لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۵

تداوم اعتراضات سراسری؛ شعار معترضان در فولادشهر: «می‌کشم می‌کشم، هر آن که خواهرم کشت»


اعتراضات سراسری ایران، شامگاه پنج‌شنبه ۱۲ آبان
اعتراضات سراسری ایران، شامگاه پنج‌شنبه ۱۲ آبان

گزارش‌ها حاکی از آن است که از آغاز اعتراضات در ۲۶ شهریور تا پایان روز ۱۲ آبان، دستکم ۳۰۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند که ۴۷ تن از آنها کودک بوده‌اند.

حسین رحیمی در حاشیه مراسم حکومتی ۱۳ آبان با «دشمن» نامیدن معترضان تهدید کرد «نیروی انتظامی با دشمنان و اخلا‌ل‌گران مماشات نخواهد کرد.»

برگزاری مراسم حکومتی ۱۳ آبان در پایتخت درحالی انجام شده است که بنا به گزارش‌های دریافتی و ویدئوهای ارسالی یکی از بزرگترین تجمع‌های اعتراضی روز پنجشنبه در شهرهای کرج، اصفهان، اراک و آمل در جریان مراسم چهلم معترضانی که به دست نیروهای دولتی کشته شدند، شکل گرفت و در مواردی هم به خشونت کشیده شد.

در چهل و هشتمین شب از سلسله اعتراضات سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی، معترضان دست‌کم در محله‌های مختلف تهران، رشت، تبریز، ارومیه، سنندج و قزوین در خیابان‌ها حضور دارند.

شاهزاده رضا پهلوی عصر پنجشنبه ۱۲ آبان در توییتی با نام بردن از چند تن از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری جاری در ایران، برگزاری مراسم چهلم آنها را یادآوری کرده است.

او نوشته است: «مراسم چهلم جاویدنامان کنعان آقایی، محمدحسن ترکمان، شیرین علیزاده، محمود کشوری، و سالگرد ستار بهشتی.»

شاهزاده رضا پهلوی همچنین با بیان این که «پیروزی نزدیک است»، افزوده است: «جمعه ۱۳ آبان در سراسر ایران؛ شجاع بودند و پر از شور زندگی.»

روز پنج‌شنبه همچنین خواهر پوران ناظمی، فعال حقوق بشر زندانی، به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که پوران در تماسی که «پس از پنج روز» گرفته و «سه ثانیه بیشتر طول نکشیده» گفته است: «شکمم خیلی درد می‌کند.»

خانم ناظمی به بیماری سرطان مبتلا است و پیش از بازداشت دوره‌های شیمی‌درمانی خود را به اتمام رسانده بود.

این زندانی سیاسی به مراقبت‌های مداوم پزشکی نیاز دارد و خانواده و نزدیکانش نگران سلامت او هستند.

در روز پنج‌شنبه چندین شهر ایران صحنه برگزاری آیین‌های سوگواری چهلم و هفتم جان‌باختگان به همراه شعارهای معترضانی بود که خواهان سرنگونی جمهوری اسلامی هستند.

اعتراضات شبانه پنج‌شنبه در چندین منطقه تهران از جمله نازی‌آباد جریان داشته است. بر اساس یک گزارش ویدئویی، نیروهای حکومتی در این محله در جنوب تهران به یک کودک ۲ ساله گلوله ساچمه‌ای شلیک کرده‌اند.

در تهران‌پارس در شمال شرقی پایتخت نیز اعتراضات در جریان است و معترضان با ضربه زدن بر سطل آشغال‌های واژگون شده سر و صدا ایجاد می‌کنند و راننده‌ها نیز با بوق زدن از آنها حمایت می‌کنند.

معترضان در محله اکباتان در غرب تهران نیز در اعتراضی شبانه گرد آتش راهپیمایی می‌کنند و شعار می‌دهند: «هیز تویی، هرزه تویی، زن آزاده منم»

همچنین گزارش‌ها از خیابان ولیعصر، حاکی از آن است که اعتراضات شبانگاهی در این خیابان نیز جریان دارد.

بر اساس ویدیویی از سنندج، مرکز استان کردستان، معترضان شعار می‌دهند: «از کردستان تا سیستان، جانم فدای ایران»

بر اساس یک گزارش ویدئویی، در رشت، مرکز استان گیلان، نیروهای حکومتی به معترضان حمله کردند، اما با مقاومت مردم مواجه شدند و فرار کردند.

در ارومیه، مرکز استان آذربایجان غربی، پنج‌شنبه شب معترضان شعار می‌دهند: «مرگ بر جمهوری اسلامی»

گزارش‌های شهروندی از تبریز نیز از اعتراضات شبانه در مرکز استان آذربایجان شرقی حکایت دارند.

  • ۳۰ روز ممنوعیت ملاقات برای پوران ناظمی

مهشید ناظمی در پیامی ویدئویی با تأکید بر این که می‌داند مقامات جمهوری اسلامی پاسخگو نیستند، از آنها پرسید که به چه جرمی او را بازداشت کرده‌اند.

خانم ناظمی با تأکید بر این که این پیام را برای «دادخواهی» می‌دهد، افزود: «چرا او را ۳۰ روز ممنوع‌الملاقات کرده‌اید» و به چه اجازه‌ای به او «داروهایی می‌دهید که داروهای خودش نیست.»

پوران ناظمی، فعال حقوق بشر ۲۷ مهر در خانه‌اش در تهران بازداشت و به بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد. او به بیماری سرطان مبتلا است و خانواده‌اش می‌گویند جانش در خطر است.

در استان البرز، بنا بر گزارش‌های ویدئویی منتشر شده در روز پنج‌شنبه ۱۲ آبان، معترضان در مناطقی از جمله خیابان بهشتی کرج، حصارک، گورستان بهشت سکینه، فردیس و ... تظاهرات کردند و علیه جمهوری اسلامی شعار دادند.

گزارش‌های تصویری شهروندان نشان می‌دهد نیروهای حکومتی در مراسم چهلم حدیث نجفی به طور مستقیم به مردم معترض شلیک می‌کنند.

گزارش‌های تصویری از اعتراضات در استان البرز نشان می‌دهد مقامات مسیر بهشت سکینه را بسته‌اند و مردم با پای پیاده به سمت مراسم چهلم حدیث نجفی می‌روند.

معترضان که در میان آنها زنان بدون روسری دیده می‌شوند، شعار می‌دهند: «خامنه‌ای قاتله، ولایتش باطله»

معترضان همچنین شعار «مرگ بر خامنه‌ای» سر دادند.

در ویدیویی دیگر از این مراسم، شرکت‌کنندگان شعار می‌دهند: «هیز تویی، هرزه تویی، زن آزاده منم»

اما در غرب ایران، گزارش‌ها حاکی از آن است که مراسم چهلم سعید محمدی، ایمان محمدی، و امیرعلی فولادی نیز روز پنج‌شنبه ١٢ آبان در آرامستان اسلام‌آباد غرب برگزار شده و حاضران شعار می‌دهند: «سنندج تنها نیست، شاباد پشتیبانش است» و «خامنه‌ای قاتله، ولایتش باطله»

در فولادشهر اصفهان، مراسم چهلم مهسا موگویی با حضور صدها تن از شهروندان برگزار شد و حاضران شعار دادند: «می‌کشم می‌کشم، هر آن که خواهرم کشت.»

بر اساس تصاویری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، پنج‌شنبه ١٢ آبان نیروهای حکومتی در فولادشهر به سر یک زن شلیک کرده‌اند و فرزندانش کنار او نشسته و فریاد می‌زنند.

در تصویری دیگر از فولادشهر، ده‌ها نفر از معترضان در یکی از خیابان‌های این شهر و در پاسخ به تیراندازی مأموران امنیتی جمهوری اسلامی، به سوی آنها سنگ پرتاب می‌کنند.

شرکت‌کنندگان در مراسم چهلم بهنام لایق‌پور در رشت، در کنار مزار او شعار می‌دهند: «زن زندگی آزادی» برخی زنان حاضر در این مراسم حجاب بر سر ندارند.

شرکت‌کنندگان در مراسم چهلم غزاله چلابی در آمل شعار می‌دهند: «غزاله عزیزم، خونتو پس می‌گیرم»

بر اساس تصویری از آمل، شماری از مردم این شهر برای شرکت کردن در مراسم چهلم غزاله چلابی راهپیمایی کردند.

روز پنج‌شنبه همچنین مراسم چهلم امیر نوروزی یکی دیگر از جان‌باختگان اعتراضات در بندر انزلی برگزار شد.

یک زن که گفته می‌شود از خانواده آقای نوروزی است، می‌گوید، «امیر مایه افتخار یک ملته» و حاضران نیز با دست زدن او را حمایت می‌کنند و یک‌صدا شعار می‌دهند: «آزادی آزادی آزادی»

در آیین هفتمین روز کشته شدن مهرشاد شهیدی، سرآشپز ۱۹ ساله در اراک، معترضان آتش برافروخته‌اند و شعار می‌دهند: «این آخرین پیامه، هدف کل نظامه»

شرکت‌کنندگان در مراسم چهلم جواد حیدری در قزوین شعار می‌دهند: «توپ تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه»

هم‌زمان، مراسم چهلم چند تن از کشته‌شدگان سرکوب اعتراضات، از جمله میلاد جاویدپور، حسین‌علی کیاکجوری، و بهنام لایق‌پور روز دوازدهم آبان برگزار می‌شود.

  • واکنش‌های بین‌المللی

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه تأکید کرد که کشورهای اروپایی در محکوم کردن سرکوب اعتراضات جاری در ایران متحد هستند.

او در توییتی نوشت: «در تماس با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی تأکید کردم که اروپا در محکومیت سرکوب اعتراضات جاری در ایران، متحد است.»

همزمان دولت آلمان باز دیگر از شهروندانش خواست خاک ایران را ترک کنند، چرا که خطر دستگیری خودسرانه و حبس‌های طولانی مدت از سوی جمهوری اسلامی وجود دارد.

آلمان به ویژه هشدار داده است که افراد دوتابعیتی در معرض خطر بیشتری هستند.

معاون وزیر ورزش ولز تماشای حضوری مسابقه ولز با ایران در جام جهانی قطر را لغو کرد

معاون وزیر ورزش ولز که قرار بود در بازی ولز با ایران در جام جهانی قطر شرکت کند، در محکومیت اعتراضات اخیر ایران، این بازی را بایکوت کرد. این مسابقه تنها بازی گروهی در قطر بود که خانم «داون باودن» قرار بود در آن شرکت کند.

ایران در سطح بین المللی، به دلیل سرکوب اعتراضات، پس از کشته شدن یک زن جوان پس از دستگیری توسط پلیس اخلاق این کشور، مورد انتقاد قرار گرفته است.

آخرین آمار کشته‌شدگان

به گزارش خبرگزاری‌های حقوق بشری، شمار جان‌باختگان اعتراضات سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی در پایان یازدهمین روز از آبان به ۳۰۰ نفر رسید.

خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، اعلام کرد از ۲۶ شهریور تا ۱۲ آبان، ۴۷ کودک جان خود را در اعتراضات از دست داده‌اند.

به گزارش این خبرگزاری ۱۴ هزار و ۱۶۷ نفر نیز در این مدت بازداشت شده‌اند که هویت یک‌هزار و ۷۳۱ تن از آنها مشخص شده، اما سرنوشت و نام بقیه بازداشت‌شدگان نامعلوم است.

  • اختلال در اینترنت

اختلال و قطعی اینترنت در مناطق مختلف کشور گزارش شده است.

بنا بر گزارش وب‌سایت دیجیاتو، افزایش فیلترینگ علاوه بر کاهش دسترسی کاربران، موجب شده درآمد شرکت‌های فروشنده اینترنت کم شود.

مدیرعامل شرکت شاتل، یک سرویس ارائه اینترنت در ایران، گفته است در فیلترینگ اپراتورهای ثابت و همراه «تبعیض» وجود دارد و آن را «شک‌برانگیز و مشکل‌ساز» خوانده است.

  • افزایش فشار بر خبرنگاران

با تداوم اعتراضات ضدحکومتی، فشارهای جمهوری اسلامی بر روزنامه‌نگاران افزایش یافته است.

بنا به گزارش‌ها، نازیلا معروفیان، خبرنگار سایت «رویداد ۲۴» ساعت ۲۳ شامگاه ۸ آبان توسط نیروهای امنیتی در منزل یکی از دوستانش بازداشت شده و هم‌اینک در بند ۲۰۹ زندان اوین به سر می‌برد.

