لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۱

در نشست غیررسمی شورای امنیت درخواست شد: کشورها سفیران خود را از ایران خارج کنند


 نازنین بنیادی در کنار لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل، در نشست غیررسمی شورای امنیت. رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران، در ردیف عقب نشسته است.
 نازنین بنیادی در کنار لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل، در نشست غیررسمی شورای امنیت. رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران، در ردیف عقب نشسته است.

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه یک نشست غیررسمی را به منظور بررسی تلاش‌های جمهوری اسلامی برای سرکوب اعتراضات اخیر ضد‌حکومتی در ایران، برگزار کرد.

این نشست در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک و با ابتکار مشترک آمریکا و آلبانی برگزار شد.

در این نشست شیرین عبادی حقوقدان و برنده جایزه صلح نوبل، نازنین بنیادی بازیگر و فعال حقوق‌بشر، به همراه جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور ایران، و نمایندگان شماری از کشورها درباره وضعیت حقوق بشر در ایران سخنرانی کردند. رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، نیز در این نشست پشت سفیر آمریکا نشسته بود. نمایندگان آمریکا، آلبانی، بریتانیا، و چند کشور دیگر از جمله فرانسه، روسیه و چین، دو کشوری که روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی دارند، نیز در این جلسه سخنانی را بیان کردند.

  • شیرین عبادی

شیرین عبادی، حقوقدان و برنده جایزه صلح نوبل، در سخنان خود با تاکید بر این که مردم ایران خواهان حکومتی سکولار و دموکراتیک هستند، گفت که کشورها باید سفیران‌شان را از ایران خارج کنند و سطح روابطشان ایران را به کاردار کاهش دهند.

او گفت درخواست دیگر از کشورها این است که اجازه ندهید بار دیگر مانند ۱۳۹۸ جمهوری اسلامی اینترنت را قطع و در سکوت خبری ۱۵۰۰ نفر را که فقط به گرانی بنزین اعتراضت داشتند را قتل عام کنند.

خانم عبادی اشاره کرد که جمهوری اسلامی خشونت خود علیه مردم ایران را به بهانه «مذهب و فرهنگ» توجیه می کند.

خانم عبادی برگزاری این نشست در شورای امنیت را باعث امیدواری برای شنیده شدن صدای اعتراضات مردم ایران در عرصه بین المللی دانست. او گفت اعتراضات برای دادخواهی دختر جوان، مهسا امینی، است که توسط ماموران حکومتی کشته شد.

او اشاره داشت که حکومت به جای برخورد با عاملان مرگ مهسا امینی دو خبرنگار را بازداشت کرد که از مهسا در لحظه کما در بیمارستان عکس گرفتند و گزارشی از مراسم تشییع او را در نشریات داخلی منتشر کردند. شیرین عبادی گفت این روزنامه نگاران اکنون با اتهام جاسوسی در زندان هستند.

شیرین عبادی گفت از کشوری حرف می زنم که خبرنگاری را جرم می داند.

خانم عبادی گفت در چنین شرایطی مردم ایران از کشورهای غربی به ویژه آمریکا می خواهند از امضای هر توافقی که به بقای جمهوری اسلامی کمک کند خودداری کنند چرا که حکومت ایران پول دریافتی را برای رفاه مردم صرف نمی‌کند و با خرید اسلحه باعث کشتار بیشتری در ایران و منطقه می شود.

او با نام بردن از مهسا امینی و نیکا شاکرمی، از کشته‌شدگان اعتراضات اخیر، گفت وضعیت کنونی حقوق بشری در ایران به شکلی است که خبرنگارانی که گزارش مرگ مهسا امینی را در ایران منتشر کردند بازداشت و زندانی شده‌اند.

‌‌

جاوید رحمان

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور ایران، نیز ماجرای مرگ مهسا امینی در گشت ارشاد را تشریح کرد و گفت برای اقدامات سرکوبگرانه جمهوری اسلامی حساب‌رسی وجود ندارد.

جاوید رحمان گفت زنان در دهه‌های گذشته قربانی انواع شکنجه‌ها در جمهوری اسلامی شده‌اند. او گفت زنان در مورد طلاق، قضاوت و به سرپرسی گرفتن فرزاندشان در جمهوری اسلامی ایران مورد تبعیض قرار گرفته اند. او گفت تمام کشور شاهد تظاهرات زنان است که برای دستیابی به حقوق خودشان تلاش می کنند. او گفت ارتباط اینترنتی قطع شده است و مردم ایران آزادی بیان ندارد.

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور ایران همچنین با اشاره به کشتارها در استان کردستان و سیستان و بلوچستان گفت در اعتراضات اخیر بسیاری از کودکان حتی کودک یازده ساله کشته شده است.

جاوید رحمان گفت تعداد ۱۴ هزار زن و مردم دستگیر شده اند و مقامات جمهوری اسلامی گفتند که می خواهند برای هزار نفر دادگاه علنی در تهران و به همین تعداد خارج از تهران دادگاه برگزار کنند.

  • نازنین بنیادی

نازنین بنیادی، کنشگر حقوق بشر، نیز در سخنان خود گفت ۱۴ سال در زمینه حقوق بشر فعالیت. داشته است و با سابقه ای که در حقوق بشری دارد وضعیت حقوق بشر در هیج کجای دنیا به بدی ایران نیست. او گفت مردم «داغدیده» ایران علیه خامنه ای تظاهرات می کنند.

نازنین بنیادی گفت آینده را مردم ایران در خیابان ها رقم می زنند اما اشاره کرد که برای تغییر به کمک دیگران نیاز است.

او گفت تغییر حکومت ایران از مذهبی به دموکراتیک برای منطقه هم خوب است.

او گفت مردم ایران خواستار این هستند که دنیا چمشان خود را به روی اقدامات جمهوری اسلامی نبندد. او گفت پیشنهاد دارم یک مکانیزم تحقیقاتی مستقل برای موضوع نقض حقوق بشر در ایران تهیه شود.

  • لیندا توماس گرینفیلد

لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، نیز گفت مهسا امینی فقط خواستار یک زندگی عادی و شاد بود و می خواست بعد از اتمام درسش تشکیل خانواده بدهد اما آرزوهای او به خاطر «گشت ارشاد» که خواستار پوشش اسلامی است او را به خاطر لباسش دستگیر کرد به فنا رفت.

او گفت مهسا به خاطر زن بودن کشته شد و حکومت ایران فکر می کرد که مرگ او مثل خشونت های دیگر جمهوری اسلامی است اما این بار متفاوت بود.

سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد گفت معترضان در ایران بهای بسیار بالایی دادند و به حدیث نجفی اشاره کرد که در جریان اعتراضات ضدحکومتی با تیر کشته شد.

او در بخش دیگری از سخنانش گفت نیروهای جمهوری اسلامی معترضان را می‌کشند و شکنجه می‌دهند و کنشگران و خبرنگاران را دستگیر می کنند. ما باید این اقدامات را محکوم کنیم و حرف خود را با عمل پشتیبانی کنیم و ناقضان حقوق بشر را تحریم کنیم. او گفت کشورهای مختلف خواستار خروج ایران از کمیسیون مقام زن هستند و تغییر یک شبه پیش نمی آید. تغییر در ایران باید از داخل ایران انجام شود اما دنیا وظیفه دارد همراه ایرانیان باشد تا شعار «زن، زندگی، آزادی» محقق شود.

نماینده آلبانی

فریت هوجا، نماینده آلبانی در سازمان ملل متحد، نیز با اشاره به شرایط جاری گفت در تاریخ اخیر ایران «واقعه‌ای این چنینی را شاهد نبودم.» او با اشاره به شعار «زن، زندگی، آزادی» گفت همبستگی بسیاری در داخل ایران ایجاد شده است و آخوندها می‌خواستند درس عبرتی به ملت دهند اما آتشی به راه انداختند که جلوی آن را نمی توانند بگیرند.

او گفت این اثبات این واقعیت است که چقدر تنفر علیه جمهوری اسلامی ایجاد شده است. او گفت هزاران نوجوان زندانی شده‌‌اند.

نماینده آلبانی گفت با حمله سایبری به کشورش ثابت شد که چقدر جمهوری اسلامی در امور منطقه دخالت خرابکارانه کرده است.

او گفت جلوگیری از پخش خبر و مسدود کردن اینترنت واقعا در یک جهان آزاد تنفربرانگیز است. جوانان ایران امروز اکیدا بر ضد جمهوری اسلامی فعالیت می‌کنند.

نماینده آلبانی گفت از تمام زنان و مردانی که در خیابان ها هستند پیشتیبانی می‌کنیم. دیکتاتورها بر اساس ترس زندگی می کنند و اجازه ندهید که فکر کنند می ترسید. او گفت پایان این جلسه به معنی پایان توجه ما به مسايل ایران نیست. او گفت جمهوری اسلامی را مسئول می دانیم.

همچنین نمایندگان روسیه و چین به نفع جمهوری اسلامی صحبت کردند و برگزاری چنین جلسه‌ای را دخالت در «امور داخلی» دانستند. به همراه آمریکا و آلبانی، کشورهای دیگر نظیر ایرلند، فرانسه، مکزیک، نیوزیلند و شمار دیگری از کشورها از شرایط حقوق بشر و سرکوب معترضان به ویژه زنان نسبت به وضعیت مردم از جمله اقلیت‌ها و بسته شدن اینترنت ابراز نگرانی کردند و خطاب به جمهوری اسلامی گفتند که مردم حق اعتراض دارند.

دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «شاه‌چراغ رکس دیگه است، اینم یه نیرنگ دیگه است»، «همونی که چلاقه، قاتل شاه‌چراغه»، «می‌کشم، هر آنکه خواهرم کشت»، «هر یه نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه»، «زاهدان، چشم و چراغ ایران»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

XS
SM
MD
LG