پس از آنکه یک قطار مسافربری بامداد امروز با برخی تجهیزات لجستیکی متعلق به یک «نهاد نظامی» جمهوری اسلامی در مسیر طبس یه یزد برخورد کرد، اعلام شمار مصدومان و جانباختگان در ساعات بعدی افزایش یافت و در تازهترین آمار به ۲۱ نفر کشته و ۸۶ زخمی افزایش یافت.
بر اساس برخی گزارشها با گذشت ساعتها از این سانحه همچنان عدهای از مسافران در واگنهای قطار محبوس شدهاند و تلاش نیروهای امدادی برای نجات آنها تا لحظه تنظیم این خبر هنوز به نتیجه نرسیدهاست.
خبرگزاری ایسنا گزارش داده است که این قطار در مجموع ۴۳۰ نفر خدمه و مسافر داشته است.
مجتبی خالدی، سخنگوی سازمان اورژانس کشور در گفتگو با خبرگزاری «ایسنا»، از «افزایش مصدومان» حادثه خروج قطار مسافربری طبس - یزد از ریل، به «۸۶ نفر» به همراه انتشار اسامی آنها خبر داده است.
خبرگزاری «فارس» وابسته به سپاه پاسداران نیز به نقل از اورژانس استان یزد، «آخرین آمار جانباختگان» این حادثه را تا این لحظه «۲۱ نفر» اعلام کرده است.
این قطار مسافربری ساعت «۰۵:۳۰ بامداد» امروز چهارشنبه هجدهم خردادماه در «کیلومتر ۵۰» محور «طبس – یزد» و نزدیک «ایستگاه مزینو» در حالی که قطار از مبدا شهر طبس عازم شهر یزد بود، دچار حادثه شد.
تاکنون ابراهیم رئیسی، رئیس دولت جمهوری اسلامی پیامی در ارتباط با آن پیام «رسیدگی فوری» صادر کرده، وزیران راه و شهرسازی و کشور سر صحنه حادثه حاضر شدهاند و وزیر بهداشت نیز پیگیر مستقیم درمان آسیبدیدگان شده است.
در پی برخورد این قطار مسافربری با تجهیزات عمرانی و ترمیم ریل که روی راهآهن قرار داشته است، به دلیل خروج قطار از مسیر و حرکت اصلی، علاوه بر وارد آمدن ضربه به واگنهای نخستین، چند واگن دیگر آن نیز واژگون شده است.
دو منبع آگاه در یزد و طبس، مستقلا به «صدای آمریکا» گفتهاند این «بیل مکانیکی» و برخی از تجهیزات بر جای مانده بر خط راهآهن و کنارههای آن از جمله یک دستگاه «زیرکوبی» که موجب بروز حادثه مرگبار امروز در این محور شده، متعلق به «یکی از شرکتهای پیمانکاری» و «زیر مجموعه قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء سپاه پاسداران» است.
این منابع، تایید کردهاند «مجموعه مرتبط با قرارگاه خاتم» به عنوان مجری این پروژه که «دارای کارفرمای دولتی» است، طی محدوده خط راهآهن میان طبس تا یزد «زيركوبی، بالاست، ريلگذاری و اصلاح ريل» در بخشهایی از مسیر را بر عهده داشته و بدون رعایت «استانداردهای ایمنی» و «نظارت نهادهای ناظر»، مشغول فعالیت بوده است.
در لحظات نخست این حادثه علیاکبر رحیمی، فرماندار ویژه طبس گفته بود قطار با «دستگاه زیرکوبی» که «در ریل وجود داشته» برخورد کرده و باید برای «علت دقیق این حادثه» بررسی های بیشتری صورت گیرد.
اما اندکی بعد محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران جمهوری اسلامی به خبرگزاری «ایسنا» گفت: علت قطعی حادثه پس از «بررسی کمیسیون پنج نفره سوانح ریلی» اعلام خواهد شد و تا زمانی که جلسه کمیسیون سوانح ریلی برگزار شود، هر آنچه که به عنوان دلیل وقوع حادثه اعلام میشود «گمانه زنی» است و باید «پس از بررسی علت قطعی اعلام شود.»
تصاویر متعدد انتشار یافته از سانحه ریلی امروز در محور «طبس – یزد» حاکی از حضور ادوات و تجهیزات سنگین ترابری و زیرسازی مربوط به پروژههای عمرانی یا ترمیمی در محل واژگونی قطار است.
در همین ارتباط، سبحان نظری، دبیر انجمن شرکت های حمل و نقل ریلی کشور نیز در اظهار نظری بیان داشت «هشدارهای زیادی» در رابطه با «افزایش سوانح ریلی» در چند ماه گذشته (به راه آهن) داده شد و علت اصلی وقوع حادثه، «قرار داشتن ماشین آلات نگهداری خط روی ریل» است.
با این وجود، کمی بعد «باشگاه خبرنگاران» وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی به نقل از محمد رجبی، رئیس این انجمن اعلام کرد اگر «لوکوموتیوران» در این حادثه «ترمز نمیکرد»، شاهد «عبور قطار از کنار بیل مکانیکی بودیم و حادثه ای هم در این مسیر رخ نمیداد.»
همزمان برخی از کاربران شبکههای اجتماعی نیز به سوابق و وضعیت مدیریت سید میعاد صالحی، مدیرعامل کنونی راهآهن ایران در دولت ابراهیم رئیسی که قاری قرآن و متولد سال ۱۳۶۱ است، پرداختهاند. کاربران با اشاره به نبود سابقه فنی و تجربه علمی و عملی او به سوابق صالحی که پیشتر سرپرست معزول صندوق بازنشستگی کشوری و مدیر سابق رادیو قرآن بوده، پرداختهاند.
این درحالی است که گزارش شدهاست که دادستان استان خراسان جنوبی برای این حادثه پرونده قضایی تشکیل داده است.
محمدحسن نامی، رییس سازمان مدیریت بحران نیز تروریستی بودن حادثه واژگونی قطار مشهد-یزد را رد کرد و در مورد احتمال عامدانه یا خرابکارانه بودن این حادثه نیز گفت که «چنین احتمالاتی به هیچ عنوان مطرح نیست و صحت ندارد.»