وزارت خارجه ایران میگوید مذاکرات در وین «به موضوعات کلیدی رسیده»، اما به معنی «بنبست» نیست؛ «موضوعات اختلافی در میان است» و توافق «به تصمیمهای جدی و کلیدی از سوی طرفهای مقابل بهویژه واشنگتن» بستگی دارد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه ۲۵ بهمن در نشست رسانهای خود درباره مذاکرات احیای برجام گفت: «بنبستی در وین نیست»، اما «وقتی گفتوگوها به روزهایی میرسد که باید در مورد مسائل جدی صحبت شود، سخت میشود. البته قطعا با یک سری کندیهایی روبهرو است.»
خطیبزاده تأکید کرد که «آن چه در وین باقی مانده در مورد موضوعات کلیدی است» و با بیان این که منتظر گرفتن «پاسخ پیشنهادات ایران هستیم»، رسیدن به توافق را بسته به «اراده آمریکا و تروئیکای اروپایی» دانست.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، نیز روز دوشنبه در نشست مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه ایرلند، گفت که ایران برای لغو تحریمها و حصول «توافق خوب» در وین «عجله» دارد، اما «طرفهای غربی باید بازی متن و زمان را کنار بگذارند.»
او تأکید کرد که «تهدید و هشدار طرفهای مقابل تعیینکننده نقطه پایان مذاکرات نیست» بلکه آنچه برای رسیدن به توافق تعیینکننده است «واقعیت میز مذاکرات و اهتمام آنها برای بازگشت به تعهداتشان» است.
رویترز نیز روز دوشنبه به نقل از یک مقام بلندپایه ایرانی (بدون ذکر نام) گزارش داد که «حدود ۳۰ درصد از مسائل دشوار هنوز حل نشده است، اما امکان رسیدن به توافق تا اوایل ماه مارس وجود دارد.» همچنین یک دیپلمات غربی به این خبرگزاری گفته است که «اگر همه چیز خوب پیش برود، دستیابی به توافق در اوایل ماه مارس ممکن است.»
یکی دیگر از مقامات ایرانی نیز گفته است که تهران همچنین تاکید دارد که بتواند سانتریفیوژهای پیشرفته خود را به جای آن طوری که قدرتهای غربی خواهان برچیده شدن و ارسال آنها به خارج از کشور هستند، در داخل ایران مهر و موم و ذخیره کند.
این مقام گفت که ایران همچنین خواستار حذف حدود ۳۰۰ تحریم اضافی غیرمرتبط با برجام علیه نهادها و افراد ایرانی است.
اظهارات مقامات جمهوری اسلامی در حالی است که نماینده ارشد روسیه در مذاکرات احیای توافق هستهای ایران در وین گفته است قدرتهای جهانی «پیشرفت قابل توجهی» در گفتوگوهای احیای برجام داشتهاند.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام، روز یکشنبه در توییتی گفت که ارزیابیها از وضعیت کنونی گفتوگوهای وین «مثبت» است.
در گذشته نیز اولیانوف با وجود نگرانی کشورهای غربی نسبت به مسیر مذاکرات، عمدتا ابراز خوشبینی کرده است.
به گفته سه مقام دولت آمریکا، دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، معتقد است که تنها تا پایان فوریه برای نجات توافق هستهای ایران فرصت مانده است، در غیر این صورت آمریکا باید مسیر خود را تغییر دهد و گزینههای دیگری را برای جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هستهای آغاز کند.
یک مقام ارشد دولت بایدن با اشاره به از سرگیری مذاکرات سطح بالا در وین در هفته جاری، گفت: «این نشست، نشست حساسی است. ما واقعاً در مرحله نهایی هستیم.»
یک مقام دیگر دولتی گفت: «در مورد ایران هرگز هیچ چیزی سر راست نیست، اما ما به یک لحظه تعیینکننده داریم، میرسیم.»
پیشتر، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفته است که اگر ایران دوباره به توافق پایبند نباشد، ایالات متحده «مسیری متفاوت» را برای مقابله با خطر ناشی از برنامه هستهای ایران دنبال خواهد کرد.