کانادا همراه با بریتانیا، سوئد و اوکراین برای پاسخگو کردن جمهوری اسلامی در مورد پرونده سرنگون کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی، پرونده «سرنگونی پرواز پیاس ۷۵۲» را به دیوان بینالمللی دادگستری لاهه ارجاع میدهند.
این کشورها شش ماه پیش از تهران خواستند تا با داوری الزامآور از طریق کنوانسیون سازمان ملل که برای محافظت از هواپیماهای تجاری در برابر حمله طراحی شده است، موافقت کند.
این گروه میگوید از آنجا که جمهوری اسلامی با این درخواست موافقت نکرد، موضوع در اسرع وقت به دیوان بینالمللی دادگستری ارجاع می شود.
درخواست برای داوری الزامآور پس از سالها مذاکرات ناموفق با دولت جمهوری اسلامی ایران در باره غرامت به بازماندگان و پاسخگو کردن تهران انجام شده بود.
ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا، روز پنجشنبه در توییتی نوشت: «وقت تمام است. همانطور که به خانوادههای قربانیان قول داده بودیم، ایران را به دلیل سرنگونی پرواز پیاس ۷۵۲ به دیوان بینالمللی دادگستری میبریم. ما همگی خواستار شفافیت، پاسخگویی و عدالتی خواهیم بود که خانوادههای قربانیان مستحق آن هستند. مصونیت از مجازات، یک گزینه نیست.»
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس ۷۵۲ نیز روز چهارشنبه در توئیتی نوشت: «با تمام شدن مهلت شش ماهه جمهوری اسلامی برای پاسخگویی و حل اختلاف با کشورهای متضرر، انتظار میرود پرونده جنایت شلیک به هواپیمای مسافربری، با تلاش انجمن خانوادهها و اقدامِ دولتهای کانادا، اوکراین، بریتانیا و سوئد، پس از ۲۸ ژوئن ۲۰۲۳ به دیوان بینالمللی دادگستری لاهه ارجاع شود.»
این انجمن افزود: «اگر کشورهای متضرر مطابق انتظارات عمل کنند، جمهوری اسلامی به جرم ارتکاب این جنایتش به دیوان بینالمللی دادگستری برده میشود.»
به گفته انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس ۷۵۲، «ثبت شکایت در دیوان بینالمللی دادگستری، دستاورد بزرگی خواهد بود ولی همچنان راه درازی مانده است.»
سپاه پاسداران، یک فروند هواپیمای مسافربری اوکراین را تنها چند دقیقه پس از پرواز در ۱۸ دی ۱۳۹۸ سرنگون کرد و همه ۱۷۶ سرنشین آن از کشورهای ایران، کانادا، اوکراین، سوئد، افغانستان و بریتانیا کشته شدند.