لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۵

تشدید فشار بر دادخواهان در آستانه سالگرد مهسا امینی؛ فرهاد زارع نیز بازداشت شد


 فرهاد زارع (بالا راست)، لیلا مهدوی، مهسا توانا، کوروش وزیری، شرمین حبیبی، نسرین علیزاده، مهسا یزدانی، ماشالله کرمی، فرامرز براهویی
فرهاد زارع (بالا راست)، لیلا مهدوی، مهسا توانا، کوروش وزیری، شرمین حبیبی، نسرین علیزاده، مهسا یزدانی، ماشالله کرمی، فرامرز براهویی

در ادامه فشارها بر خانواده‌های دادخواه در آستانه سالگرد کشته شدن مهسا امینی، برخی منابع خبری گزارش دادند که فرهاد زارع، برادر دادخواه میلاد زارع که در جریان سرکوب اعتراضات سراسری نیمه دوم ۱۴۰۱ در بابل کشته شد، بازداشت شده است.

میلاد زارع، معترض ۲۵ ساله اهل بابل در استان مازندران، روز ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ در جریان سرکوب اعتراضات سراسری پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، با شلیک گلوله از پشت سر کشته شد.

موج بازداشت خانواده‌های دادخواه، با نزدیک شدن به سالگرد کشته شدن مهسا امینی و احتمال از سرگیری اعتراضات که حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، نسبت به آن ابراز نگرانی کرده است، در شهرهای مختلف ایران جریان دارد.

به گفته یکی از بستگان حنانه کیا، در روزهای گذشته وحید کیا، معصومه آذری، هلیا کیا، و امیر کیا، چهار عضو خانواده این معترض کشته شده در مازندران بازداشت شده‌اند.

او به صدای آمریکا گفت که «مرجعیت اجتماعی» خانواده‌های دادخواه نزد مردم، دلیل این بازداشت‌ها است.

حسین کیا همچنین به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که «خانواده‌های دادخواه به دلیل سالگرد مهسا و بچه‌های خودشان تحت فشار هستند و نیروهای امنیتی می‌خواهند همه چیز را آرام و به زعم خودشان بدون دردسر به پایان برسانند» اما «مردم در ذهن‌شان از جمهوری اسلامی عبور کرده‌اند و روزی روی کاغذ هم از آن عبور خواهند کرد.»

روز هفتم شهریور نیز، فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری، معترض کشته شده در قزوین، از فشار بر خانواده‌اش در آستانه سالگرد جان باختن او خبر داد و گفت که فرانک کریمی، همسر برادر دیگرش محمد را از کار اخراج کرده‌اند.

فاطمه حیدری در توییتی خطاب به مقامات جمهوری اسلامی نوشت: «داداشم را کشتید و الآن نزدیک سالگردش فشار می‌آورید که ساکت‌مان کنید.»

در ادامه بازداشت‌ها و فشار بر خانواده‌های دادخواه، لیلا مهدوی، مادر سیاوش محمودی، در روز دوم شهریور پس از تفتیش خانه‌اش در تهران و توقیف تلفن همراهش، به دادسرای اوین احضار شد.

همچنین، در روزهای پیشین، شماری از اعضای خانواده‌های دادخواهان از جمله کوروش وزیری و نسرین علیزاده، همسر و خواهر شیرین علیزاده در اصفهان، فرامرز براهویی برادر اسماعیل براهویی در سیستان و بلوچستان، شرمین حبیبی همسر فریدون محمودی در کردستان، و مهسا یزدانی مادر محمدجواد زاهدی در مازندران بازداشت شده‌اند.

در این حال، مهسا توانا، خواهر مهران توانا، معترض جان باخته در گیلان که به همراه همسرش یاسین طیبی‌خواه که در روزهای پیشین بازداشت شده بودند، به قید وثیقه آزاد شده‌اند.

علاوه بر این، هشت روز از بازداشت ماشالله کرمی، پدر دادخواه محمدمهدی کرمی، معترض اعدام‌شده در کرج و نیز وکیل او می‌گذرد.

آتنا دائمی، کنشگر مدافع حقوق بشر در ایران، در رشته توییتی با اشاره به اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی، بر حق دادخواهی بازماندگان و قربانیان نقض حقوق بشر تأکید کرده است.

این زندانی سیاسی پیشین همچنین با تأکید بر فشار مقامات جمهوری اسلامی به خانواده‌های دادخواه، یادآوری کرد که افراد دیگری از جمله شهروز برادر آزاد حسین‌پوری، و اعضای خانواده‌های مهرشاد شهیدی، حمیدرضا روحی، عرفان رضایی، و کومار درافتاده، نیز در روزهای گذشته «یا در بازداشت نهاد امنیتی بوده‌اند یا احضار و تهدید شده‌اند.»

سیامک اعظمی، برادر سپهر اعظمی، از کشته‌شدگان سرکوب اعتراضات سراسری نیز گفته است که همه اعضای خانواده او به دادسرا احضار شده‌اند.

پدر یکی از کشته‌شدگان اعتراضات نیز، به صدای آمریکا گفته که خانواده‌های دادخواه از سوی مقامات جمهوری اسلامی تهدید شده‌اند و «از آنها تعهد کتبی گرفته‌اند» اگر «در سالگرد مهسا آنها را بیرون و در مکان‌های عمومی ببینند، تبعات سنگینی در پیش خواهند داشت.»

بازداشت پیاپی دادخواهان کشته‌شدگان سرکوب اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در شرایطی است که برادر محمد حاجی‌رسولی، یکی دیگر از معترضان جان‌باخته، در پیامی به صدای آمریکا گفته «تا تحقق آزادی از پا نخواهیم نشست.»

حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، اعتراضات نیمه دوم سال گذشته در پی کشته شدن مهسا امینی را «قوی‌ترین پیکار» علیه جمهوری اسلامی دانسته و نسبت به تکرار آن در سالگرد اعتراضات سراسری هشدار داده است.

مقامات آمریکایی بارها بر حق آزادی بیان و حق اعتراض مردم ایران تأکید کرده‌اند. در همین زمینه متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، روز ۲۷ تیر در پاسخ به پرسش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا گفته است که جمهوری اسلامی از اعتراضات اخیر عبرت نگرفته است.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG