لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۶ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۹

بحران مسکن در تهران؛ خریداران خانه به جنوب شهر  و حاشیه‌ شهر روی آورده‌اند


آرشیو
آرشیو

نمودار وضعیت «تعداد معاملات خرید مسکن» شهر تهران در بازه زمانی تیرماه و مردادماه ۱۴۰۱، از گسترش نگاه «سرمایه‌ای» به حوزه مسکن و افزایش «کوچ خریداران خانه» به مناطق جنوبی و حواشی شهر حکایت دارد.

روزنامه «دنیای اقتصاد» چاپ تهران در شماره روز شنبه نوزدهم شهریورماه خود با اشاره به تداوم تورم مسکن در مناطق ۲۲ گانه تهران، آورده است: تبعات این تورم میانه تابستان امسال خود را در شکل «خروج دوباره» بازار املاک پایتخت از فاز «تنظیم رابطه» نشان داد. به استناد این گزارش، فاز «تنظیم رابطه» زمانی است که میان قیمت مناطق مختلف تناسب ایجاد می‌شود.

در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به شروع «دوره اخیر جهش قیمت مسکن در شهر تهران»، آمده است که از ابتدای ۹۷ و افزایش «سرعت رشد قیمت» در مناطق واقع در نیمه شمالی پایتخت نسبت به مناطق نیمه جنوبی تهران، از سال ۹۸ «تورم مسکن» در مناطق جنوبی نیز «شدت بیشتری» به خود گرفت.

حمیدرضا صارمی، معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران بیست و سوم بهمن‌ماه ۱۴۰۰ گفته بود که «۵۰ درصد» جمعیت تهران «زیر خط فقر مسکن» زندگی می‌کنند و افرادی که زیر این خط فقر هستند، «توانایی ساخت را ندارند.»

بر پایه «گزارش تحولات بازار مسکن» شهر تهران که پانزدهم شهریورماه از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منتشر شد، متوسط قیمت «یک متر مربع مسکن» در شهر تهران «۴۲ میلیون و ۷۳۰ هزار تومان» بوده که نسبت به ماه قبل «۲.۵ درصد» و نسبت مدت مشابه سال قبل«۳۸ درصد» افزایش یافته است.

دراین حال، روزنامه «شرق» چاپ تهران نیز بیست و هشتم فروردین‌ماه در گزارشی با عنوان «بیداد اجاره‌ها» نوشت که «ریزش فقرا به حاشیه شهر» در محلات فقیرنشین تهران «شدت» گرفته و افزود: وضعیت «خانه‌به‌دوش‌ها» در «محله‌های فقیرنشین» تهران «وخیم‌تر» از سایر مناطق شده است.

در بخش دیگری از گزارش امروز «دنیای اقتصاد» با اعلام اینکه تعداد معاملات خرید مسکن در شهر تهران تنها به فاصله یک‌ماه ۲۴ درصد افت کرده، آمده است: این میزان افت معاملات خرید در میانه تابستان بیش از آنکه از ناحیه «خریدهای مصرفی» صورت گرفته باشد، از جانب «تقاضای سرمایه‌ای» بوده است.

با این وجود، حمیدرضا صارمی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران دوازدهم شهریورماه مدعی شده بود که در شهریورماه سال جاری «اتفاق مهمی» رخ می‌دهد و مسکن پس از ۸ سال از «رکود» خارج خواهد شد.

ابراهیم رئیسی و چهره‌های نزدیک به وی، بارها در خردادماه ۱۴۰۰ و پس غز آن وعده ساخت «سالی یک میلیون مسکن» و در نهایت «ساخت ۴ میلیون مسکن جدید» در پایان این دولت را داده‌اند؛ طرحی که بر پایه قانون «جهش تولید مسکن» بنا نهاده شد و عنوان «نهضت ملی مسکن» را برای آن انتخاب کرده‌اند اما در پایان نخستین سال روی کار آمدن دولت سیزدهم جمهوری اسلامی، دستاورد ملموسی نداشته است.

XS
SM
MD
LG