سازمان حقوق بشر ایران، مستقر در نروژ، از افزایش شمار اعدامها در ایران در پنج ماه نخست سال ۲۰۲۲ میلادی خبر داد و اعلام کرد این تعداد نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از یک و نیم برابر افزایش داشته است.
بر اساس این گزارش، در پنج ماه نخست سال جاری میلادی دستکم ۱۶۸ تن در ایران اعدام شدهاند، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۱۱۰ تن بود.
این نهاد که اخبار مربوط به اعدامها در ایران را پیگیری و منتشر میکند، میگوید در ماه مه ۲۰۲۲ (همزمان با آغاز اعتراضات اردیبهشت امسال) بالاترین نرخ اعدام ماهانه از سال ۲۰۱۸ تاکنون ثبت شده است.
در این گزارش آمده است: «بررسی روند اعدام ها در ایران نشان میدهد که رویدادهای سیاسی بر تعداد اعدامها اثر مستقیم دارد. برای مثال در آستانه انتخابات که به رای مردم نیاز است، اعدامها کاهش مییابد و در زمان بروز اعتراضها آمار اعدامها بالا میرود.»
بر اساس این گزارش، بیش از ۲۵ درصد از اعدامهای امسال مربوط به زندانیان بلوچ است.
محمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، گفت: «اعدام مهمترین ابزار سیاسی حکومت برای سرکوب و ارعاب جامعه است و اقشار ضعیف جامعه قربانیان کم هزینه این اعدامها هستند.»
محمود امیریمقدم از جامعه جهانی خواست با بالابردن هزینه سیاسی این اعدامها، از اعدامهای بیشتر در ایران جلوگیری کنند. سازمان حقوق بشر ایران و چند نهاد حقوق بشری دیگر روز دوشنبه ۱۶ خرداد از اعدام گروهی ۱۲ زندانی به اتهامهایی همچون قتل عمد و قاچاق مواد مخدر در زندان زاهدان خبر دادند.
به گزارش سازمان حقوق بشر ایران روز پنجشنبه ۱۹ خرداد نیز دستکم پنج زندانی در زندانهای خلخال، کرمانشاه، بیرجند و اردبیل به طناب دار آویخته شدند.
با احتساب این اعدامها، از ابتدای سال جاری میلادی تا روز نهم ژوئن (برابر با ۱۹ خرداد) دستکم ۱۹۱ نفر در ایران اعدام شدهاند.
بر اساس این گزارش دو تن از این اعدامشدگان احتمالا «کودک-مجرم» بودهاند. شمار بالای اعدام و اعدام «کودک-مجرمان» در ایران طی سالهای اخیر همواره در صدر انتقادهای جهانی نسبت به عملکرد مقامهای جمهوری اسلامی بوده است.
جمهوری اسلامی از معدود حکومتهای جهان است که مفاد کنوانسیون جهانی حقوق کودک را نقض میکند و همچنان به اعدام افرادی ادامه میدهد که در زمان وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال داشتهاند.
به گزارش عفو بینالملل در سال گذشته میلادی ایران و یمن تنها کشورهایی بودند که «کودک-مجرمان» را به دار آویختند. سازمان عفو بینالملل سوم خردادماه امسال در گزارش سالانه خود اعلام کرد که در سال ۲۰۲۱ میلادی ایران با دستکم ۳۱۴ اعدام، مسئول ۵۴ درصد از کل اعدامهای ثبتشده در جهان بوده است.
علاوه بر این عفو بینالملل میگوید بیشتر افرادی که در ایران اعدام میشوند، از روند دادرسی عادلانه محروم بودهاند و اعترافهای آنان تحت شکنجه بوده است.
ایران پس از چین دومین کشور جهان از نظر شمار بالای اعدام است.