زانکو، خواننده جوان ایرانی پنجشنبه ۶ بهمن کنسرتی را در سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار کرد که با حواشی زیادی همراه بود. این نخستین کنسرت موسیقی پاپ از هنگام آغاز اعتراضات سراسری در ایران محسوب میشود.
در شرایطی که در ماههای اخیر بسیاری از خوانندهها یا گروههای موسیقی بصورت علنی یا غیر علنی در حمایت از معترضان حاضر به اجرای برنامههای هنری نبودهاند، رسانههای حکومتی برگزاری کنسرت زانکو را با عناوینی چون «نقطه عطفی در تاریخ موسیقی ایران» و «موفقیتی بزرگ» توصیف کردند.
این در حالی است که حتی این رسانهها نیز اذعان دارند کنسرت زانکو از نظر کیفیت و اجرا ضعیف بود و سطح نازلی داشت.
خبرگزاری تسنیم که وابسته به سپاه است در این مورد نوشته: «واقعیت اینکه زانکو نه خوانندهای با استانداردهای جهانی است و نه کنسرتِ دیشبش از نظر هنری سطح بالایی داشت.»
زانکو، از هنرمندان گمنام موسیقی پاپ ایران محسوب میشود که تا پیش از این کنسرت بسیاری نام او را نشنیده بودند. این خواننده آثار زیادی منتشر نکرده است و بیشتر با ترانه «مثلا روم زوم کنی» شناخته میشود که در میان نوجوانان طرفدارانی دارد.
او در کنسرت پنجشنبه خود به دلیل نداشتن تعداد کافی ترانه، بعضی از آهنگها را در ظاهر به درخواست تماشاگران چندین بار اجرا کرد تا زمان برنامه پر شود. در تصاویر منتشره از کنسرت در فضای مجازی، عدم اجرای صحیح خواننده و ناهماهنگی نوازندگان کاملا محسوس است.
این خواننده جوان در شرایطی در نخستین کنسرت دوران حرفهای خود روی صحنه رفت که پیش از این به دلیل اجرای آثار «مبتذل» و «نامناسب» اجازه اجرا نداشت و به همین دلیل صدور ناگهانی مجوز کنسرت برای او بسیار غیرمنتظره بود.
در هفتههای اخیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تلاش کرده است تا با ارائه بستههای تشویقی مانند مجوز کنسرت یا آلبوم، و تأمین هزینه پروژههای هنری، خوانندهها و گروههای موسیقی را برای برگزاری کنسرت تشویق کند.
در چنین شرایطی خیلی عجیب نیست که رسانههای حکومتی ایران، زانکو را «قهرمانی» میدانند که چراغ کنسرتها را روشن کرد. هر چند که مشخص نیست این برنامه تغییر خاصی در روند کنونی ایجاد کند.
بسیاری از کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی از زانکو انتقاد کردند و او را خوانندهای «فرصتطلب» دانستند که در چنین «روزهای غمانگیزی» آهنگهای شاد میخواند و به رقص و پایکوبی میپردازد.
برخی نیز با بیان اینکه «زانکو» خوانندهای است که «شرافت» را فروخت و به مردم پشت کرد، از هنرمندانی که حاضر به اجرای کنسرت نیستند، قدردانی کردند.
به ادعای رسانههای حکومتی، بیش از ۲ هزار نفر در کنسرت زانکو شرکت داشتند و سالن پر بود. این در حالی است که در برخی از تصاویر منتشره در فضای مجازی، تعدادی از صندلیها خالی است.
به عقیده برخی از کاربران، اکثر تماشاگران کنسرت شهروندان عادی نیستند و گروهی «ارزشی» هستند که توسط حکومت برای پر کردن سالن به نمایشگاه بینالمللی تهران آمدند.
به ادعای مسئولین، بلیطهای کنسرت به سرعت در سامانه مربوطه به فروش رفت که برای خواننده گمنامی مانند زانکو بسیار عجیب است.
انتشار گسترده نقشه سالن با صندلیهای فروخته شده در رسانههای حکومتی که امر بیسابقهای محسوب میشود، نشان میدهد که موفق نشان دادن این کنسرت از اهمیت زیادی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برخوردار بود.
در گذشته هنرمندان موسیقی برای کسب مجوز برگزاری کنسرت به دنبال مسئولین بودند و با چالشهای زیادی مواجه میشدند، ولی حالا مسئولین برای برگزاری کنسرت باید دنبال خواننده بگردند و با مشکلات زیادی مواجه هستند.