یک سخنگوی ارتش اعلام کرد که پیشمرگههای کرد و نیروهای ضد تروریسم ارتش عراق موفق شدهاند نیروهای دولت اسلامی(داعش) را از اطراف سد موصل عقب برانند.
خبرگزاری رویترز دوشنبه گزارش داد که ژنرال قاسم عطا، در تلویزیون دولتی عراق با اعلام این خبر گفت که گشتزنی جنگندهها، شبه نظامیان را از منطقه دور نگه داشته است. هنوز هیچ منبع مستقلی، این سخنان این ژنرال ارتش را تایید نکرده است اما پیشتر، منابع کرد نیز اعلام کرده بودند که موفق به باز پس گیری سد موصل شدهاند و مشغول پاکسازی اطراف سد از نیروهای دولت اسلامی هستند.
درگیری پیشمرگههای کرد با پیکارجویان افراطی «دولت اسلامی» برای بازپسگیری سد استراتژیک موصل، بزرگترین سد آن کشور، از روز شنبه آغاز شد و با پشتیبانی هوایی ارتش ایالات متحده و نیروهای دولتی عراق روز یکشنبه نیز ادامه یافت.
جنگندههای آمریکایی روز شنبه حملات هوایی سنگینی را در مناطق اطراف سد موصل علیه مواضع نیروهای گروه افراطی «دولت اسلامی»، آغاز کردند تا با دادن پوشش هوایی به نیروهای عراقی، آنها را در نبرد با پیکارجویان داعش حمایت کنند.
نیروهای دولت اسلامی عراق و شام (داعش) که در پی تصرف بخشهای بزرگی از شمال و غرب عراق، اعلام برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی کردند و نام خود را به «دولت اسلامی» تغییر دادند، روز ۷ اوت (۱۶ مرداد ماه) موفق شدند سد موصل، که روی رودخانه دجله ساخته شده است، را بطور کامل به تصرف خود در آورند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یکی از مقامهای ارتش عراق، گزارش داد پیشمرگههای کرد موفق شدند با پشتیبانی هواپیماهای آمریکایی و عراقی، بخشهایی از سد موصل را از کنترل نیروهای دولت اسلامی خارج کنند.
به گفته ژنرال توفیق دستی، اکنون نیروهای کرد کنترل بخش شرقی سد را در دست گرفتهاند و درگیریها برای بدست گرفتن کنترل کامل سد موصول همچنان ادامه دارد.
پیشتر، گزارشها از موفقیتهای نیروهای کرد برای در دست گرفتن کنترل یک روستای کوچک مسیحینشین در حدود ۲۰ کیلومتری سد موصل از دست نیروهای دولت اسلامی حکایت داشت.
سد موصل در ۳۶۰ کیلومتری شمال غربی بغداد واقع شده و از اصلیترین مراکز تولید برق در آن کشور است. نگرانی از آن که نیروهای افراطی سنی داعش، با انهدام آن سد و به زیر آب بردن مناطق وسیعی در اطراف آن، یک فاجعه انیانی دیگر خلق کنند، بر اهمیت لزوم باز پسگیری آن افزوده است.
فرماندهی مرکزی آمریکا روز گذشته در بیانیهای اعلام کرد دستور حمله پس از آن صادر شد که نیروهای کرد گزارش دادند تروریستهای «دولت اسلامی» به غیرنظامیان در روستای کوجو حمله کردهاند. این مرکز همچنین اعلام کرد پهپادها و جنگندههای اف ۱۸ ارتش آمریکا، ۹ بار مواضع دولت اسلامی در اطراف سد موصل را مورد هدف قرار دادهاند.
در عین حال شبکه خبری ان بی سی به نقل از مقامهای ارتش ایالات متحده گفت پس از آن که به اطلاعاتی دست یافتند که بیانگر عدم توانایی نیروهای داعش برای انهدام سد موصل بود، تصمیم به حمله علیه مواضع آنها در اطراف آن سد گرفتند. وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، اعلام کرده است تاکنون ۱۴ خودروی زرهی نیروهای دولت اسلامی را هدف حمله قرار داده و منهدم کرده است.
خبرگزاری رویترز نیز روز یکشنبه به نقل از نخست وزیر بریتانیا نوشت بریتانیا باید از امکانات نظامی خود علیه پیکارجویان دولت اسلامی در عراق استفاده نماید، پیش از آن که «یک خلافت تروریستی در سواحل مدیترانه شکل بگیرد.»
دیوید کامرون، در مقالهای که در روز تلگراف به چاپ رسید، در سخنانی تند علیه داعش گفت «اگر امروز ما اقدامی اساسی در حمله به این جنبش تروریستی فوقالعاده خطرناک انجام ندهیم، آنقدر قدرت خواهد گرفت که میتواند روزی خود ما را در خیابانهای بریتانیا هدف حمله قرار دهد.»
وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا نیز روز جمعه در نشستی فوقالعاده در بروکسل توافق کردند از تصمیمات انفرادی اعضای آن اتحادیه جهت ارسال اسلحه برای نیروهای عراقی علیه داعش حمایت کنند.
وزیر خارجه بریتانیا با بیان این که پیکارجویان دولت اسلامی تهدیدی برای منطقه، اروپا و تمدن بشری هستند، گفت اقدامات انساندوستانه به تنهایی کارساز نیست و باید با واکنشی قاطع با گروه دولت اسلامی برخورد کرد.
وزارت دفاع بریتانیا روز شنبه اعلام کرد یک فروند هواپیمای جاسوسی ساخت آمریکا را برای نظارت بر بحران انسانی بوجود آمده در عراق و تحرکات پیکارجویان «دولت اسلامی» به شمال آن کشور اعزام کرده است. این هواپیما مکالمات تلفنهای همراه و ارتباطات دیگر را کنترل خواهد کرد.
فرانسه تصمیم خود برای مسلح کردن کردها را اعلام کرده است، اما بریتانیا و هلند میگویند چنین اقدامی را بررسی خواهند کرد. وزیر امور خارجه آلمان نیز میگوید کشور او آنچه از نظر سیاسی و قانونی امکانپذیر باشد را انجام خواهد داد؛ با این حال اعلام کرد کشورش بیش از ۲۴ میلیون یورو کمک انسانی برای عراق فراهم خواهد کرد.