لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲ تیر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۶

آغاز جشنواره فیلم کن؛ محمد رسول‌اف و علی عباسی برای دریافت نخل طلا رقابت می‌کنند


هفتاد‌وهفتمین جشنواره فیلم کن
هفتاد‌وهفتمین جشنواره فیلم کن

هفتاد‌وهفتمین جشنواره فیلم کن از سه‌شنبه ۲۶ اردیبهشت در این شهر ساحلی فرانسه افتتاح شد.

در مراسم افتتاحیه که با شور و هیجان زیادی ترتیب یافت، از هئیت داوران به ریاست گرتا گرویک رونمایی شد و مریل استریپ، بازیگر سرشناس آمریکایی، نخل طلای افتخاری یک عمر دستاورد هنری را دریافت کرد.

مریل استریپ، چهارشنبه در جریان یک جلسه پرسش و پاسخ دوستانه، ماجراهایی را از سال‌ها فعالیت پربار هنری و خاطرات خود با تماشاگران به اشتراک گذاشت.

او در این‌ برنامه به پیشرفت‌های عظیم زنان در صنعت سینما نیز اشاره کرد و گفت، «بزرگترین ستاره‌های جهان در حال حاضر زنان هستند.»

مریل استریپ با بیان این که در گذشته استودیوهای فیلم‌سازی در کنترل مردان بود، گفت امروز شرایط تغییر کرده و زنان در بخش‌های مختلف صنعت سینما تأثیرگذار هستند.

مریل استریپ
مریل استریپ

گرتا گرویگ که با کارگردانی فیلم «باربی» به شهرت جهانی رسید، نخستین فیلم‌ساز زن آمریکایی است که به‌عنوان رئیس هیئت داوران بخش رقابتی اصلی جشنواره کن انتخاب می‌شود.

لیلی گلداستون، ایوا گرین، عمر سای، ابرو سیلان، نادین لبکی، خوان آنتونیو بایونا، پیرفرنچسکو فاوینو، و کوره هیروکازو کورادا، سایر اعضای هئیت داوران این بخش هستند.

در این دوره نیز شاهد اکران آثاری از سینماگران برجسته جهان از جمله شان بیکر، آندریا آرنولد، مگنوس ون هورن، فرانسیس فورد کاپولا، پائولو سورنتینو، و یورگوس لانتیموس، در بخش رقابتی اصلی جشنواره خواهیم بود.

اعضای هئیت داوران
اعضای هئیت داوران

یکی از نکات جالب توجه، حضور محمد رسول‌اف و علی عباسی، دو سینماگر ایرانی، در این بخش و رقابت آنها برای دریافت نخل طلای امسال است.

محمد رسول‌اف با فیلم «دانه انجیر معابد» در جشنواره شرکت دارد. او که از هفت سال پیش به دلیل اظهارات ضدحکومتی خود ممنوع‌الکار و ممنوع‌الخروج بود، دوشنبه اعلام کرد غیرقانونی از کشور کشور خارج شده و زندگی در تبعید را برگزیده است.

خروج محمد رسول‌اف از ایران بازتاب زیادی در رسانه‌ها داشت و بدون شک حضور او در این رویداد هنری از مهمترین خبرهای جشنواره محسوب می‌شود.

هنوز اطلاعاتی درباره موضوع، داستان، یا چگونگی تولید فیلم «دانه انجیر معابد» در دست نیست، اما گفته می‌شود یک اثر انتقادی تند علیه جمهوری اسلامی است.

محمد رسول‌اف
محمد رسول‌اف

محمد رسول‌اف، دوشنبه ۲۴ اردیبهشت با انتشار ویدئوی کوتاهی از مکانی نامشخص، از خروج‌ مخفیانه خود از ایران خبر داد و‌ نوشت به ناچار زندگی در تبعید را برگزیده است.

او با اشاره به توقیف چندباره گذرنامه‌اش و یورش ماموران جمهوری اسلامی به خانه‌اش طی سال‌های گذشته، خطاب به مقامات جمهوری اسلامی گفت، اکنون مانند «میلیون‌ها ایرانی که از ظلم و توحش شما ناچار به ترک ایران شدند،» مرزهای ایران جغرافیایی «زیر چکمه‌های استبداد دینی شما» را ترک کرده و «از امروز ساکن ایران فرهنگی‌ام.»

آقای رسول‌اف در ادامه پست اینستاگرامی خود تصریح کرد، «اکنون باید به سرعت آخرین مراحل فنی پس تولید دانه انجیر معابد را به پایان برسانم.»

محمد رسول‌اف از منتقدان برجسته جمهوری اسلامی است که به دلیل اظهارات خود بارها زندانی شده است. او دانه انجیر معابد را مانند برخی از آثار گذشته خود، بصورت مخفیانه و زیرزمینی در ایران ساخت.

علی عباسی
علی عباسی

علی عباسی، سینماگر ایرانی دانمارکی با فیلم «کارآموز» در بخش رقابتی اصلی جشنواره شرکت دارد. این فیلم با بازی سباستین استن، جرمی استرانگ، ماریا باکالووا، و مارتین داناوان، بخشی از جوانی دونالد ترامپ رئیس‌ جمهوری پیشین آمریکا را به تصویر می‌کشد.

داستان درباره دوره ابتدایی فعالیت‌های تجاری دونالد ترامپ در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ میلادی در نیویورک است، و بر روابط اقتصادی او با وکیل پرحاشیه‌ای به نام روی کوهن تمرکز دارد.

کارآموز، عنوان برنامه تلویزیونی واقع‌گرایانه‌ای است که دونالد ترامپ مجری و یکی از تهیه‌کنندگان آن بود و پانزده فصل در ایالات متحده و بسیاری از کشورهای جهان پخش شد.

علی عباسی نامی شناخته شده در جشنواره کن‌ است و فیلم قبلی او «عنکبوت مقدس» دو سال پیش با استقبال زیادی از سوی منتقدین هنری و تماشاگران همراه شد.

زر امیرابراهیمی، بازیگر سرشناس ایرانی، برای هنرنمایی در این فیلم که قتل‌های مذهبی در شهر مشهد را روایت می‌کرد، برنده جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره کن شد.

کانون فیلم‌سازان مستقل ایران
کانون فیلم‌سازان مستقل ایران

در این دوره نیز کانون فیلم‌سازان مستقل ایران «ایفما» در بازار فیلم جشنواره کن شرکت می‌کند. این دومین سالی است که ایفما در این رویداد معتبر هنری حضور دارد و معرف آثار مستقل سینمای ایران است.

مهشید زمانی، منتقد سینمایی و از اعضای کانون فیلم‌سازان مستقل ایران، به صدای آمریکا می‌گوید: «رویداها و‌ نمایش فیلم‌های طراحی شده توسط ایفما در بازار فیلم جشنواره کن، در راستای تاکید بر انعکاس تصویر واقعی جامعه ایران توسط سینمگران مستقل ایران، و تاثیر جنبش زن زندگی آزادی بر سینمای ایران است.»

او در ادامه می‌افزاید: «ما افتخار حمایت و ارائه برخی از آثار سینمای مستقل ایران را دو سال گذشته داشتیم. این راهی است که هنرمندان مستقل ایرانی تحت تأثیر جنبش زن زندگی آزادی در پیش گرفتند؛ مسیری که رو به جلو و بدون امکان هیچ عقب‌گرد و مصالحه‌ای با سانسور حکومتی است.»

مهشید زمانی درباره نقش و اهمیت برنامه‌های کانون فیلمسازان مستقل ایران در زمینه آگاهی‌رسانی درباره وضعیت سینمای ایران در جشنواره‌های جهانی گفت: «کانون ما در همین دوران کوتاهی که تشکیل شده، بسیار تأثیرگذار بوده است، یعنی علاوه بر حمایت از سینمای مستقل، موفق شدیم تا پروپاگاندا و تبلیغات حکومت اسلامی درباره فیلم‌سازی، و ارائه تصویر نادرست از جامعه ایرانی را در فیلم‌های خود در جشنواره‌های جهانی خنثی کنیم.»

در تنظیم این گزارش از مطالب آسوشیتدپرس، رویترز، و گزارش‌های صدای آمریکا استفاده شده است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG