انتقال گاز روسیه به آلمان از طریق خط لوله «نورداستریم یک» که از دریای بالتیک میگذرد، فعلا برای ۱۰ روز متوقف شده است.
در حالیکه روسیه، علت این توقف را «انجام تعمیرات سالانه» اعلام کرده، دولت آلمان باور دارد «هدف کرملین از توقف انتقال گاز، سیاسی بوده و بهمنظور فشار بر برلین صورت گرفته است.»
روسیه روز دوشنبه اعلام کرد: «این تعمیرات امروز آغاز شده و به مدت ده روز ادامه خواهد داشت» اما برخی در آلمان نگران هستند که «کرملین بهواسطه یک بهانه، مدت تعمیرات را افزایش دهد تا برلین را بهدلیل حمایت از اوکراین در جریان تهاجم مسکو به این کشور، تنبیه کند.»
در همین راستا، اروپا نیز نگران طولانیشدن برنامه تعمیرات است که «سبب محدودشدن عرضه گاز در اروپا شده، برنامه ذخیرهسازی برای زمستان را بههم ریخته و بحران گاز را تشدید کند»
کاهش واردات گاز به اروپا تاکنون سبب عوارضی همچون «اقدامهای اضطراری از سوی دولتها و پرداخت قبوض با نرخ بالا توسط مصرفکنندگان» شده است.
خط لوله نورد استریم یک، سالانه ۵۵ میلیارد متر مکعب گاز را از روسیه به آلمان منتقل میکند.
از سوی دیگر، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین ادعاهای مبنی بر «استفاده روسیه از نفت و گاز برای اعمال فشار سیاسی» را رد کرده و میگوید: «تعطیلی، تعمیر و نگهداری، یک رویداد منظم و برنامهریزی شده است و هیچکس هیچ تعمیری را از قبل پیشبینی نکردهاست.»
در فرانسه نیز برونو لو مر، وزیر اقتصاد و دارایی این کشور، در جریان برگزاری نشستهای اقتصادی در «اکس آن پروانس» خواهان آمادگی برای «قطع کامل واردات گاز از روسیه» که بهگفته او «محتملترین گزینه است» شد.
برونو لو مر، که بحران انرژی را مهمترین موضوع در ماههای آینده میپندارد، میگوید: «بیایید برای قطع کامل گاز روسیه که محتملترین گزینه موجود است، آماده شویم. معنایش این است که باید هرچه سریعتر در زمینه انرژی مستقل شویم».
رئیس آژانس بینالمللی انرژی نیز پیشتر هشدار داده بود که «روسیه ممکن است شیر گاز خود را بهطور کامل بر روی اروپا ببندد و اروپا باید خود را آماده این اقدام احتمالی کند»
اروپا این روزها برای ذخیرهسازی گاز در انبارهای زیرزمینی برای مصرف در فصل زمستان، آماده میشود.
قطع صادرات گاز روسیه، این کشورها را در زمستان سرد اروپا که مصرف گاز به اوج میرسد، با بحران مواجه خواهد کرد.
هماکنون ذخیره گاز انبارهای زیرزمینی اتحادیه اروپا حدود ۶۰ درصد از ظرفیت کل است. این رقم تا پایان تابستان باید به ۹۰ درصد برسد تا کفاف اوجگیری مصرف در فصل زمستان را بدهد.