ایالات متحده بار دیگر نسبت به حساس بودن وضعیت گفتوگوهای احیای برجام و اندک بودن فرصت باقیمانده برای دستیابی به توافقی در این زمینه هشدار داد.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، روز چهارشنبه ۲۰ بهمن در پاسخ به پرسشی در مورد وضعیت کنونی مذاکرات احیای برجام در وین، گفت که این مذاکرات در نقطهای حساس قرار گرفته و فرصت برای دستیابی به توافق کوتاهتر شده است.
او با اشاره به حضور رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در وین به عنوان رئیس تیم چندنهادی آمریکا، گفت: «مذاکرات ما با ایران درباره بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام، برای رسیدن به توافقی که نگرانیهای اصلی همه طرفها را برطرف کند، به نقطه حساسی رسیده است.»
او ادامه داد که اگر دستیابی به چنین توافقی در هفتههای آینده محقق نشود، «پیشرفتهای هستهای جاری ایران» تحقق آن را غیرممکن خواهد کرد.
خانم ساکی با اشاره به ادامه یافتن این گفتوگوها گفت: «رئیسجمهوری از تیم خود خواسته است که مجموعهای از سناریوهای احتمالی را آماده کنند. زیرا به دلیل پیشرفتی که [ایران] در سالهای اخیر و در نتیجه اقدامات رئیس جمهوری قبلی آمریکا و تیم او در خروج از توافق هستهای داشته است، ما هم اکنون در نقطهای حساس قرار داریم.»
هشدار مجدد کاخ سفید به ایران در مورد «سناریوهای دیگر» در صورت عدم دستیابی به توافق هستهای یک روز پس از آن مطرح میشود که وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد دولت بایدن اعضای کنگره را در جریان مذاکرات هستهای با ایران قرار داده و قرار خواهد داد.
شماری از اعضای جمهوریخواه سنا در نامهای هشدار دادهاند که اگر دولت آمریکا در مذاکرات احیای برجام در وین به توافق برسد باید پیش از اجرا آن را برای بررسی و نظر سنا به آن نهاد قانونگذاری ارائه دهد، در غیر این صورت آنها حداکثر تلاش خود را به کار خواهند گرفت تا چنین توافقی اجرایی نشود.
طبق «قانون بررسی توافق هستهای با ایران» که پس از نهایی شدن برجام در کنگره تصویب شد، دولت آمریکا موظف است ظرف پنج روز پس از رسیدن به توافق آن را با تمامی ضمیمهها و توافقهای جانبی برای نظر کنگره به آن نهاد ارائه کند. برای آن که دولت بتواند به توافق عمل و اجرایش کند نیازمند آرای دو سوم اعضای سنا است.
در همین حال در کنفرانس خبری روز چهارشنبه جالینا پورتر، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در واکنش به خبر رونمایی ایران از موشک «خیبرشکن» گفت که دولت بایدن از تمامی ابزارها برای جلوگیری از پیشرفت بیشتر برنامه موشکی ایران و توانایی انتقال آن به دیگران استفاده خواهد کرد.
خانم پورتر افزود: «ایرانی که دارای سلاح هستهای باشد احتمالا اقدامات تحریکآمیزتری را انجام خواهد داد و ما متعهدیم از این امر جلوگیری کنیم.»
آمریکا تولید و تکثیر موشکهای بالستیک توسط ایران را خطری برای امنیت بین المللی و یکی از چالشهای عمده در زمینه عدم اشاعه تسلیحات میداند.