همچنین یغما فشخامی، روزنامه‌نگار، چهارشنبه شب از سوی وزارت اطلاعات احضار و پس از حضور در دفتر پیگیری این نهاد، بازداشت شده است.

آریا جعفری نیز بنا بر ٨ ردیف اتهامی از جمله تبلیغ علیه نظام، همکاری با کشورهای متخاصم، و رسانه‌های خارجی، اکنون در بند عمومی زندان اصفهان است.

  • بازداشت ۳۶ ساعته پدر علم ژنتیک ایران

به گزارش روزنامه اعتماد چاپ تهران، داریوش فرهود، دانشمند ایرانی ۸۵ ساله و معروف به پدر علم ژنتیک ایران، درباره ربوده شدنش می‌گوید، ۳۶ ساعت در اختیار نیروهای لباس شخصی بوده و در این مدت نه خوابیده و نه چیزی خورده است.

آقای فرهود صبح یک‌شنبه توسط نیروهای لباس شخصی مقابل منزل خود در تهران ربوده شد و تا ساعت ۵ بعدازظهر دوشنبه در بازداشت آنها بود.

به گفته او، لباس‌شخصی‌ها به این دانشمند ژنتیک گفته‌اند: «ما صدای شما را ضبط کرده‌ایم که در صحبت‌هایتان به مجریان حکومتی بی‌احترامی و توهین کرده‌اید.»

  • واکنش‌های جامعه ورزشی ایران

رسول خادم، قهرمان سابق کشتی المپیک و جهان، از رویکرد دولت ابراهیم رئیسی نسبت به اعتراضات سراسری انتقاد کرد.

او با انتشار مطلبی در صفحه اینستاگرامش خطاب به رئیسی نوشت، «خودتان و دولتتان را راحت کرده‌اید و همه چیز اعتراضات مردمی را سپرده‌اید به دست حوزه امنیتی و خلاص!»

آقای خادم همچنین تأکید کرد که در فضای «کاملا امنیتی» نیز «هر گونه رفتار و اعتراض اجتماعی ساده انگ امنیتی بودن می‌خورد و جواب اعتراضات مردم همه‌اش امنیتی است.»

علی کریمی، ستاره سابق تیم ملی فوتبال ایران، نیز در توییتی که به نشانه همبستگی با شرکت‌کنندگان در مراسم چهلم حدیث نجفی نوشته، می‌گوید: «کرج من، کرج با شرف، کرج همیشه قهرمان»

روز چهارشنبه ۱۱ آبان نیز حساب توییتری استقلال تهران با انتشار فیلم خوشحالی نکردن تیم فوتبال استقلال پس از قهرمانی در سوپرجام و قطع پخش زنده از سوی صداوسیما، نوشت: «تیم استقلال زمان بالا بردن جام خوشحالی نکرد. هیچ کس خوشحال نیست.»

مهدی قائدی، بازیکن تیم فوتبال استقلال، نیز عکسی از حضورش در زمین فوتبال منتشر کرد که روی آن نوشته شده: «به یاد میلاد زارع، هوادار استقلال»

میلاد زارع یکی از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری در روزهای پایانی شهریور در بابل است.

فوتبالیست‌های استقلال پس از آن که در سوپرجام قهرمان شدند، بدون خوشحالی جام را بالا بردند و صداوسیما به همین دلیل پخش زنده را قطع کرد.

سیاوش یزدانی می‌گوید، این کمترین کاری بوده که می‌توانستند برای مردم بکنند و تأکید می‌کند، روزهای تلخی است و این جام را تقدیم می‌کند به زنان ایران.

  • اتهام محاربه علیه یک خواننده

به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، سامان یاسین، خواننده اهل کرمانشاه که دهم مهر در جریان اعتراضات در تهران بازداشت شده بود، به «محاربه و اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور» متهم شده است.

  • اعتراضات سراسری

دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «شاه‌چراغ رکس دیگه است، اینم یه نیرنگ دیگه است»، «همونی که چلاقه، قاتل شاه‌چراغه»، «می‌کشم، هر آنکه خواهرم کشت»، «هر یه نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه»، «زاهدان، چشم و چراغ ایران»، «مرگ بر جمهوری اسلامی»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

* صدای آمریکا در حال حاضر نمی‌تواند صحت همه ویدیوها و گزارش‌ها را به طور مستقل تأیید کند

XS
SM
MD
LG