دهها تن از سران، مقامهای بلندپایه و دیپلماتهای کنونی و پیشین کشورهای مختلف جهان برای شرکت در پنجاه و چهارمین کنفرانس امنیتی مونیخ و بحث و گفتوگو درباره مقوله امنیت در حوزههای مختلف، در آلمان گرد هم آمدهاند.
این گردهمایی سالانه بینالمللی، صبح جمعه ۱۶ فوریه (۲۷ بهمن) به وقت محلی با سخنرانی «ولفگانگ ایشینگر» رئیس کنفرانس بطور رسمی آغاز شد و تا یکشنبه ۱۸ فوریه (۲۹ بهمن) در شهر مونیخ، مرکز ایالت باواریا، ادامه خواهد یافت.
بنا بر اعلام وبسایت رسمی کنفرانس، امنیت سایبری، امنیت انرژی و همچنین امنیت بهداشت و سلامت دستور کار اصلی نشست امسال است؛ هر چند معمولا دیگر چالشهای بین المللی نیز در این گفتوگوهای سه روزه مطرح میشوند.
کنفرانس امسال در حالی برگزار میشود که تنش بین قدرتهای جهانی، مانند ایالات متحده و روسیه، به دلیل اختلاف بر سر برخی مسائل – مانند جنگ سوریه و دخالت مسکو در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا – رو به افزایش گذاشته است.
میتوان از فشار واشنگتن بر متحدان اروپایی برای اصلاح توافق جامع هستهای ۲۰۱۵ بین قدرتهای جهانی و ایران، و همچنین فشار بر آنها در ناتو برای افزایش سهم خود در تامین هزینههای آن اتحادیه نظامی، به عنوان مسائل عمده جاری نام برد.
هیات نمایندگی دولت آمریکا شامل جیم متیس وزیر دفاع، هربرت مکمستر مشاور امنیت ملی کاخ سفید و مایک پمپئو مدیر آژانس اطلاعات مرکزی ایالات متحده (سیآیای)، است که در قالب هیاتی به سرپرستی جیم متیس عازم آلمان شدهاند.
جان کری وزیر خارجه پیشین، وندی شرمن معاون پیشین وزیر خارجه در امور سیاسی، ارنست مونیز وزیر پیشین انرژی دولت باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا نیز، که در مذاکرات اتمی با تهران نقش عمده داشتند، در مونیخ هستند.
محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران، هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه، ترزا می نخست وزیر بریتانیا و دیگر مقامهای ارشد خارجی دخیل در توافق وین نیز در کنفرانس شرکت دارند.
از دیگر مقامهای دولتی که برای حضور در کنفرانس مونیخ به آلمان سفر کرده یا میکنند، میتوان از بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و عادل الجبیر وزیر خارجه سعودی نام برد، که منتقد سیاستهای ایران و توافق با آن کشور هستند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، استفان دی میستورا نماینده ویژه آن سازمان در امور سوریه و ینس استولتنبرگ دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، از جمله سرشناس ترین مقامهای ارشد نهادهای بینالمللی در نشست هستند.