لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۲

عقب نشینی معاون حقوقی رئيسی: حاضریم با چهارکشور درباره هواپیمای اوکراینی مذاکره کنیم


محمد دهقان معاون حقوقی رئیس جمهوری اسلامی ایران
محمد دهقان معاون حقوقی رئیس جمهوری اسلامی ایران

سه ماه بعد از اینکه معاون حقوقی دولت ایران شکایت چهارکشور درباره نقش جمهوری اسلامی در سرنگونی هواپیمای اوکراینی را «بی فایده» نامیده بود، در تازه‌ترین اظهارنظر گفته است «سرنگونی هواپیمای اوکراینی صدردرصد غیرعمدی بود و حاضریم مذاکره کنیم.»

در حالیکه چهار کشور از ایران به خاطر نقض قوانین بین المللی در ماجرای سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه پاسداران شکایت کرده‌اند، محمد دهقان معاون حقوقی رئیسی در تازه‌ترین اظهارنظر در این باره گفت که سرنگونی این هواپیما غیرعمدی بود و ایران حاضر به مذاکره با این چهار کشور است.

به گزارش فارس، محمد دهقان معاون حقوقی رئیس جمهوری ایران گفت در «پرونده هواپیمای اوکراینی»، « بیشترِ مسافرین این هواپیما اتباع جمهوری اسلامی ایران بودند و این پرونده عمدتا داخلی است ولی این کشورها شکایت کرده اند». او مدعی شد: در حالی که ما بیشترین لطمه را از این اتفاق خوردیم آنها شکایت و تقاضای مذاکره کرده‌اند. ما هم اعلام آمادگی کردیم که حاضریم درمورد هواپیمای اوکراینی با این ۴ کشور مذاکره کنیم تا مشخص شود جمهوری اسلامی همه اقدامات لازم را انجام داده است صددرصد مشخص است این کار غیرعمدی بوده است هیچ انسان عاقلی هواپیمای خودش را در آسمانش ساقط نمی‌کند، که چه شود؟.. بعد از ساقط شدن هواپیما کسانی که در این امر دخیل بودند محاکمه شدند و علیه شان حکم صادر شد، البته بعضی از این کشورها هم ذی نفع نیستند؛ از ما شکایت کرده اند در حالی که ربطی به آنها ندارد. نه اتباع آنها در این هواپیما بودند و نه منافع آنها به خطر افتاده است.»

این اظهارات برخلاف اظهارات قبلی او در تیرماه گذشته است. در ۲۴ تیرماه، محمد دهقان، معاون حقوقی دولت ابراهیم رئیسی به خبرگزاری‌ «میزان» گفته است که این کشورها می‌‎‌‌‌خواهند مساله هواپیمای اوکراینی را به عنوان «یک عملیات عمدی از سمت ایران جلوه بدهند» و این‌گونه مورد توجه قضات عالی رتبه دیوان بین‌المللی دادگستری قرار بگیرند «اما به نظر من این شکایت هم به جایی نخواهد رسید.» او تاکید کرد که جمهوری اسلامی پاسخ دیوان بین‌المللی دادگستری را خواهد داد و به تعبیر او «جای نگرانی نیست.»

اظهارات این مقام جمهوری اسلامی در حالی است که بامداد ۱۸ دی ۱۳۹۸ پرواز ۷۵۲ هواپیمایی مسافربری بین‌المللی اوکراین سرنگون شد و همه ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند. بعد از دو روز انکار، مقامات جمهوری اسلامی سرانجام اعتراف کردند که این هواپیما براثر اصابت دو موشک سپاه پاسداران سرنگون شد.

کشورهای کانادا، اوکراین، بریتانیا و سوئد که اتباع این کشورها در آن پرواز بودند، شکایتی از جمهوری اسلامی به دیوان بین المللی دادگستری در لاهه طرح کرده‌اند که می‌گویند جمهوری اسلامی یک سری تعهدات خود تحت کنوانسیون مونترال را که منجر به سرنگونی یک هواپیمای غیرنظامی را نقض کرده است. در شکایت آنها آمده: جمهوری اسلامی همه اقدامات عملی برای جلوگیری از ارتکاب عمل غیرقانونی و عمدی یک جرم مشروح در ماده یک کنوانسیون مونترال، از جمله انهدام پرواز ۷۵۲، انجام نداده است. همچنین متعاقباً نتوانسته است یک تحقیق و پیگرد کیفری بی‌طرفانه، شفاف و منصفانه را مطابق با قوانین بین‌المللی در رابطه با عاملان انجام دهد.

مقامات جمهوری اسلامی چند مقام رده پائین را در یک دادگاه نظامی محاکمه کردند اما خانواده قربانیان که در این دادگاه حضور یافته‌اند، می‌گویند عاملان اصلی حملات موشکی به هواپیما در این دادگاه محاکمه نشده اند. انجمن خانواده جانباختگان این پرواز هم درباره این دادگاه گفته «پرونده‌ جنایت پرواز پی‌اس۷۵۲ در پیشگاه مردم ایران باز است.»

دیوان بین المللی دادگستری که ارگان قضایی سازمان ملل است، شامل ۱۵ قاضی است و و مقر آن در لاهه هلند است. هنوز این دادگاه درباره شکایت کانادا، اوکراین، بریتانیا و سوئد علیه جمهوری اسلامی حکمی صادر نکرده است.


مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG