سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی اعلام کرد قوه قضاییه جمهوری اسلامی از آغاز اعتراضات سراسری ایرانیان در شهریور ۱۴۰۱ تاکنون «دستکم ۶۹۷» نفر را اعدام کرده است.
این سازمان میگوید طی یک سال گذشته، مقامهای جمهوری اسلامی «به طرز کمسابقهای از مجازات اعدام برای هراسافکنی در جامعه استفاده کردهاند.»
هفت نفر از کسانی که در یکسال گذشته اعدام شدند، معترضانی بودند که در جریان اعتراضات سراسری بازداشت و در دادگاههایی که نهادهای حقوق بشری آن را نمایشی توصیف کردند محاکمه شدند.
سازمان حقوق بشر ایران که مقر آن در نروژ است میگوید آمار اعدام شدگان در یکسال گذشته «افزایش ۳۶ درصدی نسبت به مدت مشابه در سالِ پیش از آن را نشان میدهد.»
عفو بینالملل هم روز چهارشنبه در آستانه سالگرد کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بیانیهای اعلام کرد: «در یک سال گذشته، مقامات جمهوری اسلامی برای درهم شکستن هرگونه مقاومتی که سیطره آنان بر قدرت را به چالش کشیده، بر اساس قوانین بینالمللی جنایات بسیاری از جمله صدها مورد قتل ، اعدام خودسرانه هفت معترض، دهها هزار دستگیری خودسرانه، اعمال شکنجه گسترده، شامل تجاوز به زندانیان، آزار و اذیت گسترده خانوادههای قربانیان و اقدامات تلافیجویانه علیه زنان مخالف حجاب اجباری را مرتکب شدهاند.»
در یکسال گذشته شمار زیادی از معترضان ایرانی در شهرهای مختلف جهان برای ابراز مخالفت با حکم اعدام تظاهرات کرده اند.
پاریس
برلین
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، تابستان امسال در جدیدترین گزارش خود به شورای حقوق بشر این سازمان ملل درباره وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران، خواهان توقف فوری اعدامها شده بود. طبق گزارش آنتونیو گوترش، اعدام ۵٨۲ ایرانی در سال ۲۰۲۲ حاکی از افزایشی ۷۵ درصدی در تعداد احکام اجراشده نسبت به سال قبلتر است که ٣٣٣ نفر بود.
شیرین عبادی، مهرانگیز کار، قاسم شعله سعدی، محمد اولیاییفرد، حسین رئيسی، و سعید دهقان روز دوشنبه ۸ خرداد با ارسال نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، خواهان «کنترل یا محدود کردن» مجازات اعدام در ایران و سایر کشورها شده بودند.
رها بحرینی، پژوهشگر امور ایران در سازمان عفو بینالملل پیش از این درباره افزایش اعدامها در ایران به بخش فارسی صدای آمریکا گفته که جمهوری اسلامی تعداد بسیاری را در صف اعدام قرار داده و فشار جهانی برای مقابله با آن باید اضافه شود.