لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۵

گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل: از دولت ایران درباره کشتار ۱۳۶۷ توضیح خواسته‌ام


یک روز بعد از گزارش نقض حقوق بشر ایران، خانم جهانگیر در یک کنفرانس خبری شرکت کرد.
یک روز بعد از گزارش نقض حقوق بشر ایران، خانم جهانگیر در یک کنفرانس خبری شرکت کرد.

گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد حقوق بشر ایران می گوید از دولت جمهوری اسلامی ایران درباره کشتار زندانیان و ناراضیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ توضیح رسمی خواسته است.

اسما جهانگیر روز پنجشنبه ۴ آبان در نشست خبری گفت که از مدتی پیش نامه نگاری در این مورد را آغاز کرده و از مقام های دولت ایران در رابطه با کشتار سال ۶۷ توضیح خواسته است. وی افزود: دولت هر کشور مسئول همه اقدامات حکومت است و می دانیم برخی از تصمیم گیران آن اعدام ها زنده و بر سر کار هستند.

اشاره خانم جهانگیر به اعدام زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ است که گفته می شود با تایید آیت الله روح الله خمینی و توسط هیاتی که به «هیات مرگ» موسوم شد، حدود چهار هزار زندانی سیاسی در ایران اعدام شدند.

موضوع کشتار ۶۷ در دو سال اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفت بخصوص که فرزند آیت الله حسینعلی منتظری یک فایل صوتی منتشر کرد که پدرش می گوید اعدامها بزرگترین جنایت در جمهوری اسلامی است و گفته بود که تاریخ از عاملان آن به عنوان «بزرگترین جنایتکاران» یاد می کند. در آن جلسه اعضای هیات قضایی مربوطه، شامل مرتضی اشراقی (دادستان)، حسینعلی نیری (حاکم شرع)، ابراهیم رئیسی (معاون دادستان)، مصطفی پورمحمدی (نماینده اطلاعات در اوین) حضور داشتند.

فشار بر اقلیت ها

در بخش دیگر، خانم جهانگیر بر فشارها بر اقلیت های دینی اشاره کرد. او گفت اهل سنت در ایران با اینکه میلیون ها نفر هستند، با محدودیت هایی مواجهند. همچنین فشار بر پیروان آئین بهائیت نیز ادامه دارد، آنها بازداشت می شوند و حتی گاهی اجازه کار کردن ندارند.

اظهارات خانم جهانگیر با تعلیق یک عضو زرتشتی شورای شهر یزد همزمان شده است. با اینکه مسئولان دولتی می گویند اشکالی وجود ندارد اما دیوان اداری به استناد یک نظر فقهی از سوی دبیر شورای نگهبان، مانع حضور سپنتا نیکنام در شورای شهر یزد شده است. این در حالی است که قانون اساسی ایران حق داشتن نماینده مجلس برای اقلیت هایی چون زرتشتیان را به رسمیت شناخته است.

کنفرانس خبری روز پنجشنبه خانم جهانگیر را اینجا ببینید:

گزارش سالانه خانم جهانگیر

روز چهارشنبه ۳ آبان، اسما جهانگیر در نشست کمیسیون حقوق بشر به افزایش اعدام ها در ایران، فشار بر رسانه ها و همچنین فعالان مدنی به عنوان موارد برجسته نقض حقوق بشر در ایران اشاره کرد.

گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران با اشاره به انتخابات اردیبهشت ماه گذشته گفت: برگزاری دو انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر و روستا موجب شد فضای سیاسی در ایران کمی آزادتر باشد اما بعد از آن شاهد فشار بر فعالان مدنی و بخصوص روزنامه نگاران بودیم.

وی افزود: با اینکه مجلس ایران طرح هایی برای کاهش اعدام بخصوص اعدام کودکان در دست دارد اما هنوز ایران جزو کشورهایی است که بالاترین آمار اعدام ها را دارد. ایران در ماههای گذشته، باز افرادی که در سن زیر ۱۸ سالگی مرتکب جرم شده اند را، بدون توجه به کنوانسیون حقوق کودک اعدام کرد.

خانم جهانگیر در گزارش حقوق بشر درباره ایران از محمدعلی طاهری و حکم اعدام او گفت و همچنین از فشار بر نرگس محمدی انتقاد کرد.

وی گفت آقای طاهری که رای او در دادگاه لغو شده بود، دوباره به اعدام محکوم شده است. همچنین نرگس محمدی که فعالیت حقوق بشری داشته در ایران زندانی است.

خانم جهانگیر به فشار بر رسانه ها اشاره کرد و گفت روزنامه نگاران در ایران همچنان بازداشت می شوند و ایران با عدم امکان دسترسی آنها به درمان، سعی در فشار آوردن بر آنها دارد. همچنین ایران اعضای خانواده روزنامه نگاران مقیم خارج از جمله بی بی سی فارسی را نیز زیر فشار قرارداده است. من با چند نفر از آنها صحبت کرده ام.

گزارشگران بدون مرز، ایران را یکی از بزرگترین زندان های روزنامه نگاران در جهان می داند.

خانم جهانگیر سال گذشته به عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران منصوب و جانشین احمد شهید شد.

جمهوری اسلامی ایران گزارش خانم جهانگیر و آقای شهید را همواره رد کرده، در عین حال به آنها اجازه حضور در ایران و گفتگو با قربانیان نقض حقوق بشر را نمی دهد.

ایران در دهه شصت خورشیدی گزارشگر ویژه برای گزارش نقض حقوق بشر داشت اما در میانه دولت محمد خاتمی گزارشگر ویژه برداشته شد. با اینحال بعد از سرکوب معترضان در سال ۸۸، یک گزارشگر ویژه حقوق بشر برای بررسی وضع حقوق بشر در ایران منصوب شد. اما ایران همواره گزارش های آنها را رد کرده است.

بخش هایی از سخنان خانم جهانگیر از فیسبوک صدای آمریکا

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG