنهاد مصر برای برقراری یک آتشبس ۷۲ ساعته در غزه را پذیرفتند. این آتشبس انساندوستانه از ساعت ۸ صبح روز سهشنبه (به وقت محلی) آغاز شد، با این امید که جنگ خونینی که نزدیک به ۲ هزار کشته بر جای گذاشته است، پس از حدود یک ماه سرانجام پایان یابد.
قرار است مصر پس از برقراری آتشبس، برای رسیدن به یک توافق دائم، میزبان نمایندگان دو طرف باشد.
سخنگوی دولت اسرائیل نیز گفته است که از ساعت ۸ صبح سهشنبه، تمام عملیات نظامی ارتش در غزه متوقف خواهد شد. لحظاتی پیش از آغاز آتش بس یک سخنگوی ارتش اسرائیل به خبرنگاران گفت ارتش نیروهای باقی مانده خود را از غزه خارج می کند. او گفت نیروها در آرایش دفاعی بیرون غزه قرار می گیرند.
ارتش اسرائیل گفت دست کم ۳۲ تونل حماس را که برای عملیات فرا مرزی از آنها استفاده می کرده، نابود کرده است. عقب نشینی نیروهای اسرائیل یکی از خواست های اصلی حماس بوده است.
در عین حال، مقاماتی از دو طرف درگیر، با اشاره به اتفاقات روزهای گذشته، نسبت به برقراری موفقیت آمیز آتشبس ابراز تردید کردند.
آتشبس ۷ ساعتهای که پیش از این اسرائیل روز دوشنبه به منظور ارسال کمکهای انساندوستانه به فلسطینیهای ساکن در نوار غزه اعلام کرده بود، در حالی به پایان رسید که دو طرف در زمان اجرای آتشبس یکدیگر را به نقض آن متهم کردند و اندکی بعد هم دو راکت حماس به مناطقی در اورشلیم برخورد کرد که ظاهراً به تلافی از سرگیری حملات ارتش اسرائیل پرتاب شده بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، طرف فلسطینی اسرائیل را متهم کرده است پس از آغاز آتشبس، به یک اردوگاه پناهجویان در شهر غزه حمله کرد و در نتیجه آن یک دختر ۸ ساله جان خود را از دست داد و ۲۹ نفر نیز مجروح شدند.
رویترز به نقل از یکی از سخنگویان ارتش اسرائیل نوشت پس از ساعت ۱۰ صبح به وقت محلی که آتشبس آغاز شد، هیچ حملهای از جانب نیروهای اسرائیلی صورت نگرفت.
به گفته این سخنگوی ارتش اسرائیل، این در حالی است که پس از آغاز آتشبس ۴ راکت از غزه به سوی اسرائیل شلیک شد که دو راکت به داخل اسرائیل اصابت کرد.
هیچ گزارشی از میزان خسارات یا تلفات احتمالی ناشی از برخورد این راکتها منتشر نشده است.
در اورشلیم، یک فلسطینی که سوار بر یک دستگاه بیل مکانیکی بود، یک شهروند اسرائیل را به زیر گرفت و پس از کشتن او با یک دستگاه اتوبوس برخورد کرد و آن را واژگون نمود. البته اتوبوس واژگون شده خالی از مسافر بود. پلیس اسرائیل که آن را «اقدامی تروریستی» خوانده است، راننده فلسطینی را هدف گلوله قرار داد و او را از پا درآورد.
ساعاتی بعد، یک مرد مسلح، یک سرباز اسرائیلی را در نزدیکی دانشگاه عبری اورشلیم هدف گلوله قرار داد و با موتورسیکلت اقدام به فرار کرد. به گفته مقامهای پلیس، این حمله تنها منجر به زخمی شدن سرباز اسرائیلی شد.
اسرائيل هدف از اعلام آتشبس ۷ ساعته روز دوشنبه را دادن فرصت به مردم غزه برای دسترسی به کمکهای انساندوستانه اعلام کرده بود و گفت از حمله در بیشتر مناطق غزه خودداری خواهد کرد تا فلسطینیهایی که خانههای خود را ترک کردهاند، این امکان را داشته باشند به محل سکونت خود بازگردند.
ارتش اسرائيل که پیش از آغاز آتشبس موقت امروز تانکهای خود را در نزدیکی مرز غزه مستقر کرده بود، در حال تکمیل عملیات خود با هدف نابودی کامل تونلهای حفر شده توسط گروه حماس در امتداد مرزهای مشترک اسرائیل و غزه است.
از این رو به ساکنین برخی از مناطق غزه گفته که میتوانند به خانههای خود بازگردند.
با این حال بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفته است، تا زمانی که همه تونلها شناسایی و تخریب نشدهاند، نیروهای ارتش اسرائیل در دو سوی مرزها باقی خواهند ماند.
دفتر نخست وزیر ایرائیل روز دوشنبه در بیانیهای با اعلام این که «عملیات اسرائیل در غزه ادامه دارد،» گفت «آنچه که در حال خاتمه یافتن است، عملیات ارتش اسرائیل برای انهدام تونلهاست. عملیات نظامی زمانی بطور کلی متوقف میشود که آرامش و امنیت پایدار برای شهروندان اسرائیلی فراهم شود.»
واکنش تند فرانسه
حملات نیروهای نظامی اسرائیل و کشته شدن شمار زیادی از غیرنظامیان فلسطینی در غزه، تاکنون با واکنش برخی مقامهای غربی روبرو شده است. پس از اظهارات تند مقامهای ارشد سازمان ملل و نیز ایالات متحده آمریکا در انتقاد از کشتار غیرنظامیان در غزه، وزیر امور خارجه فرانسه نیز با لحنی کمسابقه از حملات سنگین ارتش اسرائیل انتقاد کرد.
لوران فابیوس روز دوشنبه گفت دوستی فرانسه و اسرائیل پیشینهای طولانی دارد و پاریس حق دفاع از خود را برای اسرائیل به رسمیت میشناسد، اما این مساله، «قتل کودکان و کشتار غیرنظامیان را توجیه نمیکند.»
آقای فابیوس در ادامه حماس را نیز در بروز بحران جاری در غزه مسئول دانست، اما گفت برخی از اقداماتی که نیروهای اسرائیلی مرتکب شدهاند و سازمان ملل متحد آنها را «جنایتکارانه» نامیده است، غیرقابل توجیه است.
اشاره وزیر خارجه فرانسه احتملاً به حملات ارتش اسرائیل به مدارس و پناهگاههای تحت کنترل سازمان ملل متحد در نوار غزه است.
آقای فابیوس همچنین تنها راه برای پایان بحران را برقراری آتشبس و تلاش برای تشکیل دو کشور مستقل فلسطینی و اسرائیلی در کنار هم عنوان کرد.
تلاشهای دیپلماتیک قاهره
در همین حال تلاشهای دیپلماتیک بینالمللی در قاهره، برای پایان دادن به بیش از سه هفته درگیری خونین، همچنان در جریان است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، گروههای فلسطینی، از جمله نمایندگانی از گروههای حماس و جهاد اسلامی، روز دوشنبه اولین دور گفتگوهای رسمی خود در قاهره را با میانجیگری مصریها، به امید رسیدن به توافقی بر سر یک آتشبس بلندمدت در غزه، آغاز کردند.
میانجیهای مصری، که از حمایت آمریکا و سازمان ملل متحد برخوردارند، در عین حال با نمایندگانی از قطر، ترکیه و تشکیلات خودگردان فلسطینی به رهبری محمود عباس، برای رسیدن به توافق میان حماس و اسرائیل در تماس هستند؛ هرچند شروط تعیین شده متفاوت و گاه متضاد دو طرف، این گفتگوها را بسیار پیچیده کرده است.
اسرائیل، که حماس را متهم به نقض آتشبسهای توافق شده قبلی کرده و به همین دلیل تاکنون از شرکت در این گفتگوها خودداری کرده است، میگوید غزه ابتدا باید از وجود تونلها و انبارهای راکت پاک شود.
حماس این اتهام اسرائیل را رد میکند و میخواهد محاصره غزه از سوی اسرائیل و مصر، که جنبش حماس را یک تهدید امنیتی میدانند، شکسته شود